Israël, maar ook Nederland en België, erkennen Palestina niet. Het land werd in 2012 een waarnemend niet-lid van de Verenigde Naties.
Palestina. Palestijnen noemen hun land Palestina of de Palestijnse Staat. Maar veel westerse landen, zoals de Verenigde Staten en Nederland, erkennen dit land niet. Zij hebben een soort vriendschap op politiek en militair gebied met Israël.
Nagorno-Karabach is een regio in de Zuidelijke Kaukasus. Na de oorlog van 1989 tot 1994 tussen Armenië en Azerbeidzjan heeft deze regio zichzelf onafhankelijk verklaard. De regio valt voornamelijk onder Armeense invloed en de Armeense overheid. Geen enkel land ter wereld erkent Nagorno-Karabach als zelfstandige staat.
Palestina wordt door 138 van de 193 lidstaten van de Verenigde Naties erkend (sinds 2019), echter niet door de meeste westerse landen en niet door Israël, dat in de Zesdaagse Oorlog van 1967 een groot deel van het grondgebied van Palestina heeft bezet en sindsdien onder militaire controle houdt.
Gebieden die niet onafhankelijk zijn staan onder in de lijst met eventuele uitleg. Hierbij gaat het om (overzeese) gebieden van Australië, China, Denemarken, Finland, Frankrijk, Nederland, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk.
Nee, er zijn geen landen zonder staatsschuld. Want dat zou betekenen dat een land helemaal niets zou hebben geleend. Noch bij banken, particulieren, bedrijven of organisaties, noch bij andere staten. Elk land kent wel staatsobligaties.
De enige Europese natie die Taiwan erkent als zelfstandig, is Vaticaanstad. Andere landen die dat doen zijn Swaziland (Afrika), Nauru, Tuvalu, Palau, Marshall Eilanden, Belize, Guatemala, Haïti, Paraguay, Saint Kitts en Nevis, Saint Lucia en Saint Vincent en de Grenadines.
Palestina wordt officieel erkend door ruim 130 landen, waaronder enkele EU-lidstaten. Israël, maar ook Nederland en België, erkennen Palestina niet. Het land werd in 2012 een waarnemend niet-lid van de Verenigde Naties.
Het oude Kanaän omvatte het huidige Israël, de Palestijnse gebieden, Libanon en de westelijke delen van Jordanië en Syrië. Waarschijnlijk werd het gebied vanaf 9000 voor Christus bewoond door groepen nomaden en enkele gemeenschappen die in dorpjes woonden.
Palestina heette eerst geen Israël
Als het aan Herzl lag, zouden er spoedig meer Joden wonen. Het nieuwe thuisland Palestina heette toen overigens nog geen Israël.
Er zijn vrijwel geen landen meer over die de Volksrepubliek China niet erkennen en Taiwan wel. Momenteel erkennen alleen nog een aantal eilandstaatjes in het Caribisch gebied, in de Stille Oceaan, Belize, Guatemala, Haïti, Paraguay en Vaticaanstad Taiwan als de Republiek China, zoals Taiwan officieel heet.
Op 9 juli 2011 werd Zuid-Soedan officieel het jongste land ter wereld na tientallen jaren conflict en geweld. Desondanks is er in die tien jaar onafhankelijkheid meer oorlog dan vrede geweest.
Palestijnen hebben officieel geen nationaliteit. Daar verandert niets aan als ze van Israël naar Syrië vluchten en vandaar naar Nederland komen. Mensen die staatloos zijn, hebben bijvoorbeeld geen recht op een paspoort.
In de Arabische wereld is Israël alleen erkend door Egypte, Jordanië en de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO). Sinds de oprichting van de Arabische Liga in 1945 wordt Israël door andere Arabische landen geboycot.
Palestina (Arabisch: Falastina) is een landstreek in het Midden-Oosten van de rivier de Jordaan tot aan de Middellandse Zee waarop zich de staten Israël, Jordanië en de half-onafhankelijke Palestijnse Autoriteit bevinden. De Arabische bewoners van dit gebied worden de Palestijnen genoemd.
Het Israëlisch-Palestijns conflict is de strijd om de soevereiniteit over het historisch Palestina sinds de opkomst van het zionisme in het begin van de twintigste eeuw. Sinds de stichting van de staat Israël in dit gebied heeft deze strijd zich ontwikkeld tot een conflict tussen deze staat en de Palestijnen.
Het Palestijnse volk of de Palestijnen zijn de nakomelingen van de oorspronkelijke inwoners van het gebied dat bekend staat als "Historisch Palestina". Dit gebied had geen eenduidige geografische grenzen, maar kwam grotendeels overeen met het gebied dat nu Israël heet, tezamen met de Palestijnse gebieden.
Enkele uren voordat het Britse mandaat officieel afliep riep de Joodse gemeenschap onder leiding van David Ben-Gurion op 14 mei 1948 de onafhankelijke staat Israël uit. De burgeroorlog mondde uit in de Arabisch-Israëlische Oorlog van 1948.
Na de oorlog besloten internationale leiders dat Joden, die verspreid over de hele wereld woonden, een eigen land moesten krijgen als ze dat willen. Een veilige plek om te wonen. Dat was dit gebied in het Midden-Oosten, dat tot die tijd nog Palestina heette. Dat werd dus het land Israël.
Bij het vredesproces tussen Israëlische en Palestijnse autoriteiten zet Nederland, net als de Europese Unie, in op een tweestatenoplossing. Waarbij een veilig Israël en een onafhankelijke, democratische en levensvatbare Palestijnse staat in vrede naast elkaar bestaan.
Het oude Palestina. Het huidige Israël ligt in het oude Palestina dat deel uitmaakte van het grotere rijk Kanaän dat er al was omstreeks het jaar 2000 voor Christus. Daarvoor waren er ook al nederzettingen in het gebied, zoals Jericho waar al in 8000 voor Christus de eerste nederzettingen waren.
Taiwan wordt door de meerderheid van de internationale gemeenschap officieel niet erkend, maar het merendeel van de staten in de wereld onderhoudt wel aparte economische en culturele relaties met het eiland, veelal via zogenaamde gezantschappen.
Taiwans strijdkrachten tellen circa 290.000 manschappen en bijna 1,7 miljoen reservisten. Het land kent een dienstplicht van één jaar voor mannen. De vlag van het Taiwanese ministerie van defensie.
Slechts een handjevol landen erkent Taiwan vandaag de dag als zelfstandig land. Taiwan is geen lid van de Verenigde Naties, en dit gebrek aan internationale erkenning betekent dat Taiwan ook geen lid is van UNESCO, waardoor er geen wereld-erfgoederen zijn.