Het Hindi (हिन्दी) is een Indo-Arische taal die voornamelijk in India wordt gesproken. Het is een gestandaardiseerde variant van het Hindoestani. Het is een van de twee nationale officiële talen van India en tevens een van de meest gesproken talen ter wereld.
Het Hindi is de primaire officiële taal van India en wordt in een groot deel van het noorden van dat land gesproken, ook als lingua franca. In het zuiden van India heeft de taal niet de status van een lingua franca.
India, officieel de Republiek India (Hindi: भारत गणराज्य, Bhārat Gaṇarājya, Engels: Republic of India), is een land in Zuid-Azië. Met 1.326.093.247 (2020) inwoners is het na de Volksrepubliek China het grootste land ter wereld naar inwonertal.
In het parlement wordt Engels gesproken, dat wil zeggen dat ieder Indiër die hogerop wil, Engels moet leren spreken. In werkelijkheid zijn er meer dan duizend talen.
Marathi is de meest gesproken taal, gevolgd door Hindi, Urdu, Gujarati en Engels.
De godsdienst groeide organisch toen een aantal Indiase culturen, tradities en geloven zo'n 2000 tot 2500 jaar geleden in elkaar opgingen.
Godsdiensten. India kent een grote verscheidenheid aan religies, culturen en bevolkingsgroepen. Het hindoeïsme (83%), het sikhisme (2%) en het boeddhisme (1%) vinden allen hun oorsprong in India. In het land leven daarnaast ook moslims (11%) en christenen (2%).
Zowel bij India als bij het historische Indië hoort de mannelijke inwonernaam Indiër. Een vrouw uit India is een Indiase, een vrouw uit het historische Indië is een Indische.
Engels. Het zal je niet verbazen dat Engels over het algemeen gezien wordt als de makkelijkst te leren taal. Dit komt voornamelijk doordat vrijwel alle films, series en muziek die we zien en luisteren, in het Engels zijn. Hierdoor pikken de meeste mensen heel snel deze taal op.
De wereldtalen die binnen de Verenigde Naties als zodanig gebruikt worden, zijn Arabisch, Chinees, Engels, Frans, Russisch en Spaans.
In India worden er honderden verschillende talen gesproken. De meeste Indiërs spreken Hindi, hoewel dit niet de moedertaal is. Veel Indiërs spreken daarnaast Engels. Hindi is de meest gesproken taal in India - maar toch is het voor de meeste Indiërs niet de moedertaal - en dat is vreemd.
India kent volgens SIL International 415 verschillende levende talen (2005). Het Hindi is de primaire officiële taal, die door de federale overheid zelf wordt gebruikt en door de federale overheid wordt gebruikt om met staten te communiceren die het Hindi als officiële taal hebben.
Het hindoeïsme is één van de oudste nog bestaande religies ter wereld, waarvan de meeste aanhangers in India wonen. Het geloof kent vele goden, niemand weet zelfs precies hoeveel. Toch geloven hindoes – in tegenstelling tot vaak gedacht wordt – uiteindelijk maar in één god.
Animisme is het allereerste geloof ter wereld. Niemand heeft het uitgevonden. Het ontstond doordat wereldwijd mensen verklaringen zochten voor de dingen die gebeurden. Zij bedachten dat alles op aarde het werk was van bepaalde krachten.
Als gevolg van verschillen in filosofische opvattingen en verschillen in voedingsbehoeften bij moderne hindoes, wordt alle vlees, behalve geiten-, schapen-, kippenvlees en vis als taboe beschouwd.
Indiërs ontbijten vaak met 'idli's' (gestoomde rijstcakes), 'dosa's' (knapperige pannenkoekjes van rijst- en linzenmeel), 'puri badji' (gefrituurd brood met groente) of Indiase broodsoorten en 'curd' (lijkt op yoghurt). Lunch en diner: In India wordt 's middags en 's avonds warm gegeten.
Drinken in India: Chai (spreek uit: tsjai) of thee is de nationale drank van India. Het wordt altijd geserveerd met veel melk en suiker. Voor koffie geldt hetzelfde. Ook de lokale merken frisdrank zijn zoeter dan je thuis gewend bent.
Sanskriet wordt door sommigen als een dode taal beschouwd, hoewel het een officiële taal is in India.
Afghanen noemen het Perzisch zoals de Iraniërs en de Tadzjieken ook Perzisch (Farsi in het Perzisch) maar sinds 1964 wordt in Afghanistan de naam "Dari" (komt van "darbari" = taal van de darbar, het hof van de koning), om politieke redenen officieel gebruikt.