Als je naar een specifiek hoofdstuk uit een boek verwijst dat teksten bevat van meerdere auteurs (zoals een geredigeerde poëziebundel), begin je de bronvermelding in de literatuurlijst met de auteur van het hoofdstuk.De redacteuren van het boek noem je later in de bronvermelding pas.
Als je een bronvermelding opstelt, ga je altijd uit van de bron die jij raadpleegt. Bijvoorbeeld: is dit een hoofdstuk uit een papieren boek of lees je het online? Auteur hoofdstuk, A.(jaar van uitgave).
Een citaat wordt altijd tussen dubbele aanhalingstekens geplaatst. Het citaat wordt gevolgd door een verwijzing tussen haakjes - achternaam auteur(s), jaartal, paginanummer(s) - of door de auteur(s) in de tekst te noemen. Let op: Een citaat wordt niet cursief geschreven.
Een verwijzing in de tekst volgens APA-richtlijnen bestaat uit de achternaam van de auteur en het publicatiejaar. Als je naar een specifiek deel van een bron verwijst, moet je ook een plaatsaanduiding toevoegen, zoals een paginanummer of tijdstempel. Een voorbeeld is: (Habibi, 2021, p. 170).
Om te verwijzen naar een artikel uit een gedrukt tijdschrift, noem je de naam van de auteur, de publicatiedatum, de titel van het artikel, de titel van het tijdschrift, het volume- en uitgavenummer (indien beschikbaar), en het paginabereik van het artikel in je APA-bronvermelding.
Verwijzingen in de tekst moeten kort aangeven wat de bron is en moeten de lezer in staat stellen de literatuur terug te vinden in de alfabetische literatuurlijst aan het einde van het artikel. Noem je de auteur niet al met name in de tekst, dan worden naam en jaartal, gescheiden door een komma, tussen haakjes vermeld.
Bronvermelding in de tekst: citeren
Dat heet citeren en doe je door na het overgenomen stukje tekst de achternaam van de auteur, het publicatiejaar en het paginanummer te vermelden. Let erop dat je leesteken ná het sluiten van de aanhalingstekens komt.
Als je de originele bron niet kunt vinden dan moet je verwijzen naar deze bron via de andere bron. Dit noem je een indirecte verwijzing of een secundaire bron. In de verwijzing in de tekst voeg je beide auteurs toe.In de literatuurlijst plaats je alleen de door jou geraadpleegde bron.
APA verwijzing in de tekst
We beginnen een tekstverwijzing na een citaat of parafrase met de achternaam van de auteur. De bronnenlijst wordt namelijk op alfabetische volgorde per auteursnaam opgesteld. Een lezer kan bij een correcte bronvermelding in een oogopslag zien welke bron je geraadpleegd hebt.
Citeren is het letterlijk kopiëren van andermans woorden. Dit kan een zinsdeel, een zin of een alinea zijn. Hierbij is het belangrijk dat je de geciteerde tekst tussen aanhalingstekens plaatst en dat je correct verwijst naar de originele auteur(s) in de tekst en in de literatuurlijst.
Bij een boek of tijdschrift met meerdere auteurs plaats je de auteursnamen in dezelfde volgorde als op het titelblad. Bij twee of drie auteurs plaats je een ampersand (&) voor de achternaam van de laatste auteur, zowel in de voetnoot als in de volledige bronvermelding.
Basisregel: Achternaam auteur, voorletter(s) (Publicatiejaar of update).Titel van het document of de website.Geraadpleegd op dag maand jaar, adres website. Basisregel: Achternaam auteur, voorletter(s) (Publicatiedatum).
Verwijzing naar vertaalde werken
Als je wilt verwijzen naar een werk dat vertaald is, dan voeg je het oorspronkelijke jaar van uitgave toe aan de verkorte verwijzing. Ook vermeld je in de volledige bronvermelding de originele titel, het oorspronkelijke jaar van publicatie en de naam van de vertaler.
Een geredigeerd boek is een boek met artikelen van verschillende auteurs. Voor het boek als geheel zijn een of meer redacteuren verantwoordelijk. Als er geen auteur is, komt de titel van het artikel of lemma in de auteurspositie.
Met volumenummer wordt het nummer van de jaargang bedoeld. Meestal hebben tijdschriftartikelen daarnaast een nummer van de aflevering (issue) binnen het volume waarin ze verschenen zijn. Als er geen auteur bekend is, komt de titel in de auteurspositie.
Verwijzen naar een boek
Een verwijzing in de tekst voor een boek bevat de achternaam van de auteur, het jaartal en (indien relevant) een paginanummer. In de literatuurlijst begin je met de achternaam van de auteur, gevolgd door een komma en de initialen. Hierna komt het jaartal tussen haakjes te staan.
Algemeen. Citeer je in je stuk letterlijk uit een bron, vermeld dan op die plaats ook de bron. Die bron staat ook al uitgebreid in de bronnenlijst. Je kunt hier dus volstaan met een verwijzing tussen haakjes, direct achter het citaat of de parafrase.
Wanneer is bronvermelding verplicht? Bronvermelding is verplicht wanneer de maker van een document gebruik maakt van bestaande documenten, zoals boeken, tijdschriftartikelen, krantenartikelen, websites, audiovisueel materiaal en andere informatiedragers. Wanneer de bronvermelding ontbreekt is er sprake van plagiaat.
Zet het citaat tussen dubbele aanhalingstekens, behalve als het citaat langer is dan 40 woorden. Als een citaat langer is dan 40 woorden, moet het citaat met een witregel gescheiden worden van de rest van je tekst. Ook plaats je het citaat dan in een gescheiden blok.
Alleen bronnen die je daadwerkelijk hebt gebruikt bij het schrijven van je scriptie voeg je toe aan de literatuurlijst. Iedere bron schrijf je eenmaal op in de literatuurlijst, ook wanneer je meerdere malen in de tekst verwijst naar dezelfde bron.
Een citaat gebruik je om een punt te verduidelijken, of als je de oorspronkelijke formulering van een ander wilt analyseren. Je mag een citaat niet gebruiken als vervanging van je eigen tekst. Je verslag mag dus nooit bestaan uit aan elkaar geplakte citaten. Dat is plagiaat, ook als je wél naar de bron verwijst.
Regels voor citeren
Het citaat wordt gevolgd door een verwijzing tussen haakjes waarin achtereenvolgens de achternaam van de auteur(s), het jaartal en paginanummer(s) worden genoemd; Paginanummers worden aangeduid met de afkorting 'p. ' (page).
In de tekst verwijzen naar een webpagina
Verwijs je in de tekst naar een webpagina, dan gelden hiervoor de basisregels voor bronverwijzingen. Je vermeldt derhalve zowel de auteur(s) van de webpagina als het publicatiejaar. Je kunt de bronverwijzing in de lopende zin vermelden (narratief) of tussen haakjes plaatsen.
Dat is toegestaan, maar teksten en afbeeldingen van anderen mag je niet zomaar in jouw eigen document overnemen, bronvermelding is verplicht. Dit houdt in dat de lezer van jouw tekst de door jou geraadpleegde bronnen kan terugvinden en eventueel kan controleren of de informatie juist is overgenomen.