Als het paard al overleden is, kan het crematorium je paard ophalen. Indien het paard op het crematorium wordt geëuthanaseerd, dan komt het eerst in de speciale inslaapruimte. Soms is het een fijner idee als je eigen dierenarts meegaat om je paard te euthanaseren.
Rendac individuele ophaaldienst
De Rendac komt het paard ophalen met een speciaal ingerichte paardentrailer. Het paard kan vanuit de ingang van de wei of stal worden vervoerd op een afgesproken tijdstip. Hiervoor kun je 7 dagen per week, 24 uur per dag een paard aanmelden via 0900-9221.
Het begraven van een paard is in Nederland verboden. Het is tegenwoordig wel mogelijk om je paard te cremeren. In Beverwijk is paardencrematorium 'Westerhout' gevestigd. Het enige crematorium speciaal voor paarden in Nederland.
Wat doet Rendac met mijn dode (huis)dier? Rendac zorgt ervoor dat uw dode huisdier wordt opgehaald bij de dierenarts, dierenambulance of de gemeentelijke instelling waar u het heeft achtergelaten.
Het laten inslapen van je paard door de dierenarts biedt de mogelijkheid om rustig afscheid te kunnen nemen. Dit kan op een kliniek of thuis, in de vertrouwde omgeving van het paard. Thuis heb je bijvoorbeeld ook de mogelijkheid om te zorgen dat het paard niet alleen is, maar bijvoorbeeld een maatje in de buurt heeft.
Het verschilt per situatie, of het helpt om een achterblijvend paard het dode lichaam van zijn maatje te laten zien. 'Als een paard gewoon weggehaald wordt om nooit meer terug te keren, dan kan de achterblijver ongerust blijven', vertelt Pearson.
Paarden en pony's
Van paarden is het nog minder bekend hoe en hoelang ze rouwen. Sommige eigenaren beweren dat ze het lang merken aan hun paard, maar het is moeilijk te bewijzen. Paarden zijn vluchtdieren.
Aangekomen bij de destructor zullen de dode dieren worden verwerkt. Dit gebeurt doormiddel van breken, pasteuriseren en steriliseren. Vervolgens wordt de massa ingedampt, gedroogd en gescheiden in meel en vetten. Deze dienen dan als (bio)brandstof.
Oudejans beschrijft het tot in detail: hoe de kadavers worden gevild, in mootjes worden gehakt in de breker of shredder, waarna de papperige resten worden gepasteuriseerd, gesteriliseerd, ingedampt en gedroogd.
Ik verwacht dat de ontbinding van een grote hond 2 of 3 jaar nodig heeft. Maar dat hangt ook af van de grondsoort en de diepte van begraven. Over het opgraven van een hond en het alsnog laten cremeren van de resten staat waarschijnlijk weinig op internet omdat het weinig voorkomt en omdat er geen regels voor zijn.
Belangrijk is om het lichaam van je dier zo koel mogelijk te bewaren. Leg je overleden huisdier in de koelste ruimte op de grond, bijvoorbeeld op beton of plavuizen. Uiteraard uit de zon en niet bij de verwarming. Houd je overleden huisdier niet langer dan een dag thuis.
Een overleden huisdier kunt u achterlaten bij de dierenarts. Deze zorgt er vervolgens voor dat het dier ter destructie wordt aangeboden. De dieren worden verzameld en vervoerd naar het bedrijf Rendac in de plaats Son (NB). Hier worden de dieren verwerkt tot industriële grondstoffen.
Wanneer dit allemaal goed is, krijg je twee- à driehonderd euro voor het paard, afhankelijk van het gewicht, de conditie en de leeftijd.
Deze brancard, met luchtbanden, rijden we tegen de rug van het overleden paard aan. Afhankelijk van de ondergrond kunnen we de wielen er onderuit halen waardoor de brancard op de grond komt te liggen. Dan draaien we het paard met zijn tweeën met de hand om en draaien we het paard over zijn rug op de brancard.
Dit is sinds januari 2021 een betalende dienst voor iedereen (ongeacht of u particulier, landbouwer, manegehouder enz. bent), de kosten hiervoor bedragen 140,50€ (excl. BTW).
Het is onmogelijk om echt te bewijzen of geesten bestaan en of honden ze kunnen zien als ze dat doen. Wat waar is, is dat honden dingen kunnen zien, ruiken en voelen die mensen niet kunnen.
De dierenambulance kan zorgen voor het vervoer naar de dierenbegraafplaats. Dit houdt in dat het dier vernietigd wordt samen met andere dode dieren. Ook dode huisdieren waarvan wij na twee weken nog geen eigenaar hebben gevonden, gaan naar de destructie.
Hoe lang rouwverwerking duurt is door de verschillende factoren moeilijk te zeggen. Uit Amerikaans onderzoek is gebleken dat mensen na drie maanden na het overlijden van hun partner, pas de ergste fase van rouw doormaken. Na gemiddeld ruim een jaar beginnen partners zich vaak weer beter te voelen.
Volgens de meeste moslims hebben dieren geen “eeuwige ziel” (zoals mensen) en vergaan ze na de dood tot stof, daar waar de ziel van de mens ook na de dood blijft voortleven, hetzij in de hemel, hetzij in de hel.
U zult ervaren dat het dier geen angst of pijn heeft. Vaak zijn dieren ook rustiger, als u in de directe nabijheid bent of het dier zelf vasthoudt. Vaak krijgt het dier eerst een injectie in een spier om het in een roes te brengen.
Tuurlijk kan een paard zich verdrietig voelen. Het verschil met ons, mensen, is dat zij er direct alles aan doen om terug gelukkig te worden.
Aan sommige paarden zie je echt dat ze eronder lijden, door bijvoorbeeld wild te gaan rondrennen of net passief in een hoek van de weide te staan treuren. Dit in tegenstelling tot andere paarden die er veel sneller overheen zijn of waaraan je zelfs amper merkt dat ze moeite hebben met het verlies.