Wil je kaas als maaltijd? Denk dan aan 200 – 250 gram per persoon. De kazen op de website worden verkocht per 100 gram, 250 gram of per stuk. Kijk dus goed hoeveel eenheden je nodig hebt.
Op hoeveel kaas je per persoon moet rekenen, verschilt per gelegenheid: Als tussengerecht: 75 tot 100 gram per persoon. Als snack tijdens het natafelen: 125 tot 150 gram per persoon. Als (enige) borrelhapje tijdens een feest: 150 (normale eter) tot 200 gram (zeer grote eter) per persoon.
Hoeveel kaas per persoon voor een geslaagde kaasplank? Serveer je de kaasplank als hoofdgerecht? Wij raden aan om 250 gram per persoon te voorzien. Als je de kaasplank als dessert serveert, raden wij aan om 100 gram per persoon te voorzien.
In de shop wordt meestal een stuk kaas met een gewicht van ongeveer 500 gram aangeboden.
Serveer je een kaasschotel als voor- of nagerecht, voorzie dan 75 à 100 gram per persoon.Als volledige maaltijd serveer je 200 tot 250 gram kaas per persoon. Let goed op dat je kazen niet te koud zijn.
Daarnaast bevatten veel kazen belangrijke mineralen die u helpen gezond te blijven. Het Voedingscentrum adviseert om niet meer dan 30 gram (1,5 plak) kaas per dag te eten. Een overschot aan verzadigd vet vergroot de kans op hart- en vaatziektes.
Reken alvast op 150 gram kaas per persoon, rijkelijk gegarneerd met gedroogde vruchten en een notenmengeling. Optioneel kan de dessert kaasplank aangevuld worden met vers fruit en/of een assortiment brood.
Voor een kaasplank rekenen we tussen de 75 – 125 gram per persoon. Wil je kaas als maaltijd? Denk dan aan 200 – 250 gram per persoon.
Een portie kaas is ongeveer 30 gram en is ter grootte van de lengte en dikte van 2 duimen.
Hoe hoger het getal, hoe vetter de kaas. Het vetgehalte heeft invloed op je vetinname, maar ook op de smaak en structuur van kaas. Hoe meer vet, hoe voller de smaak. Je kunt dus stellen dat 48+ kaas een rijkere smaak heeft dan 20+ kaas.
Bestaande uit 3 broodjes per persoon (wit, bruin, rozijnen, noten). Per max. 4 personen raden wij aan 1 extra brood naar keuze (zie hieronder) bij te bestellen.
Nederlanders eten 21,6 kilogram kaas per persoon per jaar. Dat blijkt uit branchecijfers. Let wel: dat is nog exclusief geitenkaas en kwark. In je hele leven schrans je als Nederlander, mocht je de gemiddeld verwachte leeftijd van 81 jaar halen, een heerlijke 1750 kilo aan kaas weg.
Het advies is voor volwassenen om iedere dag 40 gram kaas te eten. En dan bij voorkeur een soort die in de Schijf van Vijf staat.
Voor een voorgerecht reken je 75 g vlees of 100 g vis per persoon.Voor het hoofdgerecht mag je die hoeveelheid verdubbelen: 150 g vlees, 200 g vis per persoon. Vis is lichter verteerbaar dan vlees, daarom mag je er wat meer van serveren. Heb je veel mannen aan tafel zitten?
Wist je dat er in Nederland gemiddeld 17 kilo kaas per persoon per jaar wordt gegeten? Nederlanders vinden kaas dus echt heel lekker!
Een plakje kaas weegt ongeveer 28 gram en voor een plakje Hollandse Gouda komt dit neer op 101 kcal.
In een verpakking van 200 gram zitten 7 plakken jonge kaas. De kaas is zuurstofarm verpakt in een hard bakje met een hersluitbaar deksel. In een doos zitten 10 verpakkingen à 200 gram.
AH Goudse jong belegen 48+ plakken voordeel.
Goudse jong belegen 48+ plakken.
In 1 blokje (10 gram) kaasblokjes zit: 37 kcal energie. 3 gram vet.
Handige vuistregel: reken 1 snede kaas per 2 sneden brood. Combineer met rauwkost voor extra smaak.
Bij een witte wijn smaakt een stuk kaas vaak veel lekkerder. Dit, omdat witte wijn de combinatie veel frisser houdt, terwijl rode wijn het geheel veel zwaarder maakt. Ook is een rode wijn van de Pinot Noir, Cabernet Franc, Barbera of Syrah heerlijk bij pittige kazen. Kijk hier wel uit voor kruidnagel en komijn.
Een grote ronde kaaswiel weegt vaak 12 kg, genoeg om een tijdje van te eten dus!