Het mooiste accent van Nederland is Limburgs! Uit al deze steden bleek Maastricht toch écht de grote winnaar te zijn met 28,2% van de stemmen, gevolgd door Groningen (17,7%) en 's Hertogenbosch (16,2%).
Uit nieuw onderzoek blijkt dat we het accent van de inwoners van Maastricht het mooist vinden. De Nederlandse taal klinkt overal anders. Uit onderzoek van Zoover blijkt dat de meeste mensen het accent in Maastricht, Groningen en Den Bosch het fijnst vinden om naar te luisteren.
Nederlanders vinden het Maastrichtse accent het mooist. Dat blijkt uit een onderzoek van beoordelingssite Zoover. De afgelopen weken hebben 687 Nederlanders hun stem uitgebracht op de provinciale hoofdstad met het mooiste accent. Maar liefst 28,2% van de Nederlanders vindt het Maastrichts accent het mooist.
De 7 652 personen die aan het onderzoek hebben meegedaan, rapporteren dat zij 149 verschillende talen en dialecten spreken. Ruim drie kwart van de deelnemers spreekt Nederlands thuis. De rest spreekt thuis een regionale taal (10,2 procent), een dialect (5,4 procent) of een andere taal (8,2 procent).
Reputatie. Haarlem heeft de reputatie dat het de plaats is waar het zuiverste, het minst van de norm afwijkende Nederlands gesproken wordt.
Het Nederlands is het vaakst de voertaal in de provincie Utrecht en het minst vaak in Limburg, waar net iets minder dan de helft in het Nederlands communiceert. Van de Friezen spreekt 40 procent thuis voornamelijk Fries, van de Limburgers 48 procent Limburgs.
De kleurloosheid van het ABN blijkt ook uit het feit dat Nederlanders menen dat 'het beste Nederlands' gesproken wordt in Haarlem – de Harmen Siezen onder de Nederlandse steden.
In Nederlandstalig België komen vier grote dialectgroepen voor: Limburgs, Brabants en Vlaams, dat verder onderverdeeld wordt in West-Vlaams en Oost-Vlaams.
Veluws, Gelders, Twents, Drents, Gronings, allemaal zijn het dialecten van het Nedersaksisch. Het is geen dialect van het Nederlands, maar een officiële streektaal.
Het Nederlands wordt met het Duits, Engels, Zweeds en Deens gerekend tot de Germaanse talen. De onderlinge verstaanbaarheid tussen deze talen verschilt. Deens en Zweeds zijn onderling het meest verstaanbaar, maar ook Nederlands en Duits zijn over en weer verstaanbaar.
Nederlands is geen makkelijke taal om te leren maar zeker niet de moeilijkste. Het ligt er aan welke talen je als spreekt, iemand die Engels spreekt zou niet zo'n moeite hebben met Nederlands, maar als je bijvoorbeeld alleen Japans spreekt dan wordt het al een stuk lastiger.
Hoe hoger het stijgingspercentage, hoe 'aantrekkelijker' de taal. Dit zijn de resultaten: Italiaans komt als meest aantrekkelijk naar voren in het onderzoek.
Een accent is een teken dat op een klinker geplaatst kan worden om een klank of een klemtoon aan te geven. Er zijn verschillende soorten accenten in de Nederlandse taal die voor verschillende redenen worden gebruikt.
HET TYPEN VAN FRANSE ACCENTEN IN WINDOWS
Om het accent grave (à, è, etc) te typen, typ ` (links van 1) dan de klinker. Accent aigu (é), typ ' (enkel citaat) dan e. Cédille (ç), typ ' en dan c. Circonflexe (ê), typ ^ (verschuiving + 6) dan e.
Het is de enige officiële taal in het Vlaams Gewest en, naast het Frans, de gelijkberechtigde officiële taal in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. In het Brusselse Gewest is het Nederlands als omgangstaal echter grotendeels verdrongen door het Frans.
Zestig procent van de Belgische bevolking heeft Nederlands als moedertaal. Een ander deel van de Belgen, zo'n vier miljoen, heeft Frans als moedertaal.
Nederlands is de meest gesproken taal in België, daarna volgen het Frans en het Duits. Waals spreken ze in Wallonië (met varianten en dialecten). West-Vlaams, Oost-Vlaams, Antwerps, Limburgs, Gents… zijn voorbeelden van de vele Vlaamse dialecten. Vlaams is dus geen officiële taal, wel een regionale variant.
De variant van het Nederlands die vroeger Algemeen Beschaafd Nederlands (ABN) werd genoemd, is het Standaardnederlands: één woord, met een hoofdletter. Taalnamen krijgen in het algemeen een hoofdletter. Het is bijvoorbeeld het Fries, het Nederlands, het Vlaams en het Catalaans.
Tussentaal is zowel de nette taal van Vlaamse dialectsprekers die geen standaardtaal kunnen of willen spreken, als de ongedwongen taal van Vlaamse standaardtaalsprekers die in persoonlijker of informeler situaties geen dialect kunnen of willen spreken.
Volgens onderzoek wordt Engels door tussen de 90% en de 93% van de Nederlandse bevolking als tweede taal gesproken. Engels is daarmee de meest gesproken tweede taal in Nederland. Voorts is Engels de officiële bestuurstaal op de eilanden Sint Eustatius en Saba.
Niet alle hier bijeengebrachte Nederlandstaligen zijn te spreken over hun taal. Zo laat de dichter en vertaler Paul Claes voor de zoveelste keer weten dat het Nederlands de onwelluidendste taal ter wereld is.
In de vijfde eeuw kwamen in onze regio's diverse West-Germaanse volkeren wonen. Uit de diverse dialecten die ze spraken, ontwikkelde het Nederlands zich als aparte taal, los van het Engels en het Duits. In de middeleeuwen was het Nederlands al een bloeiende cultuurtaal, ook in de literatuur.
Het Nederlands is een officiële taal in zes landen: in Nederland en België (waar het in het Vlaanderen, het noorden van België, wordt gesproken) en in Suriname, Aruba, Curaçao en Sint-Maarten.