Sommige winkels schieten ook door het kraakbeen, maar dit raden wij echt af. Er bestaat namelijk een kans dat je het kraakbeen beschadigt met als gevolg een bloemkooloor (geloof ons, dat wil je niet). Met piercen worden gaatjes daarom 'met de hand' geprikt, door de naald door het kraakbeen heen te drukken.
Of je beter kan schieten of piercen hangt af van de plek waar je je oorbel neemt. Als je een oorbel in je oorlel wil, dan is schieten de snelste manier, die het minste zeer doet. Piercen wordt vaak gedaan als de plek waar de oorbel komt bestaat uit kraakbeen, zoals de bovenste rand van je oor bijvoorbeeld.
Tijdens het schieten wordt het kraakbeen met een bot sieraad en veel kracht opzij geduwd. Er wordt dan te veel schade aangericht. Het kraakbeen kan gaan splinteren. De zwevende stukjes kraakbeen kunnen voor serieuze, blijvende schade zorgen.
Het belangrijkste verschil is dat oorbellen een dunner staafje hebben dan piercings. Je kunt er wel voor kiezen om een dunner staafje in je gepiercete gaatje te doen, maar dit gaatje zal na verloop van tijd wat kleiner worden en dan is het lastig om er nog een echte piercing in te doen.
Tatoeages en piercings zijn vormen van lichaamsversiering. Veel mensen nemen er een, omdat ze het gewoon mooi vinden staan. Je kunt zo jezelf onderscheiden van anderen en laten zien wie je bent. De beslissing om een tatoeage of piercing te nemen, neem je zelf.
De helix bestaat volledig uit kraakbeen. Ondanks dat kraakbeen vrij flexibel is, bestaat er een kans dat deze versplintert wanneer de piercing geschoten wordt. De GGD heeft om deze reden richtlijnen opgesteld die het schieten van kraakbeenpiercings verbieden. In plaats daarvan moeten deze piercings gepiercet worden.
Afstoting gebeurt meestal in de weken en maanden na een nieuwe piercing, maar het kan ook jaren, zelfs decennia na het zetten van de piercing gebeuren.
Alles wat niet in het kraakbeen wordt gezet (de oorbel) kun je laten schieten bij een juwelier. In één beweging wordt doormiddel van een machientje het gaatje door je oor geprikt. Over het algemeen wordt het schieten van oorbellen als minder pijnlijk gezien in tegenstelling tot piercen, maar ook dit valt reuze mee.
Elk gaatje in de oorschelp, en dus je oorlel is een piercing. Als het nu om je eerste, tweede of derde gaatje gaat. In het algemeen wordt een gaatje in de oorlel niet gezien als een 'echte' piercing maar in theorie is het dat wel.
Wat is een bloemkooloor? Bij een bloemkooloor is de oorschelp beschadigd. De oorschelp is zo vervormd, dat die iets weg heeft van een bloemkoolroosje. Dit ontstaat meestal na een flinke klap (trauma) op het oor, zoals bij boksen of andere contactsporten, of bij een piercing door het bovenste gedeelte van het oor.
Na 6 weken (in het geval van de oorlel) of 12 weken (in het kraakbeen), kunt u de oorbellen verwijderen en direct vervangen door een andere oorbel. Gebruik alleen oorstekers tijdens de eerste 6 maanden (in het geval van de oorlel) of tijdens de eerste 12 maanden (in het gebied van kraakbeen) geen oorhangers.
Er kan alleen een 3e of 4e gaatje worden geschoten als er voldoende ruimte is op de oorlel. Wij schieten alleen gaatjes in het zachte gedeelte van de oorlel en niet in het kraakbeen.
Piercings op de tong zijn verboden, vanwege de schadelijke effecten die het voor de menselijke gezondheid en het lichaam veroorzaakt. Piercings op buik en privé-delen zijn ook verboden, omdat het het blootleggen van privé-delen voor niet-mahrams en vreemden omvat, en het is beter om daar geen piercing te hebben.
Kan er een piercing worden geplaatst in een litteken? Dat hangt een beetje van het litteken af. Als het een litteken is van een vroegere piercing is dat ook niet altijd mogelijk.
Ook bij de genezing is het normaal dat je traguspiercing pijn doet, of gevoelig is. De pijn kan uitstralen naar de rest van je oor, de zijkant van je gezicht of je kaak. Over het algemeen is deze pijn net na het zetten van je traguspiercing ook weer zo weg, en blijft je piercing alleen nog wat gevoelig.
De nieuwe piercing heeft tijd nodig om te genezen en de gaatjes kunnen dichtgroeien als je de piercing verwijdert. Het duurt tot 6 weken voordat de gaatjes volledig zijn genezen.
Een tragus piercing wordt gezet in een gedeelte van het oor dat bestaat uit kraakbeen. Deze piercing zit amper in de weg tijdens het slapen en geneest vaak sneller dan elke andere piercing die in kraakbeen wordt gezet.
Neem de tragus, het stukje kraakbeen aan de voorkant van je oor: in de tragus vind je acupunctuurpunten die je honger, hormonen en stress beïnvloeden. Een piercing door je tragus zou dus invloed kunnen hebben op deze dingen. En neem de neus, waar acupunctuur vaak toegepast wordt om verstoppingen op te lossen.
Deze piercings staan erom bekend dat ze het meest pijn doen, dus als je iemand mee wilt nemen om je hand vast te houden zal niemand daar wat van zeggen. Een daith piercing is een gaatje in het stuk kraakbeen in je binnenoor, boven de gehoorgang.
Volgens de principes van de acupunctuur zitten er op de plek van de Daith piercing drukpunten die, bij de juiste stimulatie, hoofdpijn en migraine zouden kunnen verlichten. Enkele mensen hebben aangegeven dat ze na het laten zetten van een Daith piercing een duidelijke afname van de klachten opmerkten.
Het dicht laten groeien van diverse piercings
Het dichtgroeien van een pas gezette helix piercing bijvoorbeeld gaat meestal vrij snel. Als je helixpiercing of andere kraakbeenpiercing al wat langer zit en goed genezen is, kan dit een flinke tijd duren. Het dichtgroeien van een septumpiercing is ook vrij wisselend.
Het uitgroeien van een piercing is het omhoog uit de huid duwen van het sieraad! Hierbij komt steeds meer en meer zichtbaar van het staafje of ringetje. Dit kan komen door foutieve plaatsing of doordat het lichaam het sieraad afstoot. Uitgroei of afstoting van een piercing kan op alle plaatsen voorkomen.
Piercings met kans op uitgroei zijn onder anderen: Dermal anchors, surface (zoals de nape en sideburn piercings), navel, tragus en forward helix. Is er een aparte ruimte voor intiem piercings? Zeker!