Een hamster die gestrest is beweegt voortdurend, rent veel en hard zijn loopwiel en klimt in de spijlen van zijn kooi. Een gestreste hamster is nerveuzer en alerter dan anders.
Omdat hamsters nachtdieren zijn, zijn ze voornamelijk 's nachts actief. Het is geen goed idee om een hamster 's ochtends of in de loop van de middag wakker te maken. Sommige dieren zullen echter in staat zijn hun natuurlijke ritme een beetje aan te passen en al tegen in de namiddag actief te worden.
Let wel dat de maat van het radje bij de hamster past en gebruik het liefst een gesloten looprad zodat de hamster zich niet kan bezeren. Als schuilmogelijkheid gebruikt de hamster graag een huisje waarin hij kan slapen. Zorg daarbij ook voor nestmateriaal zodat hij zichzelf lekker warm kan inpakken.
Agressief gedrag vertonen naar zijn verzorger toe kan ook een gevolg van stress zijn. Een hamster die nooit heeft gebeten en nu opeens wel bijt kan last hebben van stress ten gevolge van pijn of ziekte bijvoorbeeld. Bij extreme stress kan zelfs vermagering voorkomen.
Een hamster herkend je eerder aan de geluiden die je maakt. Je hebt een bepaald manier van lopen, je hebt een ander type schoen en maakt andere geluiden. Bij het praten horen hamsters dat jij het bent.
Er zijn wel degelijk hamsters echt dol op aandacht of echt dol op hun baas. Net als andere dieren vinden ze het leuk om aandacht te krijgen, mits deze hamsters tam zijn. Veel hamsters reageren op de stem van hun baasje, klimmen op je hand om aandacht te krijgen.
Een hamsterkooi waar een dikke laag bodembedekking in zit, hoef je slechts eens per 3 tot 4 maanden schoon te maken. Maak de plasplekjes, het nestje, het loopwiel en de zandbakjes om de paar dagen schoon en controleer of de hamster een voervoorraad heeft die mogelijk gaat bederven.
Zorg er wel voor dat je hamster handtam is en dat je in een veilige, omsloten ruimte met haar speelt. Knuffel je hamster en laat haar over je heen kruipen. Hamsters houden ervan om geknuffeld te worden, zolang je niet te hard knijpt, en ze zullen het ook leuk vinden om jou te verkennen.
Hamsters hebben graag beweging. Als de hamsters niet kunnen ontsnappen en de omgeving veilig is, is het verstandig om ze van tijd tot tijd buiten de kooi de pootjes te laten strekken. Dat kan bijvoorbeeld in een speciale speelren, waarbij u er op moet letten dat het dier er niet uit kan klimmen.
Je kunt je hamster naar je toe lokken door hem een snack aan te bieden. Je kunt deze tussen je vingers houden en aan hem geven of je kunt de snack op je platte hand leggen. Als je je hamster op je handen hebt, hou hem dan in zijn kooi. Train dit eerst meerdere malen zodat hij het gewend is om op je hand te zitten.
Jonge hamsters die weinig contact gehad hebben met mensen, voelen zich snel bedreigd. Maar ook oudere dieren kunnen een slechte ervaring hebben met menselijk contact. Dan zijn ze in het begin achterdochtig. Een mogelijke reactie is dan bijten om zichzelf te beschermen.
Hamsters gebruiken net als wij lichaamstaal. Ze kunnen een scala aan emoties laten zien, waaronder: gelukkig, bang, bedreigd, nieuwsgierig, geschrokken, boos en vele andere emoties. Ze gebruiken zelfs in kleine mate gebarentaal in gesprekken met anderen.
Knagen aan de kooi kan verschillende oorzaken hebben
Als u ziet dat uw hamster aan de spijlen van zijn kooi knaagt, dan is het eerste wat u hiertegen kunt doen het dier uit zijn kooi halen om met hem te spelen. Probeer wat vaker met uw hamster te spelen en kijk of dit ervoor zorgt dat hij minder aan zijn kooi knaagt.
Piepen. Hamsters voeren graag uitgebreide gesprekken met zichzelf, bijvoorbeeld op zoek naar lekker eten of bij het bouwen van een nest. Uitgebreider en indringend gepiep kan echter ook pijn aanduiden – houdt het knaagdiertje in dit geval goed in de gaten.
Wc rolletjes en niet gekleurd wc papier kan gewoon in de kooi, beestje mag dat ook gewoon eten. Papier en karton eten ze niet op hoor. Ze knagen het kapot, en slepen het soms mee naar hun nestje (eventueel in hun wangzakken) maar opeten doen ze niet. Kartonnen doosjes en wc-rollen zijn juist er geschikt om te geven.
Hamsters zijn kleine en tere dieren, daarom is het belangrijk kinderen te leren om heel voorzichtig met deze diertjes om te gaan. Blijf erbij als de kinderen een hamster oppakken. Het diertje zachtjes aaien is geen probleem, maar een hamster is te klein om echt te knuffelen.
Kijken, kijken, niet knuffelen
Als zijn ritme en behoeftes geaccepteerd worden, zijn sommige hamsters met veel geduld, fingerspitzengefühl en kleine snacks zelfs te temmen. Een echt knuffelbeest wordt het echter niet. Dat kan ook niet door zijn kleine, breekbare lichaam.
Hamsters stinken niet, omdat ze zichzelf goed schoon houden. Zorg voor een dikke laag bodembedekking en maak de kooi niet te vaak schoon. In een schone omgeving probeert een hamster meer zijn geur achter te laten. Als een hamster toch stinkt, kan hij zich wassen in chinchilla zand, nooit met water.
Hamsters kunnen het snel te warm of te koud krijgen. Heel belangrijk is dat de hamsterkooi nooit in direct zonlicht wordt geplaatst, niet in de buurt van de verwarming, haard of ventilator staat, niet in een badkamer wordt geplaatst of op plaatsen waar het vochtig is of waar het tocht.
Een dwerghamster eet ongeveer 6 gram voer per dag. Voor een goudhamster ofwel Syrische hamster houden we ongeveer 10 gram per dag aan. Het is belangrijk om elke dag vers voer aan hamsters te geven in ongeveer de hoeveelheid dat een hamster per dag opeet.
Dat kan, maar dan moet je wel aan een paar dingen denken voordat je vertrekt. Je moet iemand vinden die je hamster zou willen verzorgen in de tijd dat jij er niet bent. Voor twee drie dagen kan hij wel alleen blijven, je geeft hem wat extra voer en water, maar langer alleen laten wil echt niet.
De Chinese dwerghamster is erg vriendelijk en zullen zelden bijten. Ze zijn dan ook goed tam te maken. Ze zijn wel erg vlug, dus moeilijk op te pakken! De Roborovski dwerghamster is het kleinste soort en wordt gemiddeld maar 5-7 cm lang en weegt 30-40 gram.
Hamsters zijn leuke huisdieren en hebben een eigen hamstertaal. Deze hamstergeluiden variëren van piepen, knorren, tanden klapperen, blazen tot aan gillen. Het geluid dat de hamster maakt, hangt helemaal van zijn gemoedstoestand en omgeving af.