Tot de pensioenleeftijd kan een bijstandsuitkering een vangnet zijn, en vanaf de pensioengerechtigde leeftijd bestaat er recht op een AOW-uitkering. Maar in beide gevallen gaan het om een lage uitkering. Door het opbouwen van een pensioen kun je voor een aanvulling zorgen op de AOW.
Een veelgebruikte maatstaf is dat u na uw pensioen nog 70% van uw huidige inkomen nodig heeft. Dat betekent dat u bij een netto inkomen van €4.000 per maand, na uw pensioen €2.800 netto per maand nodig heeft. Dit is echter lang niet voor iedereen passend. U kunt de 70% wel als richtlijn aanhouden.
Verplicht pensioen opbouwen
Alhoewel Nederland dus geen zogenoemde pensioenplicht kent, geldt voor veel werkgevers wel degelijk een pensioenplicht. Ongeveer 80% van de werkgevers valt in een CAO, waarin het verplicht wordt gesteld om een pensioenregeling te hebben.
Werknemers die geen pensioen opbouwen zijn vaker personen jonger dan 40 jaar, vrouwen en personen met een migratieachtergrond. Werknemers met een flexibel dienstverband en werknemers bij kleine bedrijven bouwen ook minder vaak een oudedagsvoorziening op.
Een huisvrouw of -man komt vaak niet in aanmerking voor een minimumpensioen. Om daarop recht te hebben moet u een loopbaan hebben gehad die minstens gelijk is aan twee derde van een volledige loopbaan, dat is dus 30 jaar, tenminste als u werknemer of zelfstandige was.
Bijna één miljoen werknemers bouwen helemaal geen aanvullend pensioen op.
Elke Nederlandse ingezetene heeft recht op AOW - in 2020 vanaf 66 jaar en 4 maanden. Voor een volledig AOW-pensioen moet iemand 50 jaar in Nederland gewoond of gewerkt hebben. Dit geldt dus ook voor platformwerkenden. Elk ontbrekend jaar leidt tot een korting van de AOW met 2%.
Voor de opbouw van uw pensioen betalen u en uw werkgever pensioenpremie. Uw werkgever betaalt 2/3 deel, u betaalt 1/3 deel. De pensioenpremie is vastgesteld op 23,73% van de loonsom (2023).
Pensioen bekijken op mijnpensioenoverzicht.nl
Op de website mijnpensioenoverzicht.nl kunt u zien hoeveel AOW en pensioen u tot nu toe in Nederland heeft opgebouwd. Om uw pensioenoverzicht te bekijken, moet u inloggen op mijnpensioenoverzicht.nl. U heeft daarvoor DigiD of een Europees erkend inlogmiddel nodig.
Een richtlijn die vaak wordt gebruikt voor 'genoeg pensioen' is 70% van het laatstverdiende bruto-inkomen. Dit betekent dat je 70% van het (bruto) inkomen dat je ontvangt als je met pensioen gaat nodig hebt voor je pensioen. Het is heel makkelijk te checken hoe je er zelf voor staat.
Een minimumpensioen van meer dan 1.500 euro netto
Dankzij deze nieuwe verhoging van 2,6% stijgt het minimumpensioen tot 1.500 euro netto voor een alleenstaande met een volledige loopbaan van 45 jaar.
Zelf extra pensioen opbouwen kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld door middel van banksparen (pensioensparen of -beleggen) of een lijfrenteverzekering. Al deze opties zijn een vorm van lijfrente. Dit betekent dat je aanvullend pensioen opbouwt met belastingvoordeel.
Gaat u geen of minder pensioen opbouwen via uw werkgever? Dan kunt u ervoor kiezen zelf pensioen op te bouwen. Waar normaal gesproken u en uw werkgever de premie samen betalen, doet u dat zelf. Dit noemen we vrijwillige voortzetting.
Voor de opbouw van uw pensioen betaalt u pensioenpremie. U betaalt zelf 1/3 en uw werkgever betaalt 2/3.
Reden voor de premiestijgingen zijn de huidige rentestanden op de financiële markten. Toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) schrijft op basis van die rentestanden elke vijf jaar een rekenrente voor; de nieuwe rekenrente geldt vanaf januari 2021.
Je moet 45 jaar carrière opbouwen om recht te hebben op een volledig pensioen. In sommige gevallen kan je na 42, 43 of 44 jaren loopbaan met pensioen. Maar dan ga je er financieel op achteruit. Vertrekken na 42 jaar loopbaan betekent 42/45ste van een volledig pensioen.
Bent u alleenstaand?Dan krijgt u 70% van het minimumloon.Woont u samen of bent u getrouwd?Dan krijgt u 50% van het minimumloon.
Nabestaandenpensioen voor partner en kinderen
De hoogte van het nabestaandenpensioen hangt van je pensioenregeling af. Je partner ontvangt meestal 70% van wat je aan pensioen zou krijgen als je niet overleden was. Kinderen ontvangen meestal 14% van dat bedrag.
Meestal bouwt u pensioen op tussen uw 21e en uw pensioenleeftijd. Het kan gebeuren dat u geen volledig pensioen opbouwt. U heeft dan een pensioengat.
De AOW (Algemene Ouderdomswet) is een basispensioen van de overheid. Iedereen die in Nederland woont of heeft gewoond en de AOW-leeftijd bereikt, heeft recht op AOW.
Dat je verplicht bent om pensioen op te bouwen noemen we de grote verplichtstelling. Deze regel is gemaakt om te voorkomen dat werknemers niets regelen voor hun oude dag en dat veel mensen na hun pensioen alleen AOW krijgen. De AOW is een soort basispensioen.
Als huisvrouwen per uur betaald zouden worden voor hun werk, verdienden ze minimaal 1.300 euro netto per maand. Een huisvrouw besteedt gemiddeld 30,18uren per week aan huishoudelijk werk en aan de verzorging van haar gezin. Dat blijkt uit cijfers van de VUB.