Spiraalkokers (galvakanalen / spirobuis)
Dit zijn ronde gegalvaniseerde stalen ventilatiebuizen met een diameter tussen de 80mm en 200mm. In woningen worden ze vaak toegepast met diameter 125mm, 160mm of 180mm.
Een spirobuis (ook wel spiralobuis of spiraliet buis) wordt gebruikt voor het aan- en afvoeren van lucht. Deze buis kan gebruikt worden voor een WTW-unit, mechanische ventilatie, rookgas afvoer en natuurlijke ventilatie. De spirobuizen zijn overal in huis te gebruiken.
Spirobuizen zijn gegalvaniseerde ronde luchtkanalen voor de aan- en afvoer van lucht.
Onze spirobuizen worden gemaakt van sendzimir verzinkt staal en de productie wordt uitgevoerd volgens de kwaliteitsnormen van Luka. Hiermee voldoen onze spirobuizen zonder meer aan de luchtdichtheidsgarantie en aan de hoogste eisen op het gebied van kwaliteit en bedrijfszekerheid.
Het monteren van een buisventilator is een vrij eenvoudig. Schuif het kanaal over de aansluiting van de buisventilator heen. Maak voor het verstevigen van de verbinding gebruik van slangklemmen (bij ventilatieslang) of zelfborgende schroeven (bij Spirobuis of Aluminium buis).
Voor een gegalvaniseerd kanaal met een diameter van 125 mm kan u dus 176 m3/u luchtdebiet verplaatsen met een snelheid tot 4 m/s. Dit debiet is voldoende om verschillende monden op aan te sluiten.
Vaak worden spiraalbuizen ook gebruikt als rookgasafvoer omdat ze hittebestendig zijn. Ronde ventilatiekanalen zijn ook gekend als spiraalbuizen of spirobuizen. De ronde luchtkanalen zijn aan de binnenkant nagenoeg glad waardoor de lucht ongehinderd door het kanaal kan stromen (minder luchtwervelingen).
De meest verkochte diameters zijn 100, 125, 160 en 200 mm. Ook 150 en 180 mm kan je kopen, maar worden minder gebruikt. Wanneer je voor je ventilatie berekening een diameter nodig hebt van bijvoorbeeld 76mm, dan voorzie je best een kanaal van 100mm.
In kantoorruimten wordt geadviseerd om een minimale luchtverversing van 30 m³/uur per persoon te hanteren bij licht fysiek inspannende werkzaamheden en 50 m³/uur bij fysiek zwaarder inspannende werkzaamheden. Voor scholen adviseert de GG&GD een minimale luchtverversing van 40 m³/uur en liever nog 50 m³/uur.
Voor een kanaal van 160mm geeft dit ongeveer 20100mm² of 0,0201m². Als je door dit kanaal een 75m³/uur wilt ventileren zal je een snelheid van 1,04m/s hebben. Je kan deze snelheid berekenen door 75 m³/ uur te delen door 3600 seconden /uur. Dit geeft 0,02083m³/seconde.
Gebruik gladde, onbrandbare buizen met een inwendige diameter die gelijk is aan de uitwendige diameter van de aansluittuit van de dampkap. Voor de dampkap is een afvoerkanaal vereist van Ø150 mm. Trek flexibele kanalen maximaal uit en snij deze op maat af. Verminder de afvoerdiameter niet.
Normaal gesproken kan er over een buis van 125mm maximaal 225 M/h.
Indien je een ventilatieberekening wilt maken van de slaapverdieping, kijk je eerst naar de oppervlakte van dit verblijfsgebied. Vervolgens kijk je naar de minimale ventilatiecapaciteit per verblijfsgebied. Deze hoort minimaal 0,9 dm3 /s per m2 vloeroppervlakte, met een minimum van 7 dm3/s te zijn.
Algemene regel
Het minimaal geëiste ontwerpdebiet bedraagt 3,6 m³/h per m² vloeroppervlakte van de ruimte. Om te beletten dat er in kleine ruimtes te weinig geventileerd wordt, bevat de norm ook per ruimte een minimum toevoer- en afvoerdebiet dat moet gehaald worden.
Ventilatiekanalen komen in verschillende vormen, maten en materialen. Denk hierbij aan ronde of rechthoekige vormen. Daarnaast zijn ventilatiekanalen te verkrijgen als staal, aluminium, kunststof, RVS of zelfs textiel. Ventilatiekanalen worden ook wel luchtkanalen of ventilatiebuizen genoemd.
Mechanische ventilatie is ideaal om een goed binnenklimaat te creëren. Elke ruimte in je huis wordt voorzien van schone, droge lucht en de vuile, vochtige lucht wordt afgevoerd. Dit bevordert je gezondheid en voorkomt muffe geurtjes en schimmels.
Door middel van een debietmeter kan de luchtdebiet per ruimte gemeten worden waaruit blijkt wat de inblaashoeveelheid verse lucht bedraagt. Deze wordt getoetst aan eerdergenoemde richtlijn. Er wordt gebruik gemaakt van een zogenaamde Balometer.
Voor goede ventilatie moet de lucht in huis vrij kunnen stromen. Elke binnendeur moet minstens 1,5 cm ruimte onder de deur hebben. Een alternatief is een ventilatierooster in de binnendeuren. Vooral in de keuken en badkamer moet je extra ventileren.
Een buisventilator is een mechanische ventilator. Kenmerkend is de ronde vorm en de twee ronde aansluitingen. Waar aan één zijde de lucht wordt aangezogen, wordt deze aan de andere zijde uitgeblazen. Met zijn model kan de buisventilator eenvoudig tussen het kanaal worden geplaatst.
Waar plaats ik ventilatie in de badkamer? De beste posities in je badkamer voor het plaatsen van een badkamerventilator liggen in Zone 2, maar Zone 3 loopt niet ver achter en is dus zeker ook erg goed te gebruiken voor het plaatsen van een ventilator.
Om uw huis goed te ventileren moet u dag en nacht voldoende ventilatieroosters en klepraampjes openzetten. Ventileer vooral na het koken, douchen en slapen. Alleen luchten (zoals de ramen korte tijd openzetten) is niet genoeg.
9. Wat is de beste plaats voor toe- en afvoerventielen? De minimale afstand tussen toe- en afvoerventielen bedraagt één meter. Kortsluiting of een te hoge luchtsnelheid wordt dan voldoende voorkomen.