Is zalm of kip gezonder? Beiden zijn gezond maar verschillen in voedingswaarde. Kip heeft minder calorieën, terwijl zalm rijk is aan gezonde visvetzuren. Ze bieden vergelijkbare hoeveelheden eiwitten.
“Of het eten van zalm schadelijk kan zijn, hangt af van diverse factoren, waaronder de oorsprong van de vis (wild of gekweekt), de aanwezigheid van contaminanten zoals PCB's, pesticiden, zware metalen, antibiotica, en de gebruikte kleurstoffen.
Vis bevat meer onverzadigde vetten en vooral omega-3. Dit betekent minder verzadigd vet (verhoogt het risico op hartziekten), meer onverzadigde vetten (verlaagt het risico op hartziekten) en vooral omega-3, dat een ontstekingsremmende werking heeft en moeilijk te verkrijgen is als je geen vis eet.
Vis is gezond
Vis is een bron van eiwitten en het is een gezonde vleesvervanger. Als we de vergelijking maken tussen vis en vlees, dan bevat vis minder ijzer dan vlees. Dat komt omdat er minder bloed zit in vis. Maar vis scoort hoger als het gaat om onverzadigde vetzuren en de visvetzuren EPA en DHA.
Zalm kan je helpen om af te vallen en je streefgewicht te behouden. Dat komt doordat de vis caloriearm is en juist rijk aan eiwitten. Deze voedingsstoffen geven je niet alleen lange tijd een verzadigd gevoel, maar hebben ook gunstige invloed op hormonen die je eetlust regelen.
Zalm kan specifiek helpen buikvet te verbranden omdat het een van de rijkste bronnen van vitamine D is. Vitamine D is direct betrokken bij de productie van hormonen die de eetlust reguleren. Ook hebben verschillende onderzoeken aangetoond dat vitamine D betrokken is bij het signaleren van buikvetcellen om te verbranden.
De snelste manier om van je overtollige buikvet af te komen is het volgen van een koolhydraatarm en eiwitrijk dieet. Zorg voor een koolhydraatarm voedingspatroon met zo weinig mogelijk bewerkte producten. Denk hierbij aan vis, gevogelte, (onbewerkt) vlees, eieren, groente, fruit en noten.
Vissoorten zoals zalm, forel en schol kun je elke week eten, maar andere soorten kun je beter minder vaak of liever niet eten. Bekijk welke vissoorten je hoe vaak kunt eten als je een hart- of vaatziekte hebt.
Hoewel magere biefstuk een geweldige bron van eiwitten is, bevat het ook veel verzadigd vet en calorieën. Zalm daarentegen bevat minder calorieën en aanzienlijk minder verzadigd vet . Het is ook een heel veelzijdig voedsel en kan op veel manieren worden gekookt en gekruid.
Kip en gevogelte kunnen een onderdeel zijn van een gezond voedingspatroon, vooral vanwege de eiwitten, vitamines en mineralen. Het gaat dan om onbewerkte kip, zoals een stuk kipfilet. Goed bewaren en hygiënisch bereiden van kip is belangrijk om de kans op een voedselinfectie te voorkomen.
Over het algemeen wordt vis als gezonder beschouwd dan kip vanwege de hoge concentratie omega-3-vetzuren. Deze worden gezien als gezonde vetten, in tegenstelling tot de gevaarlijke verzadigde vetten in vlees.
Kipfilet bevat bijna geen vet en bevat daardoor weinig calorieën, hierdoor is het uitermate geschikt om te eten als je wilt afvallen.
De gezondste keuze is vette vis, zoals haring, makreel, (Atlantische) zalm en sardines. Deze vette vissoorten bevatten veel omega 3-vetzuren. Deze bijzondere vetten beschermen tegen een hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten. De Gezondheidsraad adviseert dan ook om 1 keer per week (liefst vette) vis te eten.
Meer dan drie keer per week vette vis eten, zoals haring of zalm, is riskant.Een mens krijgt dan te veel dioxine-achtige stoffen binnen. Dat blijkt uit doctoraatsonderzoek van Isabelle Sioen, meldde de Universiteit van Gent. De onderzoekster stelt wel dat vetzuren in vis goed helpen tegen hart- en vaatziekten.
Volgens de USDA is gekookte vis drie tot vier dagen veilig om te eten . Er zijn veel redenen waarom gekookte vis uiteindelijk wordt verspild, maar de grootste is gewoon het niet eten voordat het bederft.
Door het verschil in hun voeding, verschillen de kweekzalm en wilde zalm niet alleen qua uiterlijk. De voedingswaarde van de twee is hierdoor ook totaal verschillend. Zo is de voeding van de kweekzalm rijker in calorieën en daardoor is het vlees van de kweekzalm ook rijker aan calorieen dan die van de wilde zalm.
Jazeker! Het bevat gezonde eiwitten en omega-3 vetzuren, ook wel visvetzuren gezond. Alleen te veel zalm eten is niet gezond, maar dit komt niet per se door de zalm zelf.
Vergeleken met rundvlees is kip een betere bron van eiwitten . Als gevolg van het hoge vetgehalte is rundvlees een vlees met een hoger vet- en caloriegehalte. Kip bevat meer vitamine A, vitamine E, vitamine K, vitamine B1, B3 en B5. Rundvlees bevat echter aanzienlijk meer foliumzuur en vitamine B12.
Artsen vinden het niet gevaarlijk om vis en vlees samen te eten.
Kweekzalmen zijn – net als vleeskippen – doorgefokt op snelle groei, waardoor ze veel sneller groeien dan hun wilde soortgenoten. Dit leidt onder andere tot hartproblemen, misvormingen van de wervelkolom en hogere stressgevoeligheid. Zalmen met misvormingen hebben vaak hun hele leven ernstige last hiervan.
Zalm is dus een klein beetje gezonder dan tonijn uit blik. Maar dat betekent niet dat tonijn uit blik slecht is. Volgens het voedingscentrum zou je eens per week vis moeten eten, en daartoe rekenen ze ook tonijn en zalm uit blik.
Essentiële vetzuren
Ook vette vis (haring, ansjovis, sardines, makreel, zalm, tonijn) behoort tot de goede vetten.
Als je toch 5 kilo af wilt afvallen in een week, kun je het beste een caloriearm dieet volgen waarbij je als vrouw niet meer dan 1100 en mannen 1500 calorieën per dag binnen krijgt. Ook is het mogelijk om een sportvastenkuur of ketodieet te volgen van maximaal 10 dagen.
Spinazie en andere groene bladgroenten, zoals boerenkool, zijn in staat om je vetverbranding te stimuleren. Uit verschillende onderzoeken naar vetverbranding blijkt dat spinazie een absolute kampioen is om vet te verbranden. In veel variaties te eten, onze favoriet is wokken met knoflook en een klein beetje citroen.
Een Platte Buik Krijgen door Lichaamsbeweging
Door te sporten, cardio- en buikspieroefeningen te doen, kun je een platte buik krijgen. Het is veel makkelijker om buikvet kwijt te raken door vet verbrandend voedsel te eten, niet te veel te eten of te snoepen, en vet weg te sporten met cardio-oefeningen zoals joggen.