Bemeste tuinaarde is namelijk dodelijk voor de plant. Het is dus sterk af te raden om lavendel te bemesten. Gebruik daarvoor kalkrijke grond. Lavendel is een kalk minnende plant die je zowel in het najaar en in de winter als in het vroege voorjaar kalk mag geven.
Omdat lavendel een heel gemakkelijke plant is, hoef je ze niet vaak te bemesten. Geef daarom niet te veel meststof. Wanneer de bloei minder wordt, kan je wat meststof toedienen.
Plant lavendel nooit in bemeste tuinaarde. Bemeste tuinaarde is namelijk dodelijk voor de plant. Lavendel bemesten is sterk af te raden, de plant kan hiervan doodgaan. De plant bloeit het beste in kalkrijke grond.
Voeding voor lavendel
Om zo lang mogelijk te genieten van lavendel in je border of op je balkon of terras, geef je de lavendel twee keer per jaar voeding. Dit kun je het beste doen in de periode februari tot april en van juli tot augustus. Gebruik hiervoor Pokon Mediterrane Planten Mest 1kg.
Hoe vaak moet je lavendel water geven? Wanneer lavendel plant in de volle grond staat hoef je eigenlijk maar zelden water te geven. Alleen bij extreme droogte dient de lavendel plant wat vaker water te krijgen. Wanneer lavendel in een pot staat heeft deze iets vaker water nodig, maar geef nooit te veel water.
Van oudsher is bekend dat de lavendel plant een ontspannende en rustgevende invloed heeft. Wanneer het reukorgaan de geur van lavendelolie waarneemt komt u tot rust. Lavendel werkt kalmerend, verzachtend en helpt bij depressiviteit. Ook kan lavendelolie ervoor zorgen dat emoties in evenwicht komen.
Lavendel mag je (bijna) nooit water geven. Zelfs in droge periodes in de zomer vindt de plant zelf nog zijn water. Enkel bij nieuwe aanplantingen moet je water geven in droge lentes en zomers. Lavendel zal zelden afsterven vanwege te weinig water, echter wel bij teveel water.
Snoei en voed je planten twee keer per jaar en je lavendel ziet er veel mooier uit. Door het snoeien krijg je een compacte en volle plant. Doe je dit niet: dan krijg je met de tijd lavendel waarbij de kale takken van binnen en aan de onderkant goed zichtbaar zijn. Minder mooi en niet nodig.
Je topt de jonge planten regelmatig. Hierdoor worden ze mooi vol en bossig. Dat komt doordat de vorming van nieuwe scheuten onderin de plant wordt gestimuleerd. Bij niet frequent genoeg snoeien verplaatst de groei van de plant zich naar de buitenkant van de lavendel.
Omdat lavendel een heel gemakkelijke plant is, hoef je ze niet vaak te bemesten. Geef daarom niet te veel meststof. Wanneer de bloei minder wordt, kan je wat meststof toedienen. Overbemesting leidt tot het opkomen van meer scheuten, waardoor de plant haar standvastigheid verliest.
Lavendel is een kalkminnende plant. Strooi daarom na het planten drie à vier keer de op de verpakking voorgeschreven hoeveelheid kalk bij de planten. Verwerk een deel van de kalk in de grond. Mesten moet u juist niet doen.
Wel zal lavendel niet goed groeien wanneer deze in zure grond staat aangeplant. Zure grond is ideaal voor planten zoals o.m. Rhododendron, heide, coniferen en hortensia. Voor lavendel echter is dit uit den boze. Daarom is het steeds aan te raden om bij het planten flink wat kalk door uw grond te mengen.
Wat zon betreft is de volle zon de meest ideale standplaats voor jouw Lavendel. Maar halfschaduw of een schaduw standplaats is ook geen enkel probleem. Wel moet je rekening houden met het feit dat jouw Lavendel minder uitbloeit zoals die dat wel doet in de volle zon. Ook zal de Lavendel minder bloemen bevatten.
Lavendel houdt van een vlot drainerende bodem.
Zandgrond is ideaal.
Uitgebloeide lavendel oogt houterig, vol uitgedroogde bruine en lelijke takjes. Voorkom dit en knip de bloeitopjes na de bloeiperiode met een snoeischaar of haagschaar. Zo krijg je nieuwe bloemkopjes en oogt de lavendel gesloten, fris en groen in de winterperiode.
De hoofdsnoei valt eind maart/begin april nog voordat lavendel gaat groeien. Knip terug tot boven jonge scheutjes. Snoei de plant niet helemaal kaal, of te ver in het oude hout, u loopt dan het risico dat de takken niet meer uitlopen.
De kans is groot dat de lavendel in je border of pot nu (augustus) is uitgebloeid. Dit is het moment waarop je je lavendel voor de tweede keer dit jaar snoeit. De lavendel is één van de makkelijkste planten om te snoeien, want het enige wat je hoeft te doen is takjes met de dode, uitgebloeide bloemetjes weghalen.
Tuinier je in potten onder de blote lucht (dus niet onder een afdak) dan kan lavendel snel te nat staan door alle regen die in de pot blijft hangen.
Lavendel snoeien in het voorjaar
In het voorjaar is het tijd voor een flinke snoeibeurt. Snoei de plant ver terug tot boven de laatste groene uitlopers, dit is meestal tot zo'n 20 centimeter boven de grond. Als je je lavendel op de verkeerde manier snoeit, heb je kans dat je lavendel kaal wordt of zelf doodgaat.
Wilt u zelf Lavendel planten combineren? Denk dan aan combinaties met Zonnehoed, Vrouwenmantel, Tuingeraniums, siergrassen of Hortensia struiken.
Met een correcte snoeibeurt in de zomer kan je je lavendel niet alleen energie besparen, maar kan je ook een tweede bloei stimuleren.
De smalbladige lavendel is robuust en kan de winter buiten doorbrengen met lichte bescherming. De geurige Provençaalse lavendel heeft meer bescherming nodig. Lavendel in potten of kuiflavendel brengen het koude seizoen door in beschutte winterverblijven.
Kan je elke plant scheuren? De meeste vaste planten in je border kan je gerust scheuren. Lavendel is een plant die je niet kan scheuren, dit is namelijk een struik.
Lavendel verzorging is eigenlijk helemaal niet moeilijk, ze kunnen namelijk een heleboel hebben. Sterker nog, wanneer u de struik in volle grond hebt staan hoeft u er bijna helemaal niks aan te doen.