Met een hapjespan maakt u eenvoudig eenpansgerechten zoals een stamppot of chili con carne klaar. Daarnaast kun je een hapjespan net zo gebruiken als een normale koekenpan. Een hapjespan is dus eigenlijk een koekenpan met hoge rand. Je kunt er vlees of vis in bakken of braden.
2 Een sauteerpan of hapjespan
Een sauteuse of hapjespan is een diepere koekenpan, die vaak ook een deksel heeft. Deze allrounder gebruik je voor stoofpotjes, gerechten met saus of om een dikker stuk vlees – bijvoorbeeld een gebraad – in te bereiden.
Pannen zonder een antikleeflaag zijn gemaakt uit roestvrij staal (RVS). Jeroen gebruikt zijn roestvrijstalen pan steevast om een goed stuk vlees te bakken. De stevige bodem en het staal zorgen ervoor dat het vlees meteen dichtschroeit en er een krokant korstje kan vormen.
In een braadpan kun je ook een roerbakgerecht of een pastasaus bereiden. Het duurt alleen wat langer voordat de hele pan heet is. Een hapjespan is feitelijk een koekenpan met een hogere rechte rand. Vaak wordt er vaak een spatdeksel bij meegeleverd.
Hapjespan: pan met een hoge, rechte rand, een vlakke bodem en een steel of handvatten. Wokpan: pan met een hoge rand, een diepe bodem en een lange steel. Sauteerpan: pan met een hoge, rechte rand, een vlakke bodem, en een steel of handvatten. Wadjan: pan met een hoge rand, een diepe bodem en twee handvatten.
De hapjespan (wat een gek woord, eigenlijk) lijkt op de koekenpan, maar heeft een hogere rand. Deze is daarom perfect voor dikkere stukken vlees, roerbakschotels, risotto, en andere gerechten die lang moeten sudderen (zoals stoofvlees). Let bij deze pan op een dikkere bodem en koop er ook een (glazen!) deksel bij.
Lekker idee, zet eens een hapjespan op tafel!
De pan warmt zichzelf op! Voor het opwarmen doet u een koffiekopje water in de pan. U zet de zilverfolie schaal met hapjes (zonder plastic deksel) in de hapjespan. U warmt de hapjespan ongeveer 30 minuten op stand 2 met deksel erop, de pan warmt op als het lampje brandt.
De braadpan is het ultieme hulpmiddel voor het maken voor een stoofpotje. Braadpannen kenmerken zich door een zware, dikke bodem waardoor eten langzaam gaart. Ideaal voor stoofvlees of hachee. Een stoofpan is meestal gemaakt van gietijzer en gaat jarenlang mee.
Koekenpannen van staal worden nog veel gebruikt in de horeca en ook aanbevolen door koks. Gerechten uit uw stalen koekenpan zijn in smaak, kleur en kwaliteit moeilijk te overtreffen!
Je gebruikt hiervoor een koekenpan of een hapjespan waarin je een beetje olie of boter doet. Vervolgens bak je een stukje vlees of vis krokant en bruin. Maar ook andere ingrediënten zoals aardappelen, groente of een ei bereid je door middel van bakken.
De ideale pan om steak in te bakken heeft een dikke bodem zodat de warmte goed verspreid wordt. De pan mag ook niet té groot zijn, anders gaat de boter rondom verbranden. Kruid de biefstuk met flink wat versgemalen zwarte peper en een beetje zout. Op die manier krijgt je steak bij het bakken een mooi en lekker korstje.
De ideale pan is gemaakt van staalplaat met een dikke bodem. Deze zijn bestand tegen hoge temperatuur en hebben optimale hitteverdeling. Let op de juiste grootte, voor twee steaks heb je een doorsnede van 24 centimeter nodig. Bestrooi de steaks met grofgemalen peper en zout.
Pannen van geanodiseerd aluminium zijn fantastisch in gebruik. Het bewerkte aluminium is krasvast en twee keer zo sterk als roestvrij staal; je mag er gewoon metalen kookgerei in gebruiken. Daarnaast mag geanodiseerd aluminium in de oven en is het een ideaal materiaal om mee te bakken op hoge temperaturen.
Dit pannetje is vaak een stuk kleiner dan de kookpan. Dat maakt dat de steelpan goed te gebruiken is bij het maken van bijvoorbeeld havermoutpap, sauzen en het koken van eieren. Nog zo'n veelgebruikte pan in de keuken, de koekenpan. Erg handig om mee te bakken, maar dat hoeven we je vast niet te vertellen.
Een stoofpan en een braadpan is eigenlijk hetzelfde. Vaak worden ze ook sudderpannen genoemd maar ze hebben allemaal hetzelfde doel. Namelijk het langdurig braden en stoven van een gerecht. Heerlijk ingetrokken smaken en bijna uit elkaar vallend vlees, ik kan daar echt van genieten.
En omdat de braadpan van Le Creuset extreem stevig is, zul je je niet druk hoeven te maken of het wel allemaal goed gaat. De deksel van de Dutch Oven kun je op de pan plaatsen, deze sluit namelijk zeer goed af zodat je al het vocht tijdens het koken in de pan houdt. En dat is precies de bedoeling.
Dat kan bijvoorbeeld koken, braden, bakken of het bereiden van sauzen zijn. Deze indeling is niet geheel waterdicht – in een braadpan kun je ook koken en in een hapjespan kun je ook saus bereiden. De indeling geeft toch een goed beeld van de voornaamste functie van de pannen.
Een hapjespan is dus eigenlijk een koekenpan met hoge rand. Je kunt er vlees of vis in bakken of braden. Desgewenst kunt u gerechten met vlees of vis laten stoven. Ook bereidt u hiermee eenvoudig de heerlijkste stamppotten en roerbakschotels.
Bereiding: Voor gebruik een half kopje water in de Hapjespan.
Dineer aan tafel, in de tuin of gebruik ze voor grotere catering klussen. Een groot voordeel is de consistentie in warmte, waardoor je gelijkmatiger kookt en je de elektrische hapjespan gebruikt voor bakken, braden, frituren en braiseren.. van ontbijt, lunch tot diner.
Dé Hapjespan bestaat uit:
Borrelpootjes. Gebraden mini saté Gebraden worstjes. Gebraden mini slavink.
Tefal Hero Hapjespan – De RVS keuze
De Tefal Hero hapjespan is de meest populaire hapjespan van Tefal. Hij wordt geleverd als onderdeel van de Hero pannenset maar ook los verkocht omdat het zo'n fijne hapjespan is. Deze hapjespan is gemaakt van RVS en heeft de extra sterke Titanium Excellence anti-aanbaklaag.
De pannen van Greenpan hebben een PFAS-vrije keramische Thermolon anti-aanbaklaag. Die laag is gemaakt op basis van natuurlijke materialen zoals diamant en zand. Dit is een unieke, keramische antiaanbaklaag die zonder de schadelijke stoffen, waaronder PFAS, vervaardigd is.