Manieren om popcorn te maken
Vul de zak met 40 tot maximaal 80 gram pofmaïs en vouw de bovenkant van de zak twee keer om. Leg de zak op zijn zijkant in de magnetron en zet de magnetron circa 2 à 3 minuten aan op vol vermogen. Haal de zak eruit als er circa 1 tot 2 seconden tussen het poffen van de maïs zit.
Popcorn maak je eenvoudig zelf in de magnetron met enkel een papieren zak. In slechts 2-3 minuten heb je deze gezonde snack op tafel staan. Plaats de pofmaïs in de papieren zak en plaats deze in de magnetron. Laat 2-3 minuten draaien in de magnetron op 1000W.
Oplossing. Combi magnetron zonder draaiplateau: Plaats de popcorn zak (met het lange gedeelte van voor naar achter) rechts voor in de ovenruimte en stel de tijd en het vermogen in wat op de verpakking van de popcorn staat. In sommige gevallen zal de tijd iets langer moeten worden ingesteld.
Kant-en-klare en magnetron popcorn bevatten vaak veel suiker, zout of andere toevoegingen. De gezondste keuze is zelfgemaakte popcorn. Zo kun je zonder een al te groot schuldgevoel snacken, mits je niet te veel eet en niet te scheutig bent met de zout of suiker.
Doe de zak 2 á 3 minuten in de magnetron (800 W), tot het poffen van de maïs een stuk minder is geworden. Blijf wel bij de magnetron en houd de zak goed in de gaten! Als de popcorn te lang in de magnetron zit, brandt het aan!
Popcorn popt doordat er een klein druppeltje water in de maïskorrel zit. Bij het verwarmen zet dat uit en daarom ontploft de maïskorrel. Dat gebeurt bij 175 à 180°C. Maïskorrels die te oud (en dus uitgedroogd) zijn of die aan de buitenkant beschadigd zijn, zullen niet poppen.
Combi magnetron zonder draaiplateau: Plaats de popcorn zak (met het lange gedeelte van voor naar achter) rechts voor in de ovenruimte en stel de tijd en het vermogen in wat op de verpakking van de popcorn staat. In sommige gevallen zal de tijd iets langer moeten worden ingesteld.
Dat is inderdaad hoe ik het ook doe. Wees vooral niet te scheutig met olie of boter, verbrande popcorn komt door te hoog vuur en te weinig olie/boter over het algemeen.
Je kan ongeveer 25 gram mais aanhouden voor een portie popcorn, je haalt dus 40 porties uit 1 zakje (1 kg) mais. 1 kg mais moet in 7 keer gebakken worden en is klaar in ongeveer 50 minuten. Bij 1 kg mais is maximaal 0,5 kg suiker (1 zakje, dit is naar eigen smaak) en 350 ml olie nodig.
Popcorn bevat nog meer antioxidanten dan fruit en groenten. En is daarom door onderzoekers uitgeroepen tot gezondste snack. De wetenschappers presenteerden hun resultaten afgelopen week tijdens een bijeenkomst van de American Chemical Society. Popcorn blijkt heel wat polyfenolen te bevatten.
popcorn heeft een minder stevig omhulsel. ,,Het zijn net kleine drukvaten'', legt Bruce Hamaker, hoogleraar voedselchemie, uit. De ontdekking moet kwekers in staat stellen om maïs met goede omhulsels te selecteren.
Bij pofmais gebeurt precies hetzelfde. Er zit een heel klein beetje water in zo'n maiskorrel dus als je hem verhit komt hij ook onder druk te staan. Als de druk te groot wordt, dan ploft hij uit elkaar en heb je popcorn.
Het enige wat je nodig hebt is een oven. Verspreid je popcorn over een bakplaat die bekleed is met bakpapier. Verwarm de oven voor op 120 graden en schuif als de oven warm is de popcorn erin. Wacht vijf minuutjes, totdat de popcorn goed warm en knapperig is.
Smeer de maïskolf in met een goede laag boter, zodat alle maïs bedekt is. Leg de maïskolf vervolgens op een bord en zet 'm in de magnetron. Laat de maïskolf 3 minuten in de magnetron poppen op de hoogste stand. Sprenkel er wat zout overheen en klaar is je popkolf!
Zet de popcornmaïs in een grote magnetronbestendige schaal met deksel 3-4 minuten in de magnetron op 800 watt (10 minuten op 600 watt), totdat er ca. 5 seconden tussen elke 'pop' zit.
Het is gemaakt van verschillende soorten maïs. Voor "ronde" popcorn wordt een ander soort maïs gebruikt dan voor de onregelmatige.
Het is zelfs zeer gevaarlijk om een pan te verwarmen in de magnetron. Dat komt namelijk door de samenstelling van de pan. Een magnetron kan niet tegen het staal van de pannen.
Zet een koekenpan op een laag vuurtje en laat hem even warm worden. Vervolgens doe je de maïs erin, doe je een deksel op de pan en laat je het staan. Heb geduld, gewoon eraf blijven! Het duurt een paar minuten, maar dan gaan de korrels vanzelf poppen.
Popcorn zonder toevoegingen als suiker of zout is dan ook een prima snack. Kan popcorn bederven? Gedroogde maïskorrels zijn bijna onbeperkt houdbaar als deze goed worden bewaard.
Popcorn is gepofte maïs van maïssoorten die speciaal voor dit doel veredeld zijn, het meest wordt Zea mays ssp. mays gebruikt. De term popcorn komt uit het Amerikaans-Engels, van to pop (ploffen) en corn (maïs).
Dit kleine beetje water zit in het zetmeel in het buitenste laagje van de korrel. Als je de maïskorrel opwarmt gaat het water stomen (net als wanneer je water kookt voor een kopje thee) en komt er druk op het buitenste laagje te staan. Uiteindelijk scheurt de maïskorrel open en vindt er een kleine explosie plaats.
Echte popcornmais zoals gebruikt door de professionals met speciale popcornsuiker of speciaal popcornzout. * 500g popcornmais (40g per grote kom, ruim 12 kommen vol!) Te gebruiken met al onze popcornmachines, maar ook voor in de pan. Let op: in de pan moet u een beetje olie (zonnebloem-of maisolie) gebruiken.