Wetsuits zijn verplicht bij een watertemperatuur van 16 tot 18 graden. Wetsuits zijn optioneel bij een watertemperatuur van 18 tot 20 graden. Wetsuits zijn verboden bij een watertemperatuur van 20 graden of warmer. Boven de 31 graden wordt er niet gezwommen.
Openwaterzwemmen zonder wetsuit
Gemiddeld genomen wordt er vanaf een watertemperatuur van 20 graden gezwommen zonder wetsuit. Wil je het hele jaar door buiten zwemmen, begin dan in het warme seizoen en bouw het zo rustig verder uit.
Ga niet zwemmen bij een watertemperatuur onder de 15 graden en gebruik tot en met 18 graden altijd een wetsuit en badmuts. Zwem samen met een andere persoon en gebruik een saferswimmer zwemboei.
blijf niet te lang in het water. In het algemeen geldt dat je 1 minuut per graad Celsius watertemperatuur in het water kan blijven. Als het water twee graden is, kun je volgens die regel maximaal 2 minuten zwemmen.
Is de temperatuur van het water tussen de 10 en 17 °C, dan is een wetsuit of semi-droogpak voldoende, mits deze goed aansluit. Ga je duiken in water dat kouder is dan 10°C of heb je het snel koud, zorg dan dat je met een droogpak duikt.
Je zou voldoende kunnen hebben aan een shorty. Ga je duiken in water tussen de 20 en 27 graden, dan heb je een pak nodig tussen de 4mm en 6 mm dik. Ga je duiken of snorkelen in water beneden de 20 graden dan heb je een natpak nodig met een dikte van minimaal 7mm of een tweedelig natpak.
Warmer en meer bescherming
Een wetsuit draag je vooral zodat je warm blijft en beschermd bent tegen het koude water. Als je onder je wetsuit ook kleding draagt, voeg je laagjes toe. En zoals iedereen weet: als je je kleedt op kou, moet je jezelf in laagjes kleden.
Wil je zonder wetsuit gaan zwemmen, dan geldt een ondergrens van 20 graden. Bij een temperatuur van 22-24 graden is een wetsuit vaak niet meer nodig.
Omkleedponcho, ideaal om warm te blijven na openwater zwemmen. Maar ook kramp of onderkoeling zijn risico's van nu. Dus ondanks dat het super verleidelijk is, kunnen zwembadzwemmers toch echt beter nog even wachten tot het water minimaal 12 of 15 graden is. Ook met wetsuit.
Bouw dan langzaam op totdat je langer in het water kan blijven. De stelregel die vaak wordt gehanteerd is 1 minuut dippen per graden Celsius.
De ideale watertemperatuur voor recreatief zwemmen is circa 28 graden. Voor kleine kinderen en ouderen is 29-30 graden zelfs nog iets beter en voor wedstrijdzwemmen is 26-27 graden het beste.
Ze zouden je bloedcirculatie stimuleren en je immuunsysteem boosten, zelfs je huid zou er beter van worden. Vermoeidheid, slapeloosheid, depressie: het zou allemaal beter worden als je dagelijks koud doucht.
Blijf niet te lang in het water
Kou verdooft, ga dus op het moment dat je in het water bent niet af op het gevoel. Ga daarom de eerste paar keren echt niet langer dan 1 minuut zwemmen. Dit kun je uiteraard opbouwen door er steeds 15 seconden bij te doen. Let er dan ook op hoe je je de rest van de dag voelt.
Water komt met een temperatuur van 10 à 15 graden je huis binnen. Als het een nachtje stilstaat in de leidingen kan het opwarmen (in de zomer), of juist erg koud worden (in de winter)! Toch zegt de echte temperatuur niets over de gevoelstemperatuur.
Tussen de 15 en 20 graden kan je ervoor kiezen om in plaats van een jas een dun vest te dragen. Vanaf de 20 graden kan jij prima een korte broek aan.
Kies bij water van 10°C - 17°C een volledig neopreen model wetsuit van 4/2 mm dik. De aanduiding 4/2 mm betekent dat de romp en benen van het zwempak 4 mm dik is en 2 mm rond de armen en schouders. Zo houdt het zwempak je warm, maar heb je genoeg bewegingsvrijheid om je slagen goed te kunnen maken.
Pas na de eerste drie minuten is de schrikreactie weg en begint het afkoelen van oppervlakkige spieren en zenuwen. In de 5 à 30 minuten na onderdompeling zal het lichaam in een toestand van 'diepweefsel onderkoeling' terechtkomen. De tijd die dit duurt heeft te maken met de watertemperatuur.
Koud douchen, de voordelen:
Zwemmers in koud water hebben een aanzienlijk kleinere kans op ziektes én zijn veel beter bestand tegen stress. Rode bloedcellen, witte bloedcellen en bloedplaatjes vermeerderen bovendien direct na een korte blootstelling aan koud water.
Kou kan fatale gevolgen hebben. Bij -40 °C kan de huid het drie minuten redden zonder kleren. En bij -60 °C sterven de cellen onmiddellijk af.
De ideale zwemtemperatuur ligt volgens het Zwem Informatie- en Documentatiecentrum op 28 à 29 graden. Bij die warmte kunnen magere mensen hun temperatuur gemakkelijk constant houden. Kleine kinderen, ouderen, en invaliden moeten idealiter iets warmer water hebben.
Een droogpak houdt je veel warmer dan een wetsuit. Je komt niet in contact met water. Bovendien kun je je door de onderlaag op verschillende temperaturen kleden. Omdat je droog bent, is ook het omkleden na de sessie veel comfortabeler.
Een wetsuit is een pak die jou beschermd tegen onderkoeling in wateractiviteiten. Naast onderkoeling beschermen wetsuits het lichaam tegen rotsen bij bijvoorbeeld canyoning of tegen verwondingen van koraal bij duiken.
Wij raden in de Nederlandse winters minimaal een 5 mm wetsuit aan. Als je gaat surfen in Scandinavië zelfs 6 mm. Sommige surfers hebben al genoeg aan 4 mm wetsuit, maar voor de meeste zal dit wel koud zijn. De meeste winter wetsuits hebben ook een goede lining en naden in het wetsuit die je warm houden.
Een natpak van goede kwaliteit gaat een tot vijf jaar mee, afhankelijk van hoe vaak je ermee duikt en hoe je het pak onderhoudt. Om je natpak een zo lang mogelijk leven te geven, moet je het natpak na elke duik (of na elke duikvakantie) wassen met neopreenshampoo.
Een wetsuit hoort vrij strak te zitten als 'ie droog is, maar het moet je niet belemmeren in je bewegingen. Dus waar moet je dan op letten? Wij raden je aan om altijd even wat bewegingen te doen die vergelijkbaar zijn met de bewegingen die je in het water gaat maken.