Een boom levert circa 300 kilo papier op. Een vierkante meter papier weegt 80 gram. Een vel A4 (210 x 297 mm) weegt daarmee circa 5 gram. Een pak papier met 500 vellen A4 betekent 2,5 kilo gewicht.
Als mijn bron klopt: Er zitten dus 8.333 velletjes kopieerpapier in een boom. Voor 1000 A4 blaadjes heb je dus 1/8e boom nodig.
Toch staan we weinig stil bij hoe papier gemaakt wordt en wat er mee gebeurt nadat we het weggooien. In China worden jaarlijks 10.000 bomen gekapt om wenskaarten van te maken [3]. Wereldwijd worden elk jaar naar schatting 15 miljard bomen gekapt [4].
Het maken van papier begint bij de aanvoer van hout. Papier wordt namelijk van verschillende houtsoorten gemaakt. Van 65 % esdoornhout, 25 % berkenhout en 10 % populierenhout. Om 1000 kilo papierpulp te maken heb je 2000 kilo hout nodig.
Per persoon gebruiken we gemiddeld 150 kilo papier en karton per jaar. Of het nu gaat om een boek of wc-papier: je bespaart waardevolle grondstoffen door minder papier te gebruiken. Dat kan bijvoorbeeld door slimmer te printen op kantoor en thuis reclamedrukwerk te weigeren.
De papierindustrie is de op vier na grootste energieverbruiker ter wereld. Niet alleen omdat er bomen worden gekapt om papier te maken, maar ook omdat er fossiele brandstof en chemische stoffen nodig zijn om papier te produceren.
Papier lijkt een milieuvriendelijker verpakkingsmateriaal dan plastic. Een kilo papier veroorzaakt minder broeikasgassen dan een kilo plastic en de grondstof (hout) is bovendien hernieuwbaar. Maar voor papier heb je wel productiebossen nodig en die nemen veel ruimte in.
Om van hout papier te maken wordt er eerst een pulp gemaakt. Er worden hele kleine houtsnippertjes vermengd met water. Omdat hout natuurlijk materiaal is moet het ook eerst uitgebreid gewassen worden. De pulp wordt steeds dunner gemaakt en uiteindelijk door een hele fijne zeef gedrukt.
U kunt in uw berekening uitgaan van de volgende gegevens: per 1000 liter container kunt u ongeveer 1 m3 papier kwijt. In gewicht staat dit gelijk aan zo'n 0,8 kilogram papier. Bij twijfel over welk formaat container geschikt is voor uw bedrijf, vindt u onderaan dit artikel onze contactgegevens.
Dit komt omdat er een plastic- en aluminiumlaagje in zit. Ook bakpapier, fotopapier, siliconenpapier (de achterkant van stickervellen en pleisters) en keukenpapier mogen niet in de papierbak. Handig om te weten: kassabonnen mogen sinds 2020 wel in de papierbak!
De papier-, pulp- en kartonindustrie is een energie-intensieve sector met een hoog waterverbruik. Om één vel A4-papier te maken, is gemiddeld zo'n 10 liter water nodig.
Voor niet geïntegreerde productie (virgin vezels): 8,7 GJ per ton geproduceerd papier. Voor geïntegreerde productie (gerecyclede vezels): 8,8 GJ per ton geproduceerd papier.
Dagelijks verdwijnen er grofweg 95 duizend voetbalvelden aan bomen, oftewel 1 voetbalveld per seconde. In 2020 is er in totaal 25,8 miljoen hectare aan bos gekapt, blijkt uit cijfers van Global Forest Watch, evenveel als de gehele oppervlakte van het Verenigd Koninkrijk, het gastland van de klimaattop.
Er zijn veel verschillende soorten bomen die uiteindelijk geschikt zijn voor de papiersector. Fijnsparren, Dennebomen , Berken, Populieren, Beuken en Eucalyptus bomen.
Het gewicht van papier wordt gemeten in het aantal grammen per vierkante meter (g/m²) vanuit het A0 formaat. Dit noemen we 'gramsgewicht'. Één vel weegt dus inderdaad 80 gram, het is alleen wel een heel groot vel (1m bij 1m). Als je dus 80 grams A4 papier aanschaft, weegt 1 vel A4 dus 5 gram (80 / 16 = 5).
Hout bestaat uit vezels, en deze vezels bestaan grotendeels weer uit cellulose. De vezels komen erg goed van pas bij het maken van papier. Want als je hier water aan toevoegt, dan krijg je een soort pap die de basis van papier vormt (pulp). Niet alleen bomen, maar ook andere planten bestaan uit vezels.
Verkoop je belegde broodjes of etenswaren dan is het gebruikelijk om een standaard 135 g/m² papier te hanteren, verkoop je mooie juwelen of lederen tassen dan is het gebruikelijk om een dikker papier te hanteren zoals een 250 g/m² of 350 g/m².
De verhouding tussen de dikte van het papier, uitgedrukt in micron (= 0,001 mm), en het gramgewicht (g/m²) wordt 'opdikking' genoemd. Bijvoorbeeld: een 90 grams papiersoort met een dikte van 198 micron heeft een opdikking van 198 : 90 = 2,2.
De houtvezel is de belangrijkste grondstof voor papier en karton. Houtvezels kunnen worden verkregen uit hout en oudpapier. Inmiddels is oudpapier de belangrijkste bron voor nieuw papier en karton. 86% van het in Nederland gemaakte papier en karton bestaat uit oudpapier.
Bij de papierfabriek wordt pulp gemaakt van de balen oud papier en volgt de papierproductie. Zo wordt oud papier grondstof voor nieuw papier! Papier en karton zijn niet eindeloos recyclebaar, zoals blik of glas.
Blik is de onbetwiste verliezer in het productieproces. Blikken verpakkingen bestaan voor 70% uit staal, de rest is van aluminium. Met name aluminium, waar je het erts bauxiet voor nodig hebt, is erg belastend voor het milieu.
In het zeldzame geval dat papier in de natuur terecht komt, verdwijnt het binnen een paar maanden. Verpakking op papierbasis is voor vele toepassingen de beste duurzame keuze. Papier vergaat snel en zonder schadelijke gevolgen, zowel onder gecontroleerde als onder ongecontroleerde omstandigheden.
Printen draagt op een aantal manieren bij aan klimaatverandering en milieuvervuiling. Het eerste waar je wellicht aan denkt is het papier waar je op print. Ongeveer een vijfde van het wereldwijd gekapte bos is voor de productie van papier. Slecht voor de biodiversiteit en de co2-opname.