Mits direct na aankoop koel bewaard, kun je ze tot minimaal de TGT veilig opeten. Bederf merk je goed, dus ruiken en ogen ze na die datum nog goed, dan kan opeten geen kwaad. Gekoeld zijn verse paddestoelen als kastanjechampignons, grotchampignons, portobello's en oesterzwammen ongeveer een week houdbaar.
Bewaar ze ook niet bij fruit, dan zullen de champignons sneller achteruitgaan. Hoe weet ik of de champignons niet goed meer zijn? De champignons zijn dan beschimmeld, slap of verspreiden een zure geur. Bederf herken je snel door te kijken, ruiken of zelfs proeven.
De champignons zijn donkerder geworden
Ze hebben altijd wel wat vuil, waardoor ze wat vlekkerig kunnen ogen. Maar in principe zouden ze, nadat je het vuil hebt verwijderd, een egale kleur moeten hebben. Als je ziet dat je champignons onder de bruine vlekken zitten, kun je ze het beste weggooien.
Het slachtoffer voelt zich vaak (erg) ziek: heeft last van maag- en darmproblemen, zoals diarree, misselijkheid en heftig overgeven. Soms heeft het slachtoffer een stekende hoofdpijn. Neusloop, zweten, tranenvloed, speekselvloed en ademhalingsmoeilijkheden zijn symptomen.
Doordat champignons voor een deel bestaan uit onoplosbare vezels, verteerd het moeilijk. Hierdoor kunnen ze voor verstopping zorgen. Dit kan een reden zijn om geen champignons meer te eten. Toch zijn ze erg lekker, maar dus ook gezond voor je darmen.
De champignon krijgt naar verloop van tijd een donkerbruine kleur. ,,Het is niet iets om je meteen zorgen over te maken”, zegt Van Zuiden. ,,Je kunt ze in zo'n geval nog altijd gebruiken als smaakmaker, bijvoorbeeld voor een soep of saus.
Champignons bevatten veel gezonde voedingsstoffen. Zo zijn ze rijk aan koper, wat in je lichaam onder andere belangrijk is voor het behoud van een goede conditie van bindweefsels, zoals de huid, bloedvaten en kraakbeen. Champignons zijn ook een bron van de B-vitamines riboflavine (vitamine B2) en niacine (vitamine B3).
Darmen. Champignons zijn een darmvriendelijk voedsel. Ze zijn een prebioticum, wat betekent dat ze de goede bacteriën in de darm voeden. Daarnaast brengen ze de gunstige bacteriën van het microbioom, zoals Acidophilus en Bifidobacterium, in balans.
Wat blijft eetbaar en welke voedingsmiddelen moet je in zijn geheel weggooien? Truffels, champignons en paddenstoelen, maar ook brie en blauwschimmelkazen zijn ondanks de schimmels die erop leven allemaal eetbaar. Andere soorten zijn nuttig, soms zelfs onmisbaar, om wijn te maken of worst te drogen.
Champignons zouden zich volzuigen met water en daarom mag je ze nooit maar dan ook nooit afspoelen met water. Je zou ze moeten schoonborstelen met een zacht (!) borsteltje.
Bewaartip voor dit product
Laat restjes altijd snel afkoelen en zet ze goed afgesloten in de koelkast. Laat restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
Verse champignons zijn stevig, voelen niet nat aan, en hebben een neutrale geur. Als de champignon onder het kapje bruin en vochtig is, en niet fris meer ruikt, kun je hem beter niet meer eten.
De kastanjechampignon is het broertje van de witte champignon. Het verschil zit 'm met name in de smaak. De kastanjechampignon bestaat uit wat steviger vruchtvlees en heeft een lichte, nootachtige smaak dat wat droger en pittiger is dan de witte champignon.
Paddestoelen zijn geen groente en moeten daarom niet gewassen worden. De paddestoelen zouden het water kunnen opzuigen en ongeschikt voor consumptie worden. Een betere manier om paddenstoelen van vuil te ontdoen is ze te pellen. Hierdoor kan de paddenstoel echter gemakkelijker vitaminen verliezen.
Gebakken champignons kun je ongeveer nog 1 tot 2 dagen in de koelkast bewaren. Wil je de paddenstoelen langer bewaren, dan is de vriezer de beste optie. Dan kun je ze nog drie maanden bewaren.
Schimmels zijn niet allemaal giftig, maar van sommige schimmels is bekend dat ze in staat zijn gifstoffen (mycotoxines) aan te maken. Het eten van deze gifstoffen kan leiden tot een voedselvergiftiging. Dat kan gepaard gaan met misselijkheid en diarree.
Gezondheidsklachten door vocht en schimmels
Schimmels kunnen gezondheidsklachten veroorzaken en ze kunnen astma en andere luchtwegklachten verergeren. Door schimmels kun je last krijgen van: keelpijn. niezen en hoesten.
Eetbare schimmel ruimt plastic op
Schimmels kunnen het plasticprobleem oplossen en tegelijkertijd zorgen voor een goedgevuld bord. Bepaalde oesterzwammen verteren namelijk plastic, en blijven gewoon eetbaar voor ons.
Ze raden aan om minstens 5 champignons per dag te eten om het risico op neurologische aandoeningen in de toekomst te verminderen. Champignons zijn rijk aan B-vitamines: riboflavine [B2], folaat [B9], thiamine [B1], pantotheenzuur [B5] en niacine [B3].
De van oorsprong Japanse paddenstoel bevat behalve veel meer vezels, aanzienlijk meer kalium, magnesium, calcium, zink en ijzer dan de gewone huis-, tuin- en keukenchampignon. Een echte mineralenbom dus. Volgens De Vries zit er ook meer vitamine E in.
Ook gekookte champignons kan je invriezen. Of je ze nu kort of lang gekookt hebt, gekookte champignons kan je invriezen.
Om maar meteen met de deur in huis te vallen: champignons zijn eigenlijk geen groentesoort. Het is een schimmel, net als alle andere paddenstoelen. Maar omdat ze gegeten worden als groente en om het overzichtelijk te houden, vallen ze onder de noemer AGF (aardappelen, groenten, fruit) in de categorie groente.