Het beschadigen of verwijderen van de bodem, de strooisel-, kruid-, of boomlaag is uit den boze, het kappen van bomen mag niet, het snoeien van bomen is niet toegelaten in openbare bossen,.... De activiteiten of handelingen zijn enkel toegelaten na machtiging van ANB (ook in private bossen!).
In het wetboek van Strafrecht staat een oud wetsartikel betreffende stroperij. Op grond daarvan mag je niets meenemen, ook geen grond of (delen van) planten, zelfs niet als deze op de grond liggen en je ze zonder schade aan te richten kan pakken. Ook sprokkelen zonder toestemming van de eigenaar valt onder stroperij.
Het mag overal, behalve als de eigenaar van het bos een beperkend bord bij de ingang heeft staan. Denk aan de bordjes van Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten waarop staat dat je niet in het bos mag komen, maar wel vrij mag wandelen op de paden.
Het bos is voor veel mensen een plek om even helemaal tot rust te komen. Toch kun je niet altijd in de natuurgebieden terecht om je hoofd leeg te maken, want officieel is het verboden om tussen zonsondergang en zonsopgang in het bos te komen.
Wandelen, fietsen en paardrijden
'Vrij wandelen op wegen en paden' betekent dat er alleen gewandeld mag worden (dus niet toegankelijk voor fietsers en ruiters). 'Vrije toegang op wegen en paden' betekent dat er in het hele gebied gewandeld, gefietst of paardgereden mag worden.
In bosgebied mag je níét wonen …
De meeste bossen staan op het gewestplan aangeduid als natuur- of bosgebied. Je mag er niet bouwen of wonen. Hierover bestaan duidelijke en strenge regels. Sommige bossen hebben een andere 'bestemming' en staan dus op het gewestplan als recreatie-, landbouw-, of zelfs woongebied.
Een man wandelt met zijn hond in de natuur. Een boswachter spreekt hem aan. De boswachter zegt dat de man zijn hond eerder niet aan de lijn had. De boswachter is ook buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) en kan boetes geven.
Eigenlijk is het heel simpel: na zonsondergang zijn natuurgebieden verboden terrein voor mensen. Wie zich toch zonder toestemming bij nacht en ontij waagt in het bos, is in overtreding en kan daarvoor een bekeuring krijgen. Eigenlijk is het heel simpel: na zonsondergang zijn natuurgebieden verboden terrein voor mensen.
"Zolang je maar op de paden blijft en geen belachelijke hoeveelheden meeneemt, is er niks aan de hand. Het is niet de bedoeling dat je met emmers of tassen vol uit het bos komt. Je haalt zo je het voedsel weg uit de natuur voor de dieren. Die hebben dat nodig om de winter door te komen."
Hagen of bomen mogen gesnoeid worden, knotwilgen geknot, in houtkanten mag gekapt worden… Het verwijderen van bomenrijen, hagen, houtkanten… langs velden en wegen is echter niet toegelaten. Binnen het VEN willen we immers het bestaande landschap behouden.
Denk hierbij aan de fietspaden en gemarkeerde mountainbikeroutes. Deze zijn te herkennen aan het internationale MTB-teken (een driehoek met daaronder twee rondjes). Daarbuiten mag je niet altijd mountainbiken. Tussen zonsondergang en zonsopkomst zijn veel natuurterreinen sowieso verboden te betreden.
Op een mountainbike ben je veel actiever bezig met je bovenlichaam. Dat maakt mountainbiken tot een hele goede core-training. Tijd om die core eens even flink te trainen! En iedereen weet inmiddels wel dat je ook op de racefiets voordeel hebt van een goede sterke core.
Plaats waar je mag fietsen (artikel 5 Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990) Fietsers gebruiken het verplichte fietspad of het fiets/bromfietspad. Zij gebruiken de rijbaan indien een verplicht fietspad of een fiets/bromfietspad ontbreekt. Zij mogen het onverplichte fietspad gebruiken.
Staatsbosbeheer zet zich in voor de kwaliteit van de leefomgeving voor mensen, planten en dieren, om die te beleven, beschermen en te benutten. We beheren ruim 273.000 ha natuur in Nederland en betrekken mensen bij natuur die hen raakt.
Kleine schelpen, gebroken schelpen en versteende stukjes koraal mogen mee zolang ze kleiner zijn dan 3 centimeter. Leuk dus om thuis iets mee te knutselen, als je twijfelt kun je op het vliegveld laten controleren of je schelpen mee terug mogen.
110 liter bier. 90 liter wijn, waarvan maximaal 60 liter bubbeltjeswijn als champagne, prosecco of cava. 20 liter lichte likeur of likeurwijn zoals sherry en port (maximaal 22% alcohol) 10 liter sterke drank, zoals wodka, whisky en rum (meer dan 22% alcohol)
Nee, u mag geen groenten, fruit, bloemen of planten meenemen. Planten mag u nooit zomaar meenemen. Voor invoer daarvan gelden regels. Lees op de site van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) wat u moet doen als u tóch planten mee wilt nemen.
In het Robbenoordbos leven dieren als uilen, konijnen, spechten, vleermuizen, reeën en boommarters.
Het kost je 100 euro voor een loslopende hond waar dat niet mag en 500 als gezien wordt dat de hond een dier opjaagt.
Het Nederlandse bos is in bezit van diverse eigenaren. Ongeveer 50% is eigendom van de staat; (33% SBB, 14% gemeenten, 3% overig), 34% is in handen van particulieren en een goede 16% is in handen van natuurbeschermingsorganisaties zoals Natuurmonumenten en de 12 Landschappen.
Gemiddeld wordt voor bosgrond tussen de 7.500 en 12.500 euro per hectare betaald. Voor bosgrond inclusief jachtrechten wordt soms meer betaald, aldus de makelaarsvereniging. De NVM laat weten nog niets te merken dat gronden worden aangeboden uit de voorraden van Dienst Landelijk Gebied of Staatsbosbeheer.
De bomen groeien wel vanzelf, maar voor een bos met een natuur-, hout- en recreatiewaarde moet je heel wat werk verzetten. Zo moet je bomen planten en afrasteringen plaatsen. Na enige tijd moet je de bomen dunnen en ten slotte de grote bomen oogsten. Dit proces kost veel tijd.
Als je links of rechts wilt afslaan, moet je altijd je hand uitsteken. rechterhand uit. iemand op de rechterstoep en/of rechts op de rijbaan loopt. In dat geval geldt de regel: rechtdoor op dezelfde weg gaat voor: je moet de voetganger dan voor laten gaan, voordat je afslaat.
Inmiddels is de wet al weer jaren terug veranderd. Fietsers worden nu, net als auto's en scooters door de wet aangezien als 'bestuurders'. Zij zijn wat betreft de voorrangregels gelijk gesteld met motorvoertuigen. Een auto van links moet een fietser van rechts voorrang verlenen.