Mohammed bin Zayed Al Nahyan (Al Ain, 11 maart 1961), vaak MbZ genoemd, is sinds 14 mei 2022 president van de Verenigde Arabische Emiraten en emir van Abu Dhabi.
Sjeik Mohammed bin Rasjid Al Maktoem (Arabisch: محمد بن راشد آل مكتوم) (Schindagha, 15 juli 1949) is de huidige minister-president en vicepresident van de Verenigde Arabische Emiraten alsmede de emir van Dubai.
Oorspronkelijk was Dubai een klein vissersdorp toen deze in 1830 werd overgenomen door de Bani Yas stam van de Liwa oase onder leiding van de familie Al Maktoum, die nog steeds heersen in het emiraat. De traditionele activiteiten waren vee hoeden, planten kweken, vissen en parels opvissen.
Verder is het er veilig, is er amper criminaliteit door de extreem hoge straffen en kent het land bijna tot geen echte armoede. Maar als je Dubai bezoekt, doe het dan goed.
De olieopbrengsten, waarvan het gros weer uit Abu Dhabi wordt gehaald, hebben de Verengde Arabische Emiraten een hoog geïndustrialiseerde economie gebracht. Het land wordt ook wel gerekend tot één van de meest ontwikkelde landen in de wereld.
Zabeel Palace is waar de koninklijke familie van Dubai woont en is ook waar de Sheikh ambassadeurs en buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders ontvangt.
Het asielverzoek van prinses Haya houdt mogelijk verband met de eerdere vluchtpoging van prinses Latifa, een van de 23 kinderen die sjeik al-Maktoum heeft van zijn zes vrouwen.
De heerser van Dubai, sjeik Mohammed bin Rashid al-Maktoum, mag de twee kinderen die hij heeft met prinses Haya bint al-Hoessein niet meer persoonlijk zien.
Er zijn plaatselijke sjeiks, sjeiks aan het hoofd van een familie- of stamverband en sjeiks als religieuze leiders of leraren, of een combinatie van twee of drie. Een plaatselijke sjeik is in de praktijk vaak islamitisch leraar, hoofd van een moskee, theoloog, rondreizend prediker of koranleraar.
Sjeik Mohammed bin Rasjid Al Maktoum, sinds 2006 de emir van Dubai en huidige minister-president en vicepresident van de Verenigde Arabische Emiraten, is met voorsprong het rijkste lid van de familie. Zijn persoonlijk fortuin wordt dan ook op meer dan 14 miljard euro geschat.
Sjeik Tamim Bin Hamad Bin Khalifa Al Thani, Qatar
Zijn vermogen wordt door Forbes geschat op 1,78 miljard euro. Sjeik Hamad staat aan het hoofd van de Qatar Investment Authority die aandelen bezit in Harrods, de voetbalclub PSG en Al Jazeera.
Topless of naakt zonnen is verboden evenals doorschijnende zwemkleding en kleine strings. Strandkleding wordt alleen toegestaan op het strand, niet daarbuiten. Neem extra kleding mee als u de aangrenzende boulevard wilt bezoeken. Zorg dat onderkleding zoals een bh of string niet zichtbaar is.
De mannen dragen een lang wit kleed met lange mouwen, de zogenaamde dishdash, en een soort van doek op hun hoofd (ghutra) vaak met zwart lint (agal) rond. Het kleed kan soms ook beige zijn, grijs of blauw. De hoofddoek is wit of rood- wit geblokt.
De inwoners van Dubai zijn in twee groepen onder te verdelen: Emirati: de officiële inwoners van Dubai. Expats: buitenlandse inwoners die wonen en werken in Dubai.
Het emiraat Dubai, en daarmee ook de stad, wordt sinds 1833 geregeerd door de familie Al Maktoum; het emiraat is een constitutionele monarchie. De heerser, Sjeik Mohammed bin Rashid Al Maktoum, is ook de vice-president en premier van de Verenigde Arabische Emiraten.
De grootste jachten liggen vooral in de haven achter de Dubai Marina, naast de landingsbaan van Skydive Dubai en rondom het Palm Jumeirah eiland. Van alle jachten in Dubai steek er één met kop en schouders boven de rest uit, dit is het jacht van de grote leider van Dubai, Sheik Mohammed bin Rashid Al Maktoum.
Reacties. Dubai kan niet 'meekijken' omdat deze vormen van videobellen zijn versleuteld Daarnaast komt dit verbod ten goede aan de binnenlandse telecomsector, die wordt gemonopoliseerd door door de staat gecontroleerde bedrijven. Men wordt zo gedwongen te betalen voor de gesprekken.
Roken. Dubai kent een vrij streng rookbeleid. Roken is alleen toegestaan in de buitenlucht of in speciale rookruimtes. Rokers die op de luchthaven van Dubai een tussenstop hebben kunnen in speciale smokelounges terecht.
De rijkdom van 36 Arabische miljardairs is vorig jaar gestegen met 3,7 miljard naar een gezamenlijk vermogen van 121,3 miljard dollar. De Saoedische prins Alwaleed Bin Talal Alsaud behoud de toppositie met een vermogen van 18 miljard dollar ondanks de daling van zijn rijkdom.
Vermogen uit de grond
Deze landen zijn ook bekend geworden door hun vermogen door hun oliebronnen. Naast olie bevat de grond ook substantiële voorraden aan minerale grondstoffen, zoals goud