Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Dit wil zeggen dat het product vanaf deze datum niet meer geschikt is voor consumptie en weggegooid dient te worden. Als dit niet gedaan wordt, kan dit leiden tot gezondheidsproblemen. Het product mag gebruikt worden tot de dag die op het etiket of fles/blik staat, maar daarna niet meer.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De olie is ranzig, ruikt en smaakt zuur of is donker verkleurd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
De houdbaarheid van de meeste oliën is zes tot twaalf maanden. Geopende flessen zijn iets minder lang houdbaar dan dichte. Laat, om kwaliteitsverlies te voorkomen, een oliefles niet te lang in het licht laten staan.
Motorolie is in principe onbeperkt houdbaar, mits de flacon ongeopend blijft. Tegenwoordig worden de meeste oliën verpakt in flacons van stevig kunststof. Deze zijn uiteraard niet onderhevig aan corrosie, in tegenstelling tot de oude blikken verpakking. Roestdeeltjes en vocht zijn funest voor de kwaliteit van olie.
Zeker wel! Oliën en vetten kunnen bederven door ranzig worden oftewel oxideren. Oxidatie ontstaat door licht, zuurstof en vocht en warmte. Wanneer een olie ranzig wordt is de chemische samenstelling veranderd.
Dat wil zeggen dat ze meer onderhevig is aan temperatuurschommelingen. Dat vertaalt zich in een kortere levensduur, met name drie jaar gemiddeld. Indien de verpakking al geopend is, dan gebruikt u de rest best binnen het jaar op.
Symptomen van vuile motorolie
Donkere of vuile motorolie – de originele geel/oranje kleur wordt donker naarmate de olie vervuild raakt met vuil en puin. Controleer uw motorolie vaak - maandelijks is het beste - om er zeker van te zijn dat deze in goede staat verkeert en vervang deze indien nodig.
Als u olijfolie bewaart bij een te lage temperatuur (onder +7 °C) gaat de olie stollen. Dat kunt u zien als witte vlokjes gestolde olie. Die witte vlokken zijn geen teken van bederf! Zet u de olijfolie op kamertemperatuur, dan zullen de vlokken langzamerhand weer verdwijnen.
Extra vierge olijfolie is minder geschikt voor verhitten bij hele hoge temperaturen voor langere tijd. De smaak gaat grotendeels verloren na verhitting. Ook kan deze olie boven de 180 graden ontbinden en kunnen ongezonde stoffen ontstaan. Zorg er bij de bereiding voor dat de olie niet begint te roken of te dampen.
Sommige producten kunnen het riool verstoppen of vervuilen. Daarom mag u niet al uw afval door de wc of gootsteen spoelen. Denk aan maandverband, medicijnresten of frituurvet. Wat wel mag is bijvoorbeeld toiletpapier, zuivelresten (melk) en resten van reinigingsmiddelen.
Wanneer je extra vierge olijfolie verhit, gaat een deel van de smaak verloren.Ook kunnen er door het verhitten schadelijke stoffen ontstaan, namelijk PAK's. Deze stoffen zitten ook in aangebrand eten. De andere soorten olijfolie kunnen wel gebruikt worden om in te bakken of braden.
Daarentegen heeft een te hoge temperatuur invloed op de kwaliteit ervan; het bewaren van voedingsmiddelen bij een te hoge omgevingstemperatuur is ongunstig en ook olijfolie komt niet onder deze algemene regel uit. Daarom is het beter om de voorraden olie te bewaren bij een temperatuur tussen 12°C en 20-25°C.
Zo kan een olijfolie naar zweterige sokken of moeras ruiken én smaken, geen grap! In feite een beschimmelde smaak die optreedt wanneer de olijven enkele dagen in een vochtige omgeving zijn opgeslagen en gist en schimmels hebben ontwikkeld. Dat wil je echt niet proeven.
Het bewaren van olie in plastic flessen, of simpelweg PVC, PET, stelt het product bloot aan het risico van besmetting omdat het polyvinylchloride (waarvan de flessen zijn gemaakt) door de olie kan worden opgenomen. Als je de olijfolie zou gaan gebruiken kan dit schadelijk kan zijn voor de gezondheid.
De regelingen rondom oude olie zijn duidelijk, maar u moet ze wel even kennen. Particulieren mogen kleine hoeveelheden oude olie naar een recyclagepark of de gemeentelijke milieustraat brengen. Als bedrijf zijn de regels wat strenger. Bedrijven moeten hun oude olie laten afvoeren door een erkend inzamelaar.
Normaal gesproken kan elke olie minimaal 5 jaar een goede mix blijven. De licht gedoopte oliën uiteraard nog jaren langer. (5 jaar is een termijn die in oliewereld wordt genoemd.) Maar heb je het in de schuur staan gesloten, dan zou ik het tot 10 jaar na productie datum ook rustig nog gebruiken.
Een ander voordeel van arachideolie is dat het niet ranzig wordt. Het kan dus ook in warme landen goed worden bewaard en krijgt bij lang bewaren zelf een bijzondere nootachtige smaak. De olie bevat 20-40% meervoudig onverzadigd vet.
Uw plastic fles of andere plastic verpakking met gebruikt vet en olie kunt u inleveren bij een vet-inzamelpunt. Zij zijn te herkennen aan de (vaak gele) kliko of sticker/poster op deur of raam. Tip: kleine restjes in de pan veegt u weg met keukenpapier en kunt u in de afvalbak gooien.
Olie moet goed worden afgesloten om ervoor te zorgen dat er geen vocht in terecht komt. Door temperatuurverschil 'ademt' de lucht boven het vloeistofniveau en kan er tijdens het afkoelen van die lucht condensatie ontstaan. Zo ontstaat er dus vocht en kan de kwaliteit van de olie afnemen.
De Extra Vierge-olijfolie van Bertolli krijgt de hoogste waardering in een smaaktest van AD. Ook de reguliere olijfolie van Monini scoort beter dan de huismerken van AH, Ekoplaza, Jumbo en Lidl.
Dan kun je het ook weggooien bij het restafval. Doe het dan in een afsluitbare verpakking, zoals een melkpak of plastic fles met schroefdop, want olie en vetten vervuilen de afvalbak.