De capibara is het grootste knaagdier ter wereld. Hij is familie van de cavia, die van oorsprong eveneens uit Zuid-Amerika komt. De knaagtanden en kiezen van de capibara blijven het hele leven doorgroeien, net als bij andere knaagdieren trouwens.
Het werd ongeveer drie meter lang en 1,3 meter hoog. Uit de afmetingen van de botten konden de onderzoekers uitrekenen dat Phoberomys ongeveer 700 kilo woog.
Op een planeet waar het wemelt van de merkwaardige dieren, is de capibara echt een buitenbeentje. Dit Zuid-Amerikaanse dier ter grootte van een klein mens is zestigmaal groter dan zijn moderne verwanten en is daarmee het grootste knaagdier op aarde.
De capibara is het grootste en zwaarste knaagdier ter wereld! Hij kan tot wel 66 kilogram wegen! Een capibara lijkt een beetje op een mengeling tussen een varken en een cavia. Hij behoort dan ook tot de familie van de cavia-achtigen.
De capibara is de grootste levende knaagdierensoort en weegt gewoonlijk tussen de 35 en 66 kilogram. De zwaarste exemplaren wogen 91 kg (een vrouwelijk exemplaar in Brazilië) en 73,5 kg (mannelijk, Uruguay). Ze worden circa 1,2 meter lang en hebben een schofthoogte van ongeveer 60 centimeter.
Dat is een lijst die in 2015 is opgesteld door de Nederlandse overheid. Op de lijst staan alle namen van zoogdieren die je wél als huisdier mag houden. De capibara staat hier niet op. Dat zou betekenen dat je ze in Nederland dus niet als huisdier mag houden.
Dat de diertjes niet bijster intelligent uit hun kraaloogjes kijken, kan ermee te maken hebben dat de hersenen van tamme cavia's flink kleiner zijn dan die van hun wilde soortgenoten. Tenminste, dat dachten wetenschappers lange tijd. Maar uit nieuwe test blijkt dat de beestjes net zo slim zijn als wilde cavia's.
Cavia's zijn huisdieren en hebben dus geen vijanden. Toch schrikken ze wel eens ergens van. Wat cavia's doen als ze schrikken hangt er van af of ze alleen zijn of in een groep. Als ze alleen zijn en ze horen bijvoorbeeld een hard geluid, blijven ze meestal doodstil zitten.
Let op, alle cavia's en ratjes kunnen zwemmen maar ze vinden het niet altijd leuk, laat je dier dus zelf beslissen of hij in het water wil. Zo voorkom je een paniekreactie.
Cavia's kennen veel vijanden. Kleinere soorten vallen vooral ten prooi aan de grison en aan roofvogels. Ze komen vrij algemeen voor en kunnen veel schade aanrichten aan de landbouw. De tamme cavia (Cavia porcellus) wordt algemeen als huisdier gehouden.
De grootste muis ter wereld is de relmuis, die ook wel 'zevenslaper' wordt genoemd. Deze muizensoort komt voor in Midden-Europa en Zuid-Europa. Het beestje weegt 70 tot 200 gram en kan bijna 20 centimeter lang worden.
Konijnen en hazen behoren niet tot de knaagdieren, maar tot de haasachtigen (of dubbeltandigen), een aparte diergroep. Het voornaamste verschil is dat haasachtigen achter de grote bovensnijtanden een paar stifttanden hebben staan, in tegenstelling tot knaagdieren. Ook hebben ze een gespleten bovenlip.
Cavia's beschikken niet over een dergelijk geheugen. Ze kunnen zeker dingen onthouden, en zeker ook voor lange(re) tijd, maar hun geheugen is niet in staat om heel lange periodes te overbruggen. Op de een of andere manier gaat die informatie verloren of kunnen ze er niet meer bij.
Een cavia slaapt zo'n zeven uur per dag. Een hamster het dubbele, namelijk veertien uur! Beide knaagdieren slapen vaak in een klein bolletje met hun pootjes onder hun lichaam. Dit laat zien dat ze tevreden zijn.
Van nature zijn cavia's nachtdieren. Dit houdt in, dat ze over het algemeen 's nachts actief zouden zijn. Doordat cavia's nu al langere tijd als huisdier worden gehouden, is dit patroon niet altijd meer te herkennen. Veel cavia's zijn ook overdag actief.
Als uw cavia likt is dat vaak een teken van genegenheid, ze zijn tevreden en willen u verzorgen. Maar het is ook mogelijk dat ze gewoon de zoute smaak op uw hand lekker vinden. Zich uitrekken. Dit duidt er meestal op dat een cavia zich bij u op zijn gemak voelt, terwijl hij rustig bij u op schoot zit.
Mensen met cavia's brengen vaak graag tijd door met hun dieren, en ze optillen is natuurlijk heel leuk. Als cavia's u eenmaal hebben leren kennen zullen ze het fijn vinden om uit uw hand te eten en geaaid te worden. Het is dan aan u hoe vaak u ze vast wilt houden.
Als u ziet dat uw cavia in de lucht springt en rondrent, dan betekent dit dat u een heel gelukkig dier heeft. Als u dit gedrag ziet is er dus geen enkele reden tot zorgen - het is juist een heel goed teken. Een cavia zal dit gedrag waarschijnlijk laten zien als u hem net vers hooi of zijn favoriete voer heeft gegeven.
Ze zijn zo klein – en toch zo slim! Cavia's zijn intelligente knaagdieren die veel geleerd kunnen worden. Ze hebben variatie nodig en houden er niet van om zich te vervelen.
Cavia's kunnen windjes laten. En soms grote winden. En ze kunnen ook stinken. Toch stinken ze niet zo heel erg als mensenwindjes.
In het wild leven cavia's op grasvlakten en slapen in leegstaande holen van andere dieren. Ze graven zelf geen hol.
Levensduur. Een capibara kan in het wild wel acht jaar oud worden. Dat is voor een knaagdier best oud, aangezien konijnen en cavias ongeveer vier jaar oud worden en ratten nog geen drie. De gemiddelde leeftijd ligt wel lager: gemiddeld zo'n vier jaar.
Dieren die in elk geval in Nederland mogen worden gehouden als huisdier zijn honden, katten, landbouwhuisdieren en productiedieren (zoals konijnen, koeien en schapen). Maar daarnaast kunnen nog andere dieren geschikt zijn om als huisdier te houden.
Diergaarde blijdorp is niet in bezit van capibara's.