Paranoia. Door overmatig cocaïne gebruik kunnen gebruikers ook achterdochtig worden. Dat komt omdat cocaïne het centrum in de hersenen dat je schrikreacties regelt overprikkelt. Hierdoor schrik een gebruiker de hele tijd, zonder dat er iets te schrikken valt.
Karakterveranderingen door coke
Ze gedragen zich asociaal, zijn erg ongeduldig en snel geïrriteerd. Ze willen dat alles om hen draait, zijn impulsief en springen van de hak op de tak waardoor ze lastig te volgen kunnen zijn. Bij langdurig gebruik kan cocaïne een paranoïde-persoonlijkheidsstoornis veroorzaken.
Gebruikers van cocaïne zijn onrustig, geïrriteerd, en hebben vaak een kort lontje. Cocaïnegebruik zorgt vaak dat gebruikers onrustig, geïrriteerd en opvliegend kunnen zijn. Bij zwaarder gebruik, raken ze snel geïrriteerd en maken snel ruzie. Sommigen worden juist veel socialer, anderen kunnen agressiever worden.
Cocaïne werkt stimulerend op de hersenen. Energie, euforie, een gevoel van opwinding en grote helderheid zijn de eerste effecten. Ze duren maximaal een uur.
Kan je karakter veranderen door drugs? Wanneer je een tijdlang veel drugs gebruikt veranderen bepaalde gebieden in je hersenen.De circuits van zenuwcellen raken verstoord en daardoor kan je karakter veranderen door drugs.
Zijn opgewekt, energiek, overmoedig en zelfverzekerd. Praten veel, maar luisteren slecht. Zijn rusteloos, opvliegend, geïrriteerd. Staan strak, zien bleek, soms wijde pupillen.
En door het vele opsnuiven beschadigt je neus en neusslijmvlies. Wanneer je jarenlang elke dag coke snuift is er een kans dat (door ontstekingen en verminderde bloedtoevoer) je neustussenschot afsterft. Voor vrouwen is verminderde ongesteldheid een bijwerking en bij langdurig gebruik ontstaat bij mannen impotentie.
Bij cocaïne kunnen hallucinaties optreden. Coke vergroot onder andere de aanwezigheid van de boodschapperstof dopamine. Daardoor worden het schrikcentrum in de hersenen zo hevig gestimuleerd dat een schaduw, een plotselinge beweging of een hard geluid als zeer bedreigend kunnen worden ervaren.
Afkicken van cocaïne is volledig mogelijk. De weg naar herstel is uitdagend, maar met een gezond portie motivatie en de juiste professionele begeleiding heel goed mogelijk. Verslavingszorg in een van onze klinieken biedt uitkomst en zorgt ervoor dat je de oorzaak van de verslaving kunt achterhalen.
Tegenwoordig wordt het wereldwijd door meer dan 17 miljoen mensen regelmatig gebruikt. De meest voorkomende vorm van cocaïne is een wit poeder dat wordt verkocht per halve of hele gram. In de hersenen zorgt coke voor het versterken van de aanwezigheid van de neurotransmitters noradrenaline, adrenaline en serotonine.
Een dip na cokegebruik ontstaat doordat je lichaam herstellende is. Stofjes zoals serotonine en het 'geluksstofje' dopamine zijn in grote mate vrijgekomen. Cocaïne remt ook de heropname van deze stoffen. De voorraad van deze stoffen, met name dopamine, is dus grotendeels opgebruikt en uitgeput.
Je voelt je somber, waardoor een depressie na coke gebruik kan ontstaan. Het kan dagen tot maanden duren voordat je volledig hersteld bent.
Dit zijn stoffen als dopamine, noradrenaline en serotonine. Het aanvullen van deze stoffen – of beter neurotransmitters – duurt ongeveer 24 tot 48 uur. Dit is de reden waarom cocaïne gebruikers na het weekend last krijgen van de dinsdag dip, waarbij ze zich oververmoeid en somber voelen.
Paranoia. Door overmatig cocaïne gebruik kunnen gebruikers ook achterdochtig worden. Dat komt omdat cocaïne het centrum in de hersenen dat je schrikreacties regelt overprikkelt. Hierdoor schrik een gebruiker de hele tijd, zonder dat er iets te schrikken valt.
Maar coke kan ook schadelijke effecten hebben op de gezondheid: Cocaïne kan leiden tot roekeloosheid en tot uitputting. Op lange termijn kan het angsten, waanvoorstellingen, agressie en rusteloosheid veroorzaken. Op lichamelijk vlak kan je er neusbloedingen en hartritmestoornissen door krijgen.
De meeste mensen die coke snuiven maken lijntjes van ongeveer 0,05 ( 1/20e) gram. Oftewel: je haalt zo'n 20 lijntjes uit één gram coke en 10 uit een halve. Coke werkt maar zo'n 30 minuten. Vaak begin je met een paar halve lijntjes, maar neem je al snel veel meer.
Stoppen met cocaïne is moeilijk, de kans dat je een terugval krijgt is groot en de onthoudingsverschijnselen zijn heftig. Ook geestelijke afhankelijkheid van cocaïne weegt zwaar. Het is echter niet onmogelijk om van je cocaïneverslaving af te komen.
Coke en seks op lange termijn
Regelmatig cocaïnegebruik put de voorraden van de 'genotshormonen' dopamine en noradrenaline uit. Zowel mannen als vrouwen krijgen daardoor minder zin in seks en komen moeilijker klaar. Mannen kunnen volledig impotent worden.
Je voelt je energiek en gevoelens van honger en vermoeidheid verdwijnen. Je voelt je opgewekt, alert en zelfverzekerd, wat soms doorslaat in agressief gedrag. Je bent scherp, denkt helder en praat meer. Na gebruik voelen je mond en neus verdoofd aan.
Niet alleen je neustussenschotje verdwijnt door langdurige cocaïnegebruik, ook je hersencellen worden aangetast, waardoor je brein sneller veroudert. Verslaving is in eerste instantie een hersenziekte.
Coke wordt gesnoven en in sommige gevallen doorgeslikt in een vloeitje (bommetje). De werking van coke duurt meestal een uur, maar blijft cocaïne lang in je bloed?
De meeste mensen nemen een kwart tot een halve gram cocaïne (4 of 5 lijntjes) per avond. De hoeveelheid varieert van persoon tot persoon. Een veilige dosis is er niet. Hoe vaker en meer je gebruikt, hoe meer risico's.
In de gemiddelde lijn zit er ongeveer 50 mg, maar er zijn al mensen gestorven van 25 mg. Aan de andere kant zijn er dan weer mensen die met dodelijke hoeveelheden in hun lichaam rondlopen (meer dan 2 mg per liter bloed) en er niet eens van hoeven te zweten.
Het gebruik van cocaïne brengt (soms zeer ernstige) risico's met zich mee. Denk bijvoorbeeld aan hartaanvallen, beroertes en een neerslachtig gevoel in de dagen na gebruik. In combinatie met alcohol zorgt cocaïne voor extra risico's. Regelmatig cocaïne gebruiken kan ook snel tot een geestelijke verslaving leiden.