Vanaf je zwangerschap tot en met 6 maanden na je bevalling mag je meer pauzes nemen dan in je dienst zijn ingeroosterd. Je mag dan maximaal 1/8e deel van je arbeidsduur extra pauzeren. Als je bijvoorbeeld 8 uur werkt, dan mag je maximaal 1 uur extra pauze nemen. Deze extra pauze moet gewoon doorbetaald worden.
Tijdens uw zwangerschap en tot 6 maanden na uw bevalling heeft u recht op aangepaste werktijden: extra pauzes (maximaal 1/8e deel van uw dagelijkse werktijd); regelmatige werktijden en rusttijden; een geschikte, afsluitbare ruimte om te rusten (met bed of rustbank);
Tijdens je zwangerschap moet je regelmatig naar je huisarts, verloskundige of gynaecoloog. Deze afspraken mag je gerust onder werktijd plannen. Je krijgt deze tijd ook gewoon doorbetaald.
Als u gaat bevallen, dan hebt u recht op 15 weken moederschapsverlof. Het moederschapsverlof bestaat uit twee delen: Voor de geboorte ('zwangerschapsverlof'): maximaal 6 weken (waarvan 1 week verplicht te nemen) Na de geboorte ('bevallingsrust' of 'bevallingsverlof'): minimaal 9 weken (verplicht te nemen).
Als u zwanger bent, heeft u extra rechten op uw werk. U mag bijvoorbeeld meer pauze nemen. Tijdens uw zwangerschap mag u niet worden ontslagen. Ook na uw bevalling heeft u extra rechten.
Ziekte tijdens zwangerschapsverlof
Kan uw werkneemster na haar zwangerschapsverlof nog niet aan het werk? Als de ziekte het gevolg is van de zwangerschap of bevalling, kan zij een Ziektewetuitkering krijgen. Zij moet zich wel ziek melden bij u. Als werkgever vraagt u voor haar de Ziektewetuitkering aan.
Tijdens je zwangerschap mag je niet verplicht worden om fysiek zwaar werk te doen als duwen, trekken en tillen. Zeker de laatste drie maanden van je zwangerschap is het beter om zo min mogelijk zwaar werk te doen.
Je moet uiterlijk 1 week of 7 dagen voor de vermoedelijke bevallingsdatum stoppen met werken. Die dagen kan je niet overdragen en neem je verplicht op. Ook verplicht op te nemen zijn de 9 weken na je bevalling. Dit is de eigenlijke bevallingsrust of het bevallingsverlof.
Sommige (light-) frisdranken zoals tonic of bitter lemon bevatten ki- nine. In hoge concentraties kan kinine schadelijk zijn voor de baby en weeën opwekken.
Als je zwanger bent en lichamelijk zwaar werk verricht, zijn er risico's voor de zwangerschap.Met name is er meer kans dat: • je kind te vroeg geboren wordt; • je kind met een lager gewicht geboren wordt. Als je eerder een miskraam hebt gehad is de kans ietsje groter dat je weer een miskraam krijgt.
Rust is nodig om de baarmoeder zo min mogelijk te prikkelen. In de meeste gevallen mag u wel voor douche en toilet uit bed. Als in de loop van de opname blijkt dat de weeën afnemen, mag u meer bewegen.
Bekkeninstabiliteit herken je aan een of meerdere van de volgende symptomen: Pijn in je bekken; zeurend, brandend of scherp. Deze pijn kan lokaal zijn of uitstralen naar je schaambeen, stuit, liezen, bovenbenen en onderrug. Sneller vermoeid zijn, vooral als je langere tijd in dezelfde houding zit, ligt of staat.
Tijdens het zwangeren spreekuur (preventieve consult) zet de bedrijfsarts op een rij of er werkgebonden risico's zijn voor de zwangerschap.Ook bekijkt de bedrijfsarts de medische voorgeschiedenis van de zwangere.
U mag maximaal 12 uur per dienst werken en maximaal 60 uur per week. Voor jongeren tot 18 jaar en voor zwangere en pas bevallen vrouwen gelden aparte regels.
Onder bepaalde voorwaarden worden uw inactiviteitsperiodes zoals ziekte, bevallingsrust, ongeval, profylactisch verlof wegens ziekte, moederschapsbescherming, borstvoedingspauzes voor de berekening van het vakantiegeld in aanmerking genomen. Deze inactiviteitsperiodes moeten door een ziekenfonds erkend worden.
Vraag een gesprek aan met je leidinggevende en geef tijdens het gesprek aan dat je zwanger bent. Zo simpel is het. Je hoeft je zwangerschap in dit gesprek ook niet te bewijzen met een verklaring. Wel moet je die zwangerschapsverklaring aanvragen bij je huisarts of verloskundige en bewaren in je eigen administratie.
Tijdens uw zwangerschapsverlof en bevallingsverlof kunt u recht hebben op een zwangerschapsuitkering en een bevallingsuitkering. De opbouw van uw vakantiedagen loopt door. Bij ziekte rond zwangerschap of bevalling kunt u een ziektewetuitkering krijgen.
Ziekmelden. Word je tijdens je zwangerschap ziek, geef dit dan op de normale manier door aan je werkgever. Heeft je ziekte te maken met je zwangerschap, bijvoorbeeld een te hoge bloeddruk of bekkeninstabiliteit, dan hoor je dat te melden bij je werkgever.
U heeft recht op 6 weken zwangerschapsverlof en minstens 10 weken bevallingsverlof. In totaal heeft u recht op minstens 16 weken verlof.
Eerste trimester
Het hormoonniveau stijgt en kan zorgen voor stemmingswisselingen. De borsten zijn vaak gespannen en worden groter. Door het progesteron kan de vermoeidheid zwaar toeslaan tijdens de eerste drie maanden. De misselijkheid kan optreden tot de 14de week ongeveer.
Miskraam of vroeggeboorte na de eerste 24 weken
Als je na 24 weken een miskraam krijgt of je baby wordt te vroeg geboren, dan heb je recht op totaal 16 weken betaald verlof. Net als bij een goed doorlopen zwangerschap, vraagt je werkgever dan een uitkering aan bij het UWV en betaalt jou je salaris door.
Prenatale rust of zwangerschapsverlof is het verlof dat je vóór je bevalling opneemt. Als werknemer krijg je zes weken prenatale rust (acht bij een meerling), waarvan je verplicht bent één week vlak voor je vermoedelijke geboortedatum op te nemen. Die week kan je werkgever niet weigeren.
U mag van uw arts beperkt bewegen. Bijvoorbeeld strikte bedrust: alleen van bed naar wc. Soms is er toestemming gegeven om over de gang te lopen. Overleg altijd met de verpleegkundige wat voor u geldt.
Er is sprake van zwangerschapsdiscriminatie als een werknemer gediscrimineerd en benadeeld wordt omdat ze zwanger is, net moeder is geworden of een (mogelijke) kinderwens heeft. Dit is bij wet verboden.