PVC vloeren zijn over het algemeen de beste keuze voor vloerverwarming. PVC vloeren bestaan net zoals vinyl vloeren uit Polyvinylchloride, een kunststof. Dankzij de dunne planken van PVC vloeren wordt je woning goed, snel verwarmd. De maximale warmteweerstand van een vloer is 0,15 m K W.
Het beste type vloer om te gebruiken met vloerverwarming is tegels en steen. Tegel en steen hebben een hoge thermische geleidbaarheid, wat betekent dat de warmte van een vloerverwarmingsbuis of draad snel naar het vloeroppervlak overgaat. Tegel en steen houden ook de warmte goed vast, waardoor het systeem efficiënt is.
Een pvc-vloer is eenvoudig te combineren met vloerverwarming en heeft een goede warmtegeleiding. Sterker, de vloerverwarming is zelfs als hoofdverwarming te gebruiken, zonder nadelige gevolgen voor de vloer. Laminaat is minder geschikt in combinatie met vloerverwarming.
Warme vloer 1: tapijt
Tapijt, ook wel vloerbedekking genoemd, staat met stip op nummer 1.
Zuinig: omdat voor vloerverwarming het water niet tot hoge temperaturen opgewarmd hoeft te worden, is vloerverwarming zuiniger. De maximale watertemperatuur is dan 40 graden Celsius. Ten opzichte van een verwarmingssysteem met radiatoren is vloerverwarming 10 tot 15 procent zuiniger.
PVC, vinyl of tapijt zijn goede keuzes. Badkamer - Dit is een vochtige ruimte. Omdat hout niet goed tegen vocht kan, wordt parket of een houten vloer in de badkamer afgeraden. Een stenen vloer is hier de meest voor de hand liggende keuze, al kan een PVC-vloer ook.
Click PVC en vloerverwarming
Beide materialen zijn zeer goede warmtegeleiders en deze vloeren hebben dan ook de zeer lage warmteweerstand van 0,039 m2 K/W. Ook het Visgraat Click PVC en Tegel Click PVC zijn dus vloeren die erg geschikt zijn voor op vloerverwarming.
Het verschil tussen plak PVC en Click PVC
Een plak PVC vloer wordt door een vakman verlijmd en een klik PVC vloer kunt u zelf leggen op een ondervloer dankzij de eenvoudige klik verbinding! Wilt u het beste rendement uit uw vloerverwarming halen, dan is een verlijmde kunststof vloer de beste keuze.
De meeste nadelen van PVC hebben te maken met het feit dat de vloer maar een paar millimeter dik is en ook nog eens flexibel is, waardoor oneffenheden zoals hobbels, ribbels of naden snel te zien en te voelen zijn. Dit betekent dat voor het leggen van een PVC vloer een egaal vlakke ondervloer nodig is.
PVC is zeer geschikt voor vloerverwarming en appartementen maar de click variant is simpelweg gewoon te kwetsbaar. Ook is hiervoor vaak een egale vloer voor nodig en dan is egaliseren voor dit type vloer best prijzig en plakken een voordeliger.
De PVC vloer heeft uitstekende warmtegeleidende eigenschappen en de vloerverwarming is dan ook te gebruiken als het primaire verwarmingssysteem in je woning! Kies je voor vloerverwarming, dan voelt een PVC vloer dus warmer aan dan een laminaatvloer omdat de warmte een stuk beter geleidt wordt door de dunne PVC vloer.
Hoewel PVC goedkoper is dan een echte tegel, blijft de PVC-vloer toch een prijzige vloer. Hier staat tegenover dat je meerdere tientallen jaren vooruit kan. Dus verspreid over vele jaren valt de uiteindelijke prijs wel mee.
Elektrische vloerverwarming is in aanschaf gemiddeld € 200 goedkoper dan traditionele vloerverwarming. Echter zijn de kosten van elektrische vloerverwarming in gebruik hoger, gezien de hogere prijs van elektriciteit ten opzichte van gas. Het nemen van elektrische verwarming als hoofdverwarming is dan ook af te raden.
Ja, vinyl vloeren zijn zeker geschikt voor gebruik van vloerverwarming. Vinyl vloeren hebben namelijk een lage warmtedoorlaatweerstand van minder dan 0.15 m² k/W. Eén van de grootste voordelen van vinyl vloeren is dat deze veel loopcomfort bieden, omdat ze zacht en verend zijn.
Klik-PVC is uitermate geschikt voor vloerverwarming. De ondervloer kan perfect worden gecombineerd met vloerverwarming, waardoor je geen rendement verliest. Een verlijmbare PVC-vloer heeft geen ondervloer nodig en geleidt de warmte daardoor nog net iets beter.
Voor een PVC vloer is niet altijd een speciale ondervloer nodig. Wel is een ondervloer altijd aan te raden omdat dit voor meer stevigheid en minder geluidsoverlast zorgt. PVC vloeren met een kliksysteem worden vrijwel altijd op een ondervloer gelegd, maar voor zwevende PVC vloersystemen is dit niet altijd nodig.
Een ondervloer bij klik-PVC is noodzakelijk. Zonder ondervloer kan je de vloer stuklopen en dat wil je natuurlijk voorkomen.
De oppervlakte temperatuur van de PVC-vloer mag de 28 0C niet overschrijden. De gemiddelde doorstroomtemperatuur van het water in de leidingen dient rond de 40 0C te zijn en mag de 45 0C niet overschrijden. Een te hoge temperatuur zal schade aan uw vloer veroorzaken.
Over het algemeen is laminaat iets goedkoper van PVC. Beide vloeren zijn gemakkelijk te onderhouden. Doordat PVC beter bestand is tegen water, kun je deze vloer iets makkelijker schoonmaken. Laminaat en vocht gaan voor korte periodes goed samen.
De meest krasbestendige gietvloer is de troffelvloer. Deze naadloze vloer bestaat uit fijne grind- of kwartskorrels die worden samengebonden door epoxyhars en is zeer sterk en krasbestendig.
Krasvrije pvc vloer
Pvc vloeren zijn bijzonder sterk, geluiddempend en nagenoeg krasvrij. Doordat de vloer weinig onderhoud nodig heeft, kun je de vloer ook bijzonder goed krasvrij houden. Stofzuig de vloer wel regelmatig. Door het lopen op een vloer waar zand en steentjes liggen ontstaan namelijk krassen.
Zeker in een moderne woning is het erg passend. Beton heeft een ruw kantje, wat meteen de sfeer van een loft oproept. In 'gewone' huizen vind je dan weer veel gietvloeren in epoxy. Net zoals betonvloeren kunnen die naadloos gegoten worden en hebben ze een industriële uitstraling.