Vier de vrijheid op één van de Bevrijdingsfestivals
Zoals Vrijheidscolleges en Vrijheidsmaaltijden. Ambassadeurs van de Vrijheid zijn dit jaar: Duncan Laurence, Suzan & Freek, Fresku en Donnie. Alle provincies hebben een eigen bevrijdingsfestival programma. Bekijk de Bevrijdingsfestivals in Nederland per provincie.
Op 4 mei herdenkt NS de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en op 5 mei brengen we weer vele bezoekers per trein naar de verschillende Bevrijdingsfestivals in Nederland. Alle treinen staan tijdens de Nationale Dodenherdenking om 20.00 uur twee minuten stil.
Bevrijdingsdag is de nationale feestdag waarop we de bevrijding van Nederland in 1945 vieren. Op deze dag vieren we ook de bevrijding van het toenmalig Nederlands-Indië. Nederland staat op 5 mei ook stil bij de waarde van vrijheid, democratie en mensenrechten.
2022: Femke Halsema
De toespraak op de Dam werd in 2022 verzorgd door Femke Halsema, burgemeester van Amsterdam.
2 minuten stilte dodenherdenking
De 2 minuten stilte zijn in Nederland van 20:00 tot 20:02 uur. In het Caribische deel van het Koninkrijk der Nederlanden is dit van 18:00 tot 18:02 uur. Op andere plaatsen in de wereld zijn de 2 minuten stilte op een geschikt moment.
Toespraak. Jaarlijks nodigt het Nationaal Comité 4 en 5 mei een spreker uit om bij het Nationaal Monument op de Dam een toespraak te houden om de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden. Traditiegetrouw houdt de burgemeester van Amsterdam om de drie jaar de toespraak op de Dam.
De Nationale Dodenherdenking, Nationale Herdenking of Dodenherdenking vindt jaarlijks in Nederland plaats op 4 mei met onder andere twee minuten (vroeger een minuut) stilte om 20.00 uur.
75 jaar vrijheid. In 2019 en 2020 herdenken we het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden. We vieren dat we sindsdien weer in vrijheid leven, in het besef dat we samen verantwoordelijk zijn om vrijheid door te geven aan nieuwe generaties.
In 2020 was het 75 jaar geleden dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. Na 5 jaar bezetting door nazi-Duitsland was Nederland in mei 1945 eindelijk vrij.
Elk jaar wordt er in Nederland twee minuten stilte gehouden om slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en mensen die sindsdien in oorlogen en op vredesmissies zijn overleden te herdenken.
Er worden vier kransen gelegd door Nederlandse autoriteiten: De voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer leggen een krans namens de Staten-Generaal.
Op 4 mei hangen in Nederland de vlaggen halfstok als teken van eerbied en respect voor de oorlogsslachtoffers. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei roept alle inwoners op om op 4 mei de gehele dag de vlag halfstok te hangen (van zonsopgang tot zonsondergang).
Denk aan de Efteling, Slagharen en Walibi (voor de echte waaghalzen). Er zijn ook speciale pretparken en speeltuinen voor de kleinere kinderen, zoals indoor speelparadijs Ballorig, kinderpretpark Sprookjesbos en Julianatoren. Voor elke leeftijd zijn er leuke uitjes in de meivakantie!
De Nederlandse vlag hangt op 5 mei van zonsopkomst tot zonsondergang in top, zonder oranje wimpel. Er is een speciale wimpel beschikbaar voor gebruik op Bevrijdingsdag, de Vier Vrijheidwimpel. Deze wimpel is wit met het rood-blauwe logo van de fakkel met het vrijheidsvuur en de tekst 'Vier Vrijheid'.
Voor de bevrijdingsdag kies je voor een semi-formele outfit waar jij je prettig in voelt. De veiligste optie voor bevrijdingsdag is een outfit die voldoet aan de Smart Casual dresscode. Bij deze dresscode worden comfort en presentatie gecombineerd. Je zou eens kunnen kijken naar de overhemden van Wolff Blitz.
Veel werknemers zijn één keer in de vijf jaar vrij op 5 mei, Bevrijdingsdag. Hoewel het een officiële feestdag is, krijgen we er niet elk jaar een dagje vrij voor op kosten van de baas. Dat komt doordat er geen wettelijke verplichting bestaat over feestdagen als betaalde vrije dag.
Wereldwijd. Het totaal aantal doden van de Tweede Wereldoorlog (1939 - 1945) bedroeg naar schatting 55 miljoen, waarvan de helft burgers. Alleen al aan de kant van de Sovjet-Unie vielen 20 miljoen doden. Dodenaantal Eerste Wereldoorlog (1914 - 1918): 10 miljoen, merendeels militairen.
Doordat de 39-jarige Gennare P. (of David, zoals hij zichzelf noemt) tijdens de twee minuten stilte een paar seconden luidkeels 'ahh, ahh' schreeuwde, ontstond er paniek. Mensen renden weg, hekken vielen om, er werd gegild en een koffer plofte op de grond. Daarbij vielen tientallen gewonden.
Gennaro P. veroorzaakte op de Dam in Amsterdam tijdens de dodenherdenking in 2010 paniek door tijdens de twee minuten stilte hard te schreeuwen. Tientallen mensen raakten gewond in het gedrang. De koninklijke familie werd, ruim een jaar na de aanslag in Apeldoorn, snel in veiligheid gebracht.
Nationaal Monument op de Dam
Om 19.50 uur verlaten de Koning en Koningin het paleis op de Dam. Samen met andere politieke en militaire hoogwaardigheidsbekleders lopen zij door een erehaag van veteranen en militairen naar het Nationaal Monument op de Dam. Vlak voor het monument stopt de groep en neemt daar plaats.
Nationale Herdenking op woensdag 4 mei
Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima en minister-president Rutte zijn aanwezig tijdens de herdenkingsbijeenkomst in De Nieuwe Kerk in Amsterdam, waar Hans Goedkoop de 4 mei-voordracht uitspreekt.