Bij twee jonge konijnen van hetzelfde geslacht kunnen er problemen optreden op het moment dat de hormonen gaan werken, zo vanaf een maand of 3. Ze kunnen dan gaan vechten. Een jong konijn kan bij een volwassen konijn worden gezet, maar doe dat niet met een te jong konijn. Wacht dan tot het konijn een maand of 3 is.
Het is beter om te wachten met de koppeling tot het jonge konijntje minstens 3 maanden oud is (minimaal 12 weken, liefst minimaal 16 weken oud). Koppelen met hele jonge konijntjes kan ze trauma's geven, waardoor ze de rest van hun leven lastig te koppelen worden.
Het meest duidelijk is het op elkaar rijden. Dit heeft niets te maken met paren, een dominante voedster kan ook op een ram rijden tijdens een koppeling. Als het ene konijn aan het rijden is en de ander staat dat toe, dan hoef je ze niet uit elkaar te halen.
Trek zoveel tijd uit als nodig is om de konijnen aan elkaar te laten wennen. In de meeste gevallen duurt het een week of twee, maar dat kan ook een paar dagen of een paar maanden zijn. Stel je dus in op een lange periode, dan kan het altijd meevallen.
Konijnen zijn groepsdieren en leven niet graag alleen. Als je overweegt om dit gezelschapsdier aan te schaffen is het beter om twee konijnen samen te houden. Let wel op want niet alle konijnen passen bij elkaar en dat maakt het koppelen soms lastig.
Een blij konijn
Jouw konijn kan ook met zijn voorpootjes gestrekt liggen en tegelijkertijd zijn achterpootjes naar de zijkant leggen. Het konijn kan tevens compleet uitgestrekt liggen met zijn voorpootjes naar voren en achterpootjes naar achteren.
Een konijn dat een buigende beweging maakt naar een ander konijn, vraagt om verzorgd te worden. Het dominante konijn zal een ander konijn frontaal benaderen. De neuzen raken elkaar en de oren staan omhoog. Het dominante konijn zal soms tegen de kin van het andere konijn duwen om aan te zetten tot verzorging.
Wanneer een konijn van een koppel overlijdt, is het belangrijk om het achtergebleven maatje afscheid te laten nemen. Wat je kan doen, is het overleden konijn even bij het maatje neerleggen. Een konijn weet wel dat het andere konijn niet meer leeft en hij heeft dan de tijd om afscheid te nemen.
Na een maand of 3 gaan de konijnen bepalen wie de baas gaat worden, de rangorde bepalen. Beide voedsters willen graag bovenaan de rangorde staan, waardoor ze gaan vechten. Oplossing: Deze voedsters zullen niet meer samen kunnen, na het opnieuw koppelen is de kans heel groot dat de voedsters weer zullen gaan vechten.
Zo kan een konijn bijvoorbeeld bijten als hij wordt opgepakt of vastgehouden. Ook als iemand hem pijn doet of iets wil doen dat hij niet prettig vindt, zoals nagels knippen of medicijnen geven, kan hij bijten. Het is een manier om zichzelf te verdedigen.
Meestal begint het met snuffelen, en daarna proberen ze op elkaar te rijden om de rangorde te bepalen. Rijdt het ene konijn op het hoofd van de ander, duw deze er dan wel af omdat het onderste konijn dan kan bijten. De konijnen gaan hierbij vaak ook om elkaar heen cirkelen, wat 'vlinderen' wordt genoemd.
Een groep is voor konijnen de natuurlijke samenlevingsvorm, die bestaat uit twee tot vijf voedsters en één tot drie rammelaars. Bij grotere aantallen konijnen zal de leefgemeenschap zich vanzelf opsplitsen. Bij verhoudingsgewijs grotere aantallen mannetjes worden de jonge rammen verstoten.
Partnerkeuze. Zodra je twee konijnen gaat koppelen is een gecastreerd mannetje met een vrouwtje (een voedster) de beste keuze. Een heel jong konijn koppelen aan een ouder konijn kan leiden tot problemen, omdat het oudere konijn dan flink zal overheersen. Wacht tot het jonge konijntje minstens 3 maanden oud is.
