Vaak krijgen wij de vraag of permanent wonen toegestaan is op een camping of op een vakantiepark. In de regel geldt dat permanent wonen op een vakantiepark niet is toegestaan conform het bestemmingsplan van de betreffende gemeente. Permanent wonen in een chalet op huurgrond of eigen grond maakt geen verschil.
De RECRON heeft eerder reeds bij de overheid aangedrongen om de Wet basisregistratie personen zodanig aan te passen, dat het niet langer mogelijk is dat 'gasten' zich als inwoner van een gemeente kunnen inschrijven op het adres van het vakantiepark. De overheid weigert vooralsnog de wet aan te passen.
Om zelf te achterhalen of u permanent mag wonen op een park kunt u de website www.ruimtelijkeplannen.nl of www.kadastralekaart.com raadplegen. Via deze websites kunt u inzien welke functies de locatie heeft volgens het bestemmingsplan.
Conclusie. Permanent bewonen van een recreatiewoning is niet toegestaan. Gemeenten kunnen permanente bewoning wel mogelijk maken door het afgeven van een persoonsgebonden gedoogbeschikking.
Wanneer je gedurende een aaneengesloten periode van 180 dagen per jaar ten minste 2/3 van die tijd het adres van de recreatiewoning als woonadres gebruikt, wordt de recreatiewoning gezien als je hoofdverblijf. Je mag dus alsnog vrij intensief gebruikmaken van een recreatiewoning.
U mag alleen permanent in een recreatiewoning wonen als deze de bestemming wonen heeft. Uw gemeente bepaalt dit. Gemeenten moeten handhavend optreden tegen mensen die onrechtmatig in een recreatiewoning wonen. In het bestemmingsplan staat welke bestemming een gebouw heeft.
Er zijn parken waar je moet aantonen dat je het vakantiehuisje bijvoorbeeld 120 dagen per jaar niet bewoond. Je koopt de woning dan voor gedeeltelijk eigen gebruik en gedeeltelijk voor de verhuur. Dit kan wel de oplossing zijn voor mensen die graag overwinteren in het buitenland, of langere tijd elders verblijven.
Wie permanent in een camper wil wonen, moet wel voldoen aan de Wet Basisregistratie Personen (Wet BRP), waarin staat dat het verplicht is een adres op te geven bij de gemeente. Dat kan het woonadres zijn, maar wie zo'n adres niet heeft, kan ook een briefadres opgeven, een zogenaamd postadres.
Je kunt meestal niet permanent wonen in een stacaravan. Je zult dus een ander adres moeten regelen om je in te schrijven. Mocht je er toch permanent willen wonen, dan is het vaak een flinke zoektocht naar een geschikte plek.
Alleen als u geen woonadres heeft, of als u verblijft in een instelling, kunt u zich door uw gemeente laten inschrijven op een briefadres (postadres). Dit is een adres waar de overheid iemand zonder woonadres kan bereiken. U kunt als briefadres geen postbus gebruiken.
Iemand op je eigen adres een postadres geven kan gevolgen hebben voor reinigingsrecht, rioolrecht en kan van invloed zijn op het recht op- of de hoogte van uitkeringen en toeslagen.
U kunt een 'bestuurlijke boete' krijgen als u bewust of onbewust bijdraagt aan onjuiste informatie in de Basisregistratie Personen (BRP). Bijvoorbeeld als u uw verhuizing niet doorgeeft. Of als u iemand toestemming geeft om zich in te schrijven op uw adres, terwijl die persoon er niet woont.
In Nederland mag je niet permanent wonen in een recreatiewoning. Daar zijn een aantal argumenten voor: Recreatiewoningen liggen vaak in kwetsbare natuurgebieden. We moeten oppassen voor verstening van het groen, zodat de weinige natuur die we in Nederland hebben, voor iedereen toegankelijk blijft.
Van permanente bewoning is sprake als de recreatiewoning het hoofdverblijf van de bewoner is. Het gebruiken van een recreatiewoning als hoofdverblijf is niet toegestaan als in het bestemmingsplan de bestemming 'recreatie' op de woning rust.
Wanneer de bewoner gedurende een aaneengesloten periode van 180 dagen per kalenderjaar ten minste 2/3 van die tijd het adres van de recreatiewoning als woonadres in gebruik heeft, is er in ieder geval sprake van het hebben van een hoofdverblijf in de recreatiewoning.
Je mag in Nederland wonen in een camper. Echter is dat wel even wat geregel, vooral als je niet ingeschreven staat bij je eigen koophuis, een huurhuis of het adres van bijvoorbeeld je ouders. Wanneer je dat doet en met iemand afstemt dat hij of zij je post opent, hoef je verder niks te regelen.
Recreëren of vakantie houden betekent dat u vanaf uw vaste woonadres (regelmatig) voor korte of langere perioden gebruik maakt van een caravan of huisje. Veel campings of recreatieparken hebben eigen regels over hoe lang u daar mag zijn.
Zo werkt een hypotheek voor een recreatiewoning
Je kunt de Recreatiehypotheek aanvragen voor zowel nieuwe als bestaande recreatiewoningen. De hypotheek moet annuïtair of lineair zijn. Je kan tot maximaal 70% van de marktwaarde van je recreatiewoning financieren met de Recreatiehypotheek.
Waar mag ik mijn stacaravan plaatsen? De wetgeving biedt een strikt rechtskader voor het plaatsen van stacaravans en staat het in de volgende gevallen toe: 1 – U huurt een standplaats op een camping. 2 – U koopt of huurt een perceel op een recreatiepark.
In Rusland, Kazachstan en Turkije hebben ze yurts, die zijn net weer even anders dan de gers. Lees hier meer informatie over de herkomst en geschiedenis van de ger en van yurts.
Per 1 januari 2011 is een chalet of stacaravan bouwvergunning vrij op plaatsen die in het bestemmingsplan daarvoor aangemerkt zijn. Zonder vergunning mag een chalet van 70 m2 met een maximium van 5 meter hoogte gebouwd worden.