Denk aan ruimtebesparende ziplock-zakjes, tupperwaredoosjes of upcyclede ijsbakken. Maar veel plastic is helemaal niet geschikt om ingevroren te worden. Uit onderzoek blijkt dat chemische stoffen die in veel plastic verpakkingen zitten (zoals de stoffen BPA en BPS) in je voedsel kunnen lekken.
Glazen tupperware bewaart goed de kwaliteiten van het ingevroren voedsel, maar als deze tuppers aan lage temperaturen worden blootgesteld, kunnen ze ontploffen. Dit komt doordat de kou het voedsel doet uitzetten en de druk van het gebrek aan ruimte in de container het doet barsten.
Als u op twee essentiële punten let, is invriezen in glas geen probleem. Bijkomend voordeel: het is milieuvriendelijker dan diepvrieszakjes of plastic bakjes. Dikwandige glazen potten met een brede opening zijn zeer geschikt om eten mee in te vriezen.
Wil je het voor langere tijd bewaren kies dan voor de vriezer en maak porties in bakjes van 600ml. Hierdoor kun je de meeste soepen makkelijk 3 maanden bewaren. Zet de soep uiteraard niet warm in de koelkast of vriezer, dan stijgt de temperatuur en bederft het andere eten.
Vergeten en je zit met een vriezer vol bevroren bier. Maar glas is wel echt een ideaal en duurzaam alternatief voor plastic als het op voedsel bewaren aankomt. Glas heeft dezelfde fijne eigenschappen als RVS. Alleen kan het wel breken.
Goed nieuws: ja, je kunt ovenschotels invriezen!
Gebruik best een schaal van aardewerk of glas die zowel in de oven als in de diepvriezer mag. Je kunt je ovenschotel nu ofwel volledig afbakken, ofwel ongebakken invriezen.
De houdbaarheid bij drinken in de vriezer hangt af van het soort vloeistof dat je invriest. Over het algemeen zijn de meeste ingevroren vloeistoffen zeker twee maanden houdbaar in de vriezer bij -18 graden Celsius.
Ja. Vers brood, heel of gesneden, kan probleemloos worden ingevroren en enkele maanden lang worden bewaard in de diepvries. Zorg er wel voor dat het brood goed verpakt is, in een goed gesloten papieren broodzak of in een plastic diepvrieszak.
Diepvrieszakjes, aluminiumfolie, kunststof bakjes of koudebestendig glas. Belangrijk is dat het luchtdicht en in kleine porties gebeurt. Zo hebben bacteriën geen kans! Folie en zakjes moeten na gebruik meteen worden weggegooid.
kilo in fatsoenlijke diepvrieszakjes (boterhamzakjes of andere plastic zakjes kan je niet gebruiken, die zijn niet geschikt omdat ze lucht doorlaten).
Bakpapier. Fruitsoorten zoals bessen, kersen, perziken, pruimen en nectarines zijn prima in te vriezen.
Diepvrieszakjes zijn sterker en dikker dan de normale boterhamzakjes, wat ze in het bijzonder geschikt maakt voor het invriezen van voedsel. Ze scheuren minder snel en zijn wat groter van formaat.
Eerst de lasagne laten afkoelen tot op kamertemperatuur. Je kunt ervoor kiezen om het gerecht in porties per persoon in te vriezen, of per maaltijd voor het gehele gezin. Invriezen bij voorkeur in diepvriesbakjes, niet in plastic zakken. Wikkel lasagne, de ovenschaal, of het bakje, nooit in aluminiumfolie.
Aardappelpuree invriezen: easy!
Laat de aardappelpuree eerst goed afkoelen (zo vermijd je dat hij gaat kristalliseren) en verdeel hem daarna in potjes. Door hem in porties in te vriezen kan je achteraf makkelijk de hoeveelheden opwarmen die je nodig hebt.
Soepen die u beter niet kunt invriezen
Denk bijvoorbeeld aan romige mosterd- of champignonsoep. Ook vette soepen zullen minder lekker zijn. Vetten scheiden namelijk van het vocht in de vriezer, waardoor de substantie verandert.
Aardappelsoep is vanwege het hoge zetmeelgehalte ook niet al te lekker na invriezen. Soepen op basis van room of melk kunnen schiften maar hoeven dan nog niet verpest te zijn; roer in dat geval flink met een garde tijdens het opwarmen.
De koudste plek is net boven de lades, namelijk in het midden achterin. Daar kun je het beste zuivel en vlees of vis bewaren. Houdbare producten zitten vaak in een potje en plaats je in de deur.
De algemene regel luidt als volgt: hoe meer vet er in zit, hoe minder lang je het kan bewaren. Gehakt kan je maximaal zes maanden bewaren. Mager vlees, zoals kipfilet, kan je tot een jaar invriezen. Doe je het langer, dan gaat het vlees anders smaken.
De perfecte temperatuur voor je diepvries is -18°C; dat getal wordt overigens ook vermeld op diepvriesproducten. In theorie is een temperatuur tussen -18°C en -30°C perfect, maar hoe kouder je je toestel instelt, hoe meer energie het verbruikt. 18°C is een prima compromis tussen gezondheid en milieuvriendelijkheid.
Verstandig invriezen
In de diepvriezer ( -18º tot -20ºC) kunt U zelf ingevroren vlees en vleeswaren, gemiddeld 1 tot 6 maanden gemakkelijk bewaren. Daarna loopt de kwaliteit terug. Omdat vet ranzig kan worden, zijn de vette soorten vlees minder lang te bewaren.