8 op de 10 Nederlanders doet wel iets aan kerst! We gaan Kerstshoppen, uitgebreid aan het kerstdiner of naar tal van kerst activiteiten en kerstuitjes bezoeken. We leven ons uit tijdens de kerst aan kleding en versieringen in huis. De straten zijn in dorpen en steden verlicht met leuke decoratieve sierverlichting.
Dat gourmet in heel Nederland populair is, dat hadden we wel gedacht. Maar liefst 80% van de Nederlanders geeft in een onderzoek van Plus (2015) aan te gourmetten tijdens kerst.
Dat is vaak het klassieke driegangenmenu, met vooral vlees (70 procent) en groenten (69 procent). Het meest populaire stukje vlees is nog altijd het biefstuk en de rollade, op de voet gevolgd door kip, wild en kalkoen.
Gourmetten is zeker typisch Nederlands. Het bakken in kleine pannetjes werd echter aan de andere kant van de wereld uitgevonden: in Azië! Met die wetenschap is het des te leuker om van dat 'o zo Hollandse' gourmetten eens een multiculti-feest te maken. Altijd lekker, een mini-slavink met mayonaise.
Waarom vieren we Kerst? Wereldwijd vieren miljoenen mensen op 25 december het grootste christelijke feest van het jaar. In (nacht)diensten komen gelovigen samen om de geboorte van Jezus Christus te vieren. En het is ook een familiefeest met lekker eten, een versierde boom, soms cadeautjes maar vooral veel gezelligheid.
Als het gaat om hoofdgerechten met kerst, dan wordt er vooral veel vlees gegeten. Niet alleen rollade en varkenshaas zijn populair op de Nederlandse kersttafel, maar ook gevulde kalkoen en beenham scoren goed. Er is daarnaast een grote groep Nederlanders die gaat gourmetten met kerst.
Christenen in Mauritanië hebben eind december ook geen reden voor een feest. In het land zijn weliswaar enkele kerken te vinden, maar deze zijn alleen toegankelijk voor buitenlanders. Mauritaniërs zelf mogen zich niet bekeren tot een ander geloof dan de islam, anders wacht hen de doodstraf.
Een knusse avond die je het liefst viert in het bijzijn van je beste vrienden en familie. Op deze bijzondere avond drinken we samen lekkere drankjes, eten we uitgebreid en in vele families geeft men elkaar ook cadeaus. Ook zijn de meeste mensen dol op originele kerstavond activiteiten.
Het verschil tussen gourmetten en racletten
Gourmetten gebeurt met vlees, vis en groente, terwijl je voor racletten kaas gebruikt. Raclette is een Zwitsers kaasgerecht (kaasfondue). Hiervoor wordt een speciale kaas gebruikt die gehalveerd wordt en dan opgespiest, éénzijdig verwarmd.
Gourmetten zorgt ervoor dat je lekker bezig bent. Daardoor kunnen de gesprekken luchtig blijven en kun je pijnlijke stiltes en heftige discussies voorkomen – en daarmee de gezelligheid bewaken. 'Gezelligheid' is niet voor niets een typisch Nederlandse begrip.
Het hoofdgerecht bestond doorgaans uit een vleesgerecht, zoals rosbief of gans. Het hoofdgerecht werd aangevuld met bijgerechten zoals groenten en aardappels. Aan het einde van de 19e en het begin van de 20e eeuw werd hier ook kalkoen aan toegevoegd.
Vlees wordt op 90% van de dagen gegeten, in het bijzonder bewerkt vlees. Aardappelen worden op ongeveer de helft van de dagen geconsumeerd, fruit op bijna 5 dagen in de week en groente op 6 dagen in de week. Nederlanders eten niet vaak peulvruchten en vis (≤1 dag per week).
Op 24 december, kerstavond, nodigen de meeste Duitse families hun familieleden uit. Ze eten worsten en aardappelsalade als avondeten. Op eerste en tweede kerstdag eten we vaak gegrilde eend of kerstgans met witte of rode kool en dumplings.
Vaak op eerste kerstdag en vooral met Kerstavond, de avond voor eerste kerstdag, worden in heel Nederland kerkdiensten gehouden. Mensen komen samen om de Kerstboodschap te horen en te leren, vieren de geboorte van Jezus en geven aandacht voor de diepere boodschap van Kerst.