Wist je dat cafeïne ook een drug is? Koffie is een softdrug met lichamelijk en geestelijk verslavende eigenschappen. Als je rond de 8 koppen koffie per dag drinkt dan zul je waarschijnlijk lichte hoofdpijn ervaren als je langer dan 24 uur geen koffie drinkt.
Op lijst II staan de softdrugs. De risico's van deze drugs zijn minder groot dan bij de harddrugs op lijst I. Voorbeelden zijn cannabisproducten (hasj en wiet) en slaapmiddelen. Ook kalmeringsmiddelen als Valium en Seresta staan op deze lijst.
Cafeïne scoort slechts matig op de criteria van verslaving. Als je het koffie drinken beperkt tot 4 koppen per dag, is er niets aan de hand. Als je meer drinkt kun je last krijgen van lichamelijke klachten als angst, onrust, slecht slapen.
Per 1 januari 2004 - Cafeïne
In 2004 verscheen de eerste dopinglijst van WADA. Cafeïne stond hier niet meer op. De reden hiervoor is vermoedelijk dat het gebruik van cafeïne wereldwijd sociaal geaccepteerd is.
Cafeïne en opwekkende middelen
Cafeïne heeft een stimulerende werking en kan in hoge dosering schadelijk zijn voor je hart- en bloedvatenstelsel. Stimulerende middelen zoals MDMA, cocaïne en amfetamine geven ook een verhoging van je hartslag, bloeddruk en lichaamstemperatuur.
Cafeïne in het kopje koffie is de meest gebruikte drug op aarde. Cafeïne zit niet alleen in koffie maar ook in thee, de noten van de kolaboom, sommige frisdrank zoals cola en in chocola.
Als een middel in de Opiumwet is staat, dan is het een drug volgens de wet. Alcohol, tabak en koffie staan niet in de Opiumwet. Volgens de wet zijn het dus geen drugs.
Maar experts wijzen op gevaren van deze nieuwe rage, die misschien onschuldig lijkt. Maar gebruikers kunnen ernstig verminkt raken aan neus, monden en gehemelte. Espresso snuiven wordt ook wel cafésnorting, The Italian High of pleurpompen genoemd.
Cafeïne zorgt voor stimulatie van het centrale zenuwstelsel en beïnvloedt de stofwisseling in de spieren. Verder verhoogt het de alertheid, reactietijd en waakzaamheid. Al deze zaken zouden er wellicht aan kunnen bijdragen dat het innemen van cafeïne leidt tot prestatieverbetering in de sport.
Het nemen van te veel cafeïne kan nadelige effecten hebben, zoals rusteloosheid, angstgevoelens, slaapproblemen of hoofdpijn. Wat te veel is, verschilt sterk per persoon. Er bestaan verschillende adviezen voor volwassenen, zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en kinderen.
Als je klachten ervaart als stress en hoofdpijn, kan het aan de cafeïne liggen (als je hier gevoelig voor bent én veel van binnenkrijgt). Stoppen met koffie drinken kan deze klachten verhelpen. Als je veel koffie drinkt ga je waarschijnlijk ook beter slapen als je hiermee stopt.
De Hoge Gezondheidsraad stelt een maximale bovengrens voor blootstelling aan cafeïne voor gezonde volwassenen op 5,7mg/kg/dag. Toegepast op een persoon van 60kg komt dit overeen met 320 mg cafeïne per dag (voor een gemiddeld kopje koffie van ongeveer 80 mg cafeïne komt dit dus overeen met ongeveer 4 koppen koffie).
Wie veel koffie of energiedrankjes drinkt en daar opeens mee stopt, kan last krijgen van ontwenningsverschijnselen. Deze kunnen wel tot een week aanhouden. Je kunt dan last hebben van hoofdpijn, vermoeidheid en trillende handen.
Opvallend: alcohol scoort overall het slechtst (nog erger dan heroïne!), tabak en cocaïne zijn (persoonlijk en maatschappelijk) ongeveer even schadelijk, xtc, lsd en paddo's behoren tot de minst schadelijke substanties (wat niet wil zeggen dat ze ongevaarlijk zijn).
We krijgen vaak de vraag: “is snus drugs?”, het antwoord hierop is heel simpel: nee snus is geen drugs.
Cocaïne. Methamfetamine (crystal meth)
Er is geen wettelijke norm die voorschrijft hoeveel cafeïnepillen mensen per dag in mogen nemen. Omdat er geen norm is, houdt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) geen toezicht op cafeïnepillen. Wel houdt de NVWA risicogericht toezicht.
Een kopje koffie heeft een positief effect op je bloedcirculatie en een betere bloedsomloop zorgt voor meer zuurstof. Wanneer je een uur voordat je intensief gaat sporten ongeveer twee kopjes koffie drinkt (dit staat gelijk aan 200mg tot 300mg cafeïne), verbrandt je lichaam meer vet en juist minder glycogeen.
De stimulerende werking van cafeïne kan wel tot 11 uur aanhouden. Afhankelijk van de dosis en jouw gevoeligheid voor cafeïne. De halveringstijd bij een dosis van 280mg ligt tussen de 1-5 uur. (bron) Dit houdt in dat de stimulerende werking na die periode voor zo'n 50% is afgenomen.
Volgens het Warenwetbesluit Etikettering van levensmiddelen moet op dranken met meer dan 150 milligram cafeïne per liter het cafeïnegehalte staan in milligram/100 milliliter. Ook moet op het etiket worden gezet 'hoog cafeïnegehalte'. Dit geldt niet voor koffie en thee.
Een capsule met 150 mg cafeïne, vrij van oplosmiddelen, kost net 8 cent.
Uit onderzoek is gebleken dat het piekniveau van cafeïne zich binnen 30 tot 60 minuten ná consumptie bevindt. Na het drinken van een kopje koffie profiteer je dus een halfuur tot een uur later maximaal van de gevolgen. Voordat de cafeïne volledig uit het lichaam verdwenen is, ben je al snel 6 uur verder.
GHB is een doorzichtige vloeistof die zout smaakt. De werking lijkt op die van alcohol, maar GHB is een verboden harddrug. GHB wordt gebruikt op feesten en festivals, omdat je er 'losser' van wordt. Van GHB kan je echter al snel per ongeluk te veel nemen.
De stof cafeïne in koffie stimuleert het centrale zenuwstelsel dat bestaat uit de hersenen en ruggenmerg. Dit verhoogt de stofwisseling, bloeddruk, hartslag en ademhaling. Daarnaast remt het de effecten van de stof adenosine. Dit is een van nature aanwezig kalmerend middel in je hersenen.