Met een vrachtauto rijbewijs C mag u een motorrijtuig besturen waarvan de toegestane maximummassa (zie deel 1A voertuigbewijs of kentekenbewijs deel I) meer dan 3500 kg bedraagt. Let op! Met een vrachtauto rijbewijs C mag u géén beroepsmatig vervoer verrichten.
U heeft geen Code 95 op uw rijbewijs nodig als een van de volgende punten voor u van toepassing is: U bestuurt een voertuig dat volgens het kentekenbewijs maximaal 45 km/uur mag rijden.
De vakbekwaamheid is een aanvulling op het rijbewijs. Dit is verplicht voor de meeste professionele bestuurders met een rijbewijs van de categoriegroepen C en D, vrachtwagen, autobus en autocar. U moet om de vijf jaar een nascholing volgen.
Vervalt mijn rijbewijs C als ik geen code 95 erop heb? Nee, rijbewijs C blijft behouden alleen mag je zonder code 95 niet beroepsmatig rijden, tenzij een vrijstelling van toepassing is.
Een rijbewijs in de categorie C of D is maar 5 jaar geldig. Na die periode moet u opnieuw een medisch onderzoek ondergaan en kunt u uw rijbewijs al dan niet verlengen, eventueel met voorwaarden of beperkingen. Bij verlies of diefstal van uw rijbewijs kunt u een nieuw exemplaar aanvragen.
– Code 100 betekent dat je een rijbewijs hebt voor privégebruik. Woon-werkverkeer valt ook onder privé-gebruik. – Code 101 geeft aan dat je een rijbewijs hebt voor beperkt beroepsmatig gebruik. Dit rijbewijs geldt maximaal 4 uur per dag.
Opleiding met vakbekwaamheid: 12 uur rijles: 1296,00 EUR. Examenbegeleiding proef manoeuvres en basiskwalificatie: 240,00 EUR. Examenbegeleiding proef openbare weg: 285,00 EUR.
In Nederland moet eenieder die een bus of een vrachtauto van een in Nederland gevestigde werkgever of eigenaar bestuurt, naast het rijbewijs C of D vaak ook in het bezit te zijn van het chauffeursdiploma. De verplichting dat diploma of een gewaarmerkt afschrift te kunnen tonen, is geregeld in art. 2.7.2.
Alleen door het CBR erkende opleidingsinstituten met gecertificeerde cursussen mogen nascholing voor de code 95 verzorgen. Het CBR is aangewezen om deze erkenning en certificering af te geven. Ook registreert het CBR verklaringen van nascholing voor chauffeurs die aan de nascholingsplicht hebben voldaan.
Beroepsgoederenvervoer. Een beroepsvervoerder heeft er zijn beroep van gemaakt om voor anderen goederen te vervoeren. Hiervoor beschikt hij over een of meer vrachtauto's waarmee hij alleen maar goederen vervoert in opdracht van anderen. Een beroepsvervoerder moet hiervoor bij de NIWO een vergunning aanvragen.
Vrijstelling code 95
Het gaat onder andere om brandweerlieden en politiemensen. U vindt alle vrijstellingen op de website van ILT. Ook voor het besturen van een vrachtauto of bus voor privédoeleinden is geen code 95 nodig. Tip: gebruik de regelhulp voor vrijstellingen.
Code 95 is een aanduiding op het rijbewijs, die achter een voertuigcategorie is geplaatst . Deze code is verplicht voor het beroepsmatig besturen van een voertuig waarvoor rijbewijs C1(E), C(E), D1(E) of D(E) noodzakelijk is. De code is vijf jaar geldig en kan verlengd worden door het volgen van nascholing.
Met rijbewijs C kun je met iedere vrachtwagen de weg op. Ook is het toegestaan om een aanhanger of oplegger tot 750 kilo aan de vrachtwagen te koppelen. Is het gewicht van de oplegger of aanhanger zwaarder? Dan heb je een CE rijbewijs nodig.
U kunt uw examentraject afronden zonder dat uw oude examens verloren gaan. Als u binnen twee jaar slaagt voor de theorie- en praktijkexamens wordt er een Verklaring van rijvaardigheid naar de RDW verstuurd. Deze is 3 jaar geldig.
Maximale totale rijtijd
Als chauffeur mag u: maximaal 2 keer per week 10 uur per dag rijden (en op andere werkdagen in diezelfde week maximaal 9 uur per dag); per week maximaal 56 uur rijden (als u voldoet aan de voorwaarde hieronder); per 2 weken maximaal 90 uur rijden.
Om als taxichauffeur te kunnen werken moet je beschikken over een chauffeursdiploma taxi dat wordt afgegeven door het CBR. Je krijgt dat diploma als je geslaagd bent voor een theoretisch examen en een praktijk examen.
Iedereen kan taxichauffeur worden, uiteraard mits je een rijbewijs hebt en gemotiveerd bent. Er zijn echter wel factoren waar je rekening mee moet houden als je taxichauffeur wilt worden. Zo is ten eerste het beroep van taxichauffeur zeer sociaal.
Elke chauffeur met een rijbewijs C of D die daarmee commercieel vervoer doet (als professionele bestuurder), heeft het bewijs van vakbekwaamheid (code 95 op het rijbewijs) nodig.
Ja, de Code 95 geldt voor iedere beroepschauffeur met rijbewijs C1, C, D1 en D. Er is geen uitzondering gemaakt voor beroepschauffeurs met eigen vervoer. Er wordt echter in heel specifieke gevallen wel uitstel verleend: Chauffeurs die af en toe privépersonen of goederen vervoeren.
Compleet pakket rijbewijs C met vakbekwaamheid (code 95). Kosten: € 4.087,- (excl.BTW.) >>
Met code 78 op uw rijbewijs mag u alleen met een automaat rijden. U krijgt deze code op uw rijbewijs als u zelf heeft gekozen om het praktijkexamen met een auto of motor met automatisch schakelsysteem te doen.
Code 10 Aangepaste versnellingsbak
Mag u vanwege uw medische situatie alleen in een automaat rijden? Dan krijgt u code 10.02 op uw rijbewijs. Wanneer u er zelf voor heeft gekozen om praktijkexamen te doen in een automaat dan krijgt u code 78 op het rijbewijs.
Wat mag ik met code 01? Als code 01 op uw rijbewijs staat, heeft u een code die te maken heeft met uw ogen. De volledige code bestaat uit 4 cijfers. Deze staat in uw besluit.