Voor de meeste konijnen geldt; hoe eerder een nieuw maatje, hoe beter! Als je konijn 'ziek van verdriet is' moet je zo snel mogelijk op zoek gaan, als je konijn goed blijft eten en zich niet afzondert kun je even de tijd nemen. Over het algemeen is een vervangend maatje binnen drie weken toch echt wel een aanrader.
Het is dus van belang dat konijnen de kans krijgen om rustig kennis te maken met elkaar, om op hun eigen tempo uit te vinden of ze wel samen willen leven. Vechten is dus een tegennatuurlijke manier om een relatie te beginnen. Elkaar najagen om de rangorde te bevestigen is wel normaal konijnengedrag binnen een relatie.
Je kan een konijn ook alleen houden, maar dan moet je er wel rekening mee houden dat je konijn veel aandacht nodig zal hebben. Het is daarom als je er de ruimte voor hebt beter om twee of meer konijnen samen te houden.
Onacceptabel gedrag – haal de konijnen WEL uit elkaar
Vechtende konijnen kunnen hard bijten en heel gemeen met hun achterpoten trappen. Ze moeten direct uit elkaar gehaald worden!! Pas hierbij op dat u uzelf niet verwondt.
Leid je konijnen af
De beste manier om konijnen iets af te leren is door ze af te leiden en ze de slechte gewoonte te laten vergeten. Bijvoorbeeld: konijnen die op de bank springen en daar gaan plassen, moeten belet worden op de bank te springen. Dit lukt door de bank bijvoorbeeld een tijd lang te barricaderen.
Ik zou niet langer dan 1 nacht wegblijven als je niemand voor de konijnen hebt en anders iemand regelen die komt voeren of iemand bij wie je je konijn kan brengen. Als je konijn ziek wordt ben je ook te laat na 3 dagen, ik zou dat risico niet durven lopen.
Ze kunnen boos zijn, gespannen, bang, gestresst, vrolijk, verdrietig: net als wij! Een konijn dat wil waarschuwen voor gevaar kan gaan stampen, bijvoorbeeld. Een konijn dat bang is of pijn heeft kan gaan gillen of brommen.
Je kunt niet zomaar een konijn ophalen en deze bij je andere konijn in het hok zetten! konijnen die elkaar niet liggen kunnen elkaar bevechten tot de dood erop volgt. Vechten zie je vooral bij konijnen die nog sexueel actief zijn en die dus niet gesteriliseerd of gecastreerd zijn.
Het is niet abnormaal wanneer je konijn negatief reageert op een nieuwe koppeling na het overlijden van de partner. Geef je konijn dan nog enkele weken tijd om te rouwen. Let wel op, plots kunnen ze er wel klaar voor zijn en dan is het belangrijk om een nieuwe speeddate te overwegen.
Konijnen leren hun naam
Er kunnen maanden overgaan voor het dier zijn naam herkent. Dit lukt bovendien ook niet bij elk konijn. Sommigen leren hun naam na verloop van tijd, anderen niet. Er zijn ook mensen die hun konijn een aantal andere eenvoudige woorden als 'nee' hebben aangeleerd.
Alert gedrag
Languit liggen, met de oren overeind en het staartje omhoog: Het konijn is niet bang, maar ziet wel iets interessants in zijn omgeving, dit kan heel goed een konijn van het andere geslacht zijn! Eén oor omhoog: Als een konijn met één oor omhoog ligt of zit, is hij half geinteresseerd in iets.
Konijnen kunnen ook verliefd worden, zelfs op mensen. Dit kan gebeuren als je konijn je heel erg leuk gaat vinden. Hij laat dit dan merken door heel snel rondjes om je heen te rennen. Soms knort hij er dan ook een beetje bij, geluid maakt een konijn bijna niet maar het knorren is goed hoorbaar.