Houtskool aansteken
Zet de houtskoolstarter op de aanmaakblokjes. Wacht 15-20 minuten. De kooltjes zijn klaar als ze allemaal oranjerood gloeien. Gooi de kooltjes op de barbecue en wacht 5 minuten tot er zich een aslaag vormt.
Steek een houtskoolbarbecue minstens 1 uur van tevoren aan. 2. Leg een mooi bergje houtskool of briketten in de barbecue en plaats daartussen aanmaakblokjes en steek deze vervolgens aan.
Afhankelijk van de grootte van de barbecue zal deze na ongeveer een uur op temperatuur zijn. Dit is het moment waarop de houtskool en briketten grijs kleuren. Vet het rooster licht in met olie en plaats op de barbecue. Zorg voor voldoende afstand tussen de kolen en het rooster om aanbranden te voorkomen.
Barbecueën met deksel komt namelijk niet alleen ten gunste van de smaak, maar bevordert tevens de veiligheid en netheid tijdens het barbequen. Door de barbecue te gebruiken met de deksel voorkom je de vorming van vlammen en dient ook nog eens als bescherming tegen rondvliegend as.
Veel moderne barbecues hebben schuifjes om de toevoer te regelen. Vaak zowel aan de onderzijde als aan de bovenzijde van de barbecue. Door met deze ventilatiegaten te spelen, zal je merken dat je de temperatuur in je BBQ goed kunt bijsturen. Des te meer je de schuifjes openzet des te meer lucht erbij komt.
Hoe zuiverder de houtskool of briketten, hoe minder de BBQ zal roken. Ook je aanmaakblokjes kunnen voor rookontwikkeling zorgen. Ga daarom niet voor van die witte blokjes, maar voor aanmaakblokjes of wokkels van een natuurlijk materiaal. Zo zorg je er voor dat de rookontwikkeling minimaal zal zijn.
Barbecueën is eigenlijk niet zo moeilijk. Alles moet van het rooster af net nadat het vlees gaar is en niet later. Een medium rare steak moet niet medium done zijn en je vis moet net gaar zijn en niet verder.
Houtskool ontbrandt in vergelijking met briketten behoorlijk snel en bereikt zeer hoge temperaturen. Dit is een voordeel als u uw vlees snel dicht wilt schroeien. Omdat de samenstelling van houtskool is zoals hij is, worden er geen bind- of opvulmiddelen (met chemicaliën) toegevoegd.
Tip 1: bepaal de volgorde van het vlees
Op een houtskoolbarbecue rooster je vlees dat de meeste hitte nodig heeft en snel klaar is, zoals biefstuk, ribeye of entrecote, als eerste. Als je het gerecht van tevoren ook insmeert met olijfolie plakt het minder snel aan het grillrooster.
GEBRUIKSAANWIJZING BRIKETTENSTARTER
Na ongeveer 30 minuten (bij briketten) of na 15-20 minuten (bij houtskool), wanneer de inhoud bedekt is met een grijze aslaag, kunt u de inhoud op het kolenrooster of in de brikettenhouders schudden.
Barbecueën gebeurt vaak op kleinere schaal, het gezelschap bestaat gemiddeld uit 7 tot 8 personen. 69% van de Nederlanders heeft een BBQ, ruim de helft barbecuet maximaal 5x per jaar, 40% doet het vaker.
Houtskool brandt sneller dan briketten. Bereikt snel hoge temperaturen. Geschikt voor dunne stukken vlees. Geschikt voor direct grillen.
Laat de barbecue minstens 24 uur staan om af te koelen. Kolen gloeien echt nog heel lang door, twijfel hier niet aan! Geen tijd of geduld? Strooi dan voorzichtig zand over de kolen of briketten om deze te laten doven.
Door het roosteren van vlees, groente of vis ontstaan chemische verbindingen die, ondanks dat ze een extra smaak geven, schadelijk zijn voor de gezondheid. Dit zijn de zogenaamde PAKs, ofwel polycyclische aromatische koolwaterstoffen. PAK's ontstaan als organisch materiaal verbrandt bij hoge temperaturen.
Als uw grill niet heet genoeg is, blijft het voedsel eraan kleven omdat er onvoldoende geleidende warmte in het metaal zit (gietijzer of roestvrij staal), wat resulteert in een letterlijke chemische binding tussen het voedsel en de grillplaten.
Verdeel wat chipjes tussen de kolen op het rooster en steek ze aan met een lange aansteker of lucifer. Wacht tot de kolen vlam vatten en laat ze goed heet worden voor je begint met BBQ'en. Meestal duurt dat ongeveer 30 minuten.
Voor stabiliteit van de temperatuur kun je een bak met water op het kolenrooster zetten. Het water fungeert als warmtebuffer en houdt schommelingen tegen. Ook gaat er energie in het aan de kook brengen en houden van het water zitten waardoor het minder heet wordt in de barbecue.
Bij het barbecuen op houtskool komen ook schadelijke stoffen vrij, waaronder fijnstof. De rook kan gezondheidsklachten veroorzaken, vooral bij mensen met een aandoening aan de luchtwegen (bijvoorbeeld astma) De rookontwikkeling kan bovendien overlast veroorzaken.
Stem de hoeveelheid kolen/briketten af op hoeveel en hoe lang je de barbecue wenst te gebruiken. Voor een kleine hoeveelheid zullen 3-4 blokjes volstaan, heb je een grotere barbecue dan zijn er al snel 8-10 blokjes nodig.
Rare: 52–55°C. Medium-rare: 55–60°C. Medium-well done: 65–69°C. Well done: 71°C of hoger.
De temperatuur in de barbecue regel je door 1 van de 2, of allebei, bij te sturen. De meeste goede barbecues hebben 2 ventilatiegaten. Een onderste ventilatiegat om zuurstof toe te voegen aan het vuur en een bovenste ventilatiegat om de verbrande gassen er uit te laten en zuurstof naar binnen te zuigen.