Het Italiaanse ontbijt bestaat uit een cappuccino (of espresso) met een zoete croissant of een ander zoet gebakje. De brioche is vaak gevuld met een chocolade, pistache of andere creme vulling. Het tijdstip waarop Italianen ontbijten is vrij vroeg. Meestal wordt het ontbijt genomen tussen 7:00 en 9:00 uur 's ochtends.
Hou je van zoete brioches of cornetti (croissants), met jam, honing of Nutella dan zit helemaal goed in Italië. De Italianen ontbijten namelijk het liefst zoet. Ze ontbijten thuis met een kop warme melk en koekjes om lekker te dopen of buiten de deur bij een barretje met een cappuccino met een brioche.
De Italianen en brood
Over het algemeen houden de Italianen - net als wij in Nederland - wel van wat brood. Al hebben ze wel wat andere tradities dan wij. Zo eten ze tijdens hun prima collazione (ontbijt) vaak een zoet broodje (brioche) of una pasta, waarmee een zoet gebakje bedoeld wordt.
De lunch is meestal de belangrijkste maaltijd van de dag. Als je agenda het toelaat kun je voor een tweegangenlunch kiezen: pasta als eerste gang en vis of vlees als tweede. Wil je alleen even een snelle hap, bestel dan een salade of broodje.
Het tijdstip waarop Italianen ontbijten is vrij vroeg. Meestal wordt het ontbijt genomen tussen 7:00 en 9:00 uur 's ochtends. Italianen de voorkeur geven aan een kort en daarmee licht ontbijt om zich zo volledig te concentreren op hun werk- of schooltaken, voordat ze aan een uitgebreidere maaltijd beginnen.
Eet pizza zoals de Italianen eten, snijd er steeds een klein stukje vanaf. Zo geniet je meer van je maaltijd en al haar mooie ingrediënten. Wees niet beschaamd om de huiswijn van de kaart te bestellen. Dit zijn vaak erg lekkere wijnen, in halve- en hele liters te bestellen.
Algemeen. De Italianen eten net als wij 3 maaltijden per dag. Ze beginnen met La prima Colazione, het ontbijt. De Italianen houden van een zoet ontbijt een een broodje ham of kaas zul je dan ook niet tegen komen als ontbijt.
Een Italiaanse doodzonde: pasta met een mes in stukken snijden en daarna met een lepel naar binnen spelen.Pasta eet je alleen met een vork. Stop je vork in je spaghetti of tagliatelle en draai. Zelfs lasagne eet je alleen met een vork: gebruik de zijkant om de lasagne te 'snijden'.
Italianen beginnen later aan hun diner dan wij Nederlanders, namelijk rond 21.00 uur. Maar dat is ook wel logisch na zo'n uitgebreide lunch. Je hebt dan om 18.00 uur nog geen zin om alweer te gaan eten. Bovendien zijn de Italianen erg laat klaar met werken, waardoor het diner automatisch ook laat is.
Pizza, het bekendste Italiaans eten
De pizza komt ergens uit het Middellandse Zeegebied, waar al duizenden jaren ronde broden worden gebakken die dan meteen als bord dienden. In Italië doken ze in de 17e eeuw in de annalen op, toen er in Napels 'pizzaioli' waren die ze bakten.
Niet alleen dit. Italianen kunnen (bijna) elke dag pasta bereiden omdat ze meestal lichte pastasauzen gebruiken; denk niet dat we elke dag pasta maken met uitgebreide sauzen die rijk zijn aan ingrediënten en calorieën.
In Italië wordt niet zo uitgebreid ontbeten als bij ons. De meeste Italianen ontbijten met een kop cappuccino en een cornetto (croissant).
De Italiaanse keuken is heerlijk: verse producten van een zonovergoten land, vis van charmante vissersmannetjes en grote schalen pasta. Vers of uit 'n pakkie: pasta is en blijft ons lievelingseten.
Een cornetti lijkt op een croissant, maar is wat zoeter en bovendien luchtiger gebakken. Het baksel is een perfect ontbijt dat je, als je honger hebt, van cornetto semplice kunt upgraden naar een cornetti gevuld met room, jam, chocolade of amandelspijs. Dat wordt er dan voor je ingespoten.
Traditioneel wordt in Italië pasta geserveerd als voorgerecht met vlees of vis. En anders dan in Nederland gebruiken de Italianen slechts een kleine lepel saus en een beetje geraspte kaas wat pasta tot een uitgebalanceerd gerecht maakt.
Besluit jij om met je handdoekdroge haar naar buiten te gaan, kijk dan niet vreemd op wanneer je hier op aangesproken wordt of wordt nagestaard. In Italië is dit namelijk not done.
SPAGHETTI. Deze pastavorm is de bekendste ter wereld, en wordt geassocieerd met de typisch Italiaanse keuken.
De primi piatti is net als de antipasti een voorgerecht, het verschil is dat deze ronde altijd een soep, pasta of risotto is.De secondi piatti is een vlees- of visschotel met bijgerechten.
De cappuccino is voor Italianen een echte daily startup. Deze kop koffie wordt door veel Italianen meestal vóór/tijdens het ontbijt gedronken. De zoetliefhebbers houden ervan om bij een croissantje in de vroege morgen een cappuccino te drinken die bestaat uit een sterke espresso met warme melk en een schuimlaag.
In het restaurant
Als de rekening van een restaurant bijvoorbeeld 46 euro is, is het gebruikelijk om 50 euro achter te laten zonder om wisselgeld te vragen. Bij een rekening van 100 euro is het echter eerlijker om 10 euro fooi te geven, dat is 10%.
Pizza hoort overigens niet tot de primi. Deze Italiaanse delicatesse heeft een aparte status en wordt niet in het menu gevoegd. Een pizza eet je als hoofdmaaltijd. Het is een favoriet gerecht als men 's middags al uitgebreid heeft getafeld (bijvoorbeeld op zondag) en er 's avonds toch nog iets gegeten moet worden.
De lunch wordt, afhankelijk van de regio, tussen 12.30 en 15.00 uur genuttigd. De lunch is voor Italianen de belangrijkste maaltijd van de dag, een moment van samenzijn voor de familie. Het diner wordt meestal rond een uur of 20.00 opgediend. De Italianen gaan graag uit eten, ongeacht of het nu weekend is of niet.