Als u de hypotheek niet meer kunt betalen, kan de bank uw woning gedwongen verkopen. Dit heet parate executie. Voor een gedwongen verkoop rekent de bank extra kosten. Deze kosten moet u betalen.
Als je de restschuld niet zelf kunt afbetalen, kan de bank deze (deels) meefinancieren in een nieuwe hypotheek. Maar alleen als je genoeg verdient om de extra kosten voor rente en aflossing van de restschuld te kunnen betalen.
Dit zijn meestal 30 dagen. - Wanneer je na de termijn nog niet hebt betaald, ontvang je een aanmaning. Het kan voorkomen dat de hypotheekaanbieder hiervoor kosten in rekening brengt. - Als je de aanmaning ook niet betaalt, kan de bank je hypotheek opeisen.
Meer dan 100.000 woningbezitters konden hun hypotheek het afgelopen halfjaar niet meer betalen. Het aantal mensen met betalingsproblemen groeide met 8769 tot 100.581. Dat blijkt uit de donderdag gepubliceerde halfjaarlijkse Hypotheekbarometer van het Bureau Krediet Registratie (BKR).
Wanneer de woning via de veiling wordt aangeboden en de opbrengsten met de executieverkoop lager zijn dan de hoogte van je hypotheek dan kom je met een restschuld te zitten. Via een executieveiling wordt een woning namelijk al gauw tegen een aanzienlijk lagere prijs verkocht dan de werkelijke waarde van de woning.
Een bank heeft in beginsel de bevoegdheid om het huis van de klant te verkopen wanneer de klant in verzuim is zijn hypotheek te betalen. Dit geldt ook wanneer de achterstand gering is. Dit wordt het recht van parate executie genoemd. Deze bevoegdheid van parate executie wordt echter beperkt door de grenzen van de wet.
Het gemiddelde hypotheekbedrag in Nederland is het afgelopen kwartaal gestegen van 312.000 euro naar 336.000 euro, meldt De Hypotheker. De sterkste stijging van de gemiddelde hypotheek vind je in de provincies Noord-Holland, Zeeland en Limburg.
Bij schulden denk je eerder aan een studieschuld, creditcardschuld of persoonlijke lening. De hypotheek valt voor de meeste mensen niet in het rijtje van standaard schulden. Terwijl het ook een lening is, die toch echt terugbetaald moet worden.
Waarde hypotheek daalt met inflatie
Inflatie is voor degene die geld leent in feite positief: spaargeld wordt minder waard, de geleende hypotheekeuro's dus ook. De € 400.000 die je nu leent is over 30 jaar relatief veel minder. In absolute euro's niet, relatief ten opzichte van je inkomen wel.
Hoe het in de Tweede Wereldoorlog toeging, die kennis ontberen zij, maar als nu bij ons door oorlogsgeweld een koophuis wordt verwoest, blijven de hypotheekverplichtingen in stand. ,,In het algemeen geldt dat die blijven doorlopen”, aldus de VvZ-woordvoerder.
Het recht van hypotheek houdt in dat de bank van u het recht krijgt om uw woning op te eisen en te verkopen als u niet aan uw verplichtingen voldoet. Voldoet u de maandlasten niet volgens afspraak? Dan kan de bank door het recht van hypotheek uw huis opeisen zonder dat daarvoor een gang naar de rechter nodig is.
Wat voor veel mensen een reden is om eigen geld in een woning te steken, is de belasting die je anders over je vermogen moet betalen. Vanaf een bedrag van € 50.000 aan spaargeld (in 2021) krijg je met een hoger belastingtarief voor je vermogen te maken.
Na 30 jaar gaat de hypotheek van box 1 naar box 3. De hypotheek wordt dan strenger getoetst op basis van het inkomen. Loopt de hypotheek af na uw 56ste dan bepaalt het pensioeninkomen mede wat u kunt lenen. Banken houden 10 jaar voor de pensioendatum al rekening met een (lager) inkomen na het pensioen.
Een aflossingsvrije hypotheek is een hypotheekvorm waarbij je tot de einddatum alleen rente betaalt. Omdat je niet aflost, moet je de lening op de einddatum in één keer aflossen. Je hypotheekschuld blijft gedurende de hele looptijd hetzelfde, tenzij je ervoor kiest om onderweg aflossingen te doen.
Geld lenen met schulden is zeker mogelijk zolang de schulden niet te hoog zijn voor jouw financiële situatie. Ook moet je altijd netjes betaald hebben. Zijn er problemen (geweest) met betalingen dan heb je een negatieve registratie bij het BKR en kun je bij Krediet.nl geen lening afsluiten.
Normaal wordt er bij een schuld 2% van het totale bedrag genomen. Dit bedrag wordt afgetrokken van de maandlasten die je kunt dragen op basis van je inkomen. Met deze nieuwe maandlasten kun je dan weer berekenen hoeveel je voor de hele hypotheek mag lenen.
Een aflossingsvrije hypotheek is op zich niet verboden. U kunt ook nog gewoon een aflossingsvrije hypotheek afsluiten. Daar zit alleen wel een enorme 'maar' aan. Als u een aflossingsvrije hypotheek afsluit is de hypotheekrente niet aftrekbaar.
Hypothecaire lening: geen maximumleeftijd in de wet
Het is niet zo dat de wet een maximumleeftijd voorziet voor het afsluiten van een hypothecaire lening. In theorie kan je dus op eender welke leeftijd een hypothecaire lening afsluiten.
Bij de maandlasten van een annuïteitenhypotheek van 1.200 euro komt de hypotheek uit op 355.000 euro, waarbij is gerekend met een hypotheekrente van 2,2 procent voor 20 jaar vast. Dit is het gemiddelde tarief voor hypotheken zonder NHG-verzekering.
Je lening blijft gewoon doorlopen. Je moet je kredietverstrekker dus geen schadevergoeding betalen voor een vervroegde terugbetaling. Je hypotheek overdragen naar een nieuw pand is goedkoper dan ze te laten schrappen en daarna een nieuwe te laten inschrijven. Je vermijdt de kosten van een nieuw hypothecair krediet.
Zelf verkopen
U kunt via de rechter vragen om een zogenaamde 'machtiging tegeldemaking' ex artikel 3:174 BW. Met deze machtiging kunt u zonder de medewerking van de ander, zelf de woning verkopen. Meestal wordt deze machtiging via een kort geding gevorderd, zodat u snel verder kunt.
Alles wat daarna overblijft, is voor de verkoper. Je krijgt je geld dus niet meteen na de verkoop, er zitten een paar dagen tussen. Als je het geld nodig hebt voor de koop van je nieuwe woning, wordt je geld niet eerst aan jou betaald. Het geld wordt dan namelijk meteen gebruikt bij de aankoop van je nieuwe woning.