Meer dan de helft van de studenten uit het onderzoek heeft geen relatie. Gemiddeld ligt het aantal bedpartners op negen. Een ruime meerderheid heeft de afgelopen maanden niet meer dan één bedpartner gehad. De ondervraagde studenten hebben gemiddeld zeven keer per maand seks.
Jongvolwassenen, dertigers en veertigers hebben het vaakst seks. De frequentie ligt lager vanaf 50 jaar: gemiddeld minder dan één keer per week.
Je behoefte aan seks wordt door heel veel interne en externe factoren bepaalt. Iedereen z'n seks drive is anders. Dus: een echte norm voor hoe vaak je seks 'moet' hebben, bestaat niet. Als jij je goed voelt bij jouw seks leven, dan heb je genoeg seks.
,,Van de 21- tot 25-jarigen gaf veertig procent aan vier of meer sekspartners te hebben gehad", zegt Ineke van der Vlugt. ,,25 Procent had twee tot drie partners, zo'n 23 procent had één partner en de rest geen.
Vrouwen rapporteren gemiddeld een vijftal sekspartners en dit over alle leeftijdscategorieën heen. Bij mannen varieert het aantal meer naargelang de leeftijdsgroep. Mannelijke dertigers en 50- tot 64- jarige mannen vermelden het hoogste aantal sekspartners: gemiddeld 13.
Deze ontwikkeling geldt voor alle type seksuele handelingen. Zo heeft de helft van de jongeren geslachtsgemeenschap gehad op de gemiddelde leeftijd van 18 jaar. Vijf jaar eerder, in 2012, was dat 17 jaar. De helft van de jongeren tongzoenden voor het eerst op de gemiddelde leeftijd van 15,4 jaar in 2017.
In Nederland worden zes bedpartners als ideaal beschouwd. Alles onder de drie is te weinig en elf is écht teveel. In Frankrijk kan er meer door de beugel, want daar wordt 10 als ideaal aantal sekspartners gezien. Pas vanaf zestien worden het er teveel, zo denken de Fransen.
Gemiddeld ligt het aantal bedpartners op negen. Een ruime meerderheid heeft de afgelopen maanden niet meer dan één bedpartner gehad. De ondervraagde studenten hebben gemiddeld zeven keer per maand seks. 87 procent van hen heeft nog nooit een soa gehad.
Dat begint met het versieren -de paringsrituelen - en gaat door tot en met het naspel. Aanraking, opwinding en penetratie zijn universeel. Maar wat er daarnaast, daarvoor en daarna gebeurt, kan nog wel eens verschillen. Het seksuele gedrag van de mens is namelijk voor een groot deel cultureel bepaald.
'Een meisje mag geen hogere bodycount (aantal bedpartners) hebben dan haar vriend', 'de billen van een man zijn een no-gogebied voor vrouwen, want dat zou 'gay' zijn', en 'vrouwen gaan liever voor een 'bad boy' en gooien lieve mannen in de #friendzone.
Mannen hebben meer kans op erectieproblemen
Als mannen een langere tijd geen seks hebben gehad, kan een gevolg zijn dat ze erectieproblemen krijgen. De onderzoeken richten zich vooral op oudere mannen, maar ze concluderen allemaal dat regelmatig van bil gaan een positief effect heeft op de erecties van een man.
Net als in andere leeftijdscategorieën vinden mannen tussen de 55 en 79 jaar seks vaker belangrijker dan vrouwen. Het belang dat mensen aan seks hechten, neemt iets af met het ouder worden, maar neemt na 55 jaar vrijwel niet meer af. Wat is belangrijker: lust of intimiteit?
De seksuoloog uit Amsterdam adviseert haar patiënten zelfs ongeveer drie keer per maand seks. "Dat is geen keiharde regel die ik opstel, hoor. Men moet doen waar ze zich goed bij voelen. Daarnaast moet je ook niet te veel waarde hechten aan al die mensen die zeggen dat ze twee keer per week seks hebben.
Regelmatig seks hebben heeft veel voordelen. Het vermindert namelijk stress, bevordert de verbinding met je partner en verhoogt zelfs het gevoel van eigenwaarde. Hoewel je minder slaap krijgt, heeft het eigenlijk geen nadelen om elke dag seks te hebben.
Net als in eerder onderzoek bleek ook uit Fishers experiment dat mannen vaker aan seks denken: gemiddeld 34 keer per dag, terwijl de teller bij vrouwen op negentien keer bleef steken. Maar, ontdekte Fisher, mannen denken niet alleen vaker aan seks, maar ook aan eten en slapen.
Het aantal mannen dat weleens betaalt voor seks is lager dan 1 op de 7 mannen zoals Leenhouts in Praat Mee aanhaalt. 1 op de 24 mannen, uit het onderzoek in 2009, komt het meest in de buurt als je 'het afgelopen jaar' verstaat als 'weleens'.
Het antwoord op de vraag 'hoe vaak is gezond? ', is dus ongeveer een à twee keer in de week. Kortom, je kunt dus niet zomaar conclusies trekken over wat een normale hoeveelheid is. Een gezonde hoeveelheid zou volgens de literatuur 1 á 2 keer per week zijn.
De islamitische normen met betrekking tot seksualiteit zijn strikt. Seksuele gemeenschap buiten het huwelijk wordt niet goedgekeurd. Voor gehuwde vrouwen geldt dat zij zelfbeheersing dienen te tonen ten aanzien van andere mannen dan hun echtgenoot.
Dikke voldoende voor seksleven
Gemiddeld geven Nederlanders hun seksleven ruim een zeven. Er is dus nog wel ruimte voor verbetering, wellicht met seksspeeltjes. Van de deelnemers geeft namelijk 45 procent aan dat ze deze nog niet gebruiken.
Op 1 januari 2020 telde Nederland 8 648 031 mannen en 8 759 554 vrouwen. Dat betekent dat er 99 mannen op elke 100 vrouwen zijn.
Maar net als je denkt dat dat het zou zijn, heb je het mis: in een studie uit 2018 hadden mannen gemiddeld 26 seksuele partners voordat ze 'gingen settelen'; voor vrouwen was de het gemiddelde 19.
Aseksuelen hebben geen interesse in seks. Je bent aseksueel als je geen verlangens of lusten herkent wanneer je wordt blootgesteld aan seksuele prikkels. Zowel mannen als vrouwen kunnen aseksueel zijn.
Uit een onderzoek van Psychologie Magazine in 2016 bleek dat één op de vijf Nederlanders mensen het voorgaande half jaar helemaal geen seks heeft gehad en van de mensen met een relatie één op de twintig.
Uit de resultaten blijkt dat onder de stellen die lang samen zijn de romantiek soms ver te zoeken is. In het eerste jaar van de relatie heeft 70% van de stellen het nog twee keer of vaker per week gezellig in bed. Na tien jaar of langer samen vrijt bijna 20% zelden tot nooit meer.
Vooral mannen schamen zich ervoor als ze op een bepaalde leeftijd nog maagd zijn. Ze hebben schrik om afgewezen te worden en vinden het vaak moeilijk om contacten te leggen en een relatie aan te knopen. Als je het moeilijk hebt met je gevoelens hierover kan je met een seksuoloog praten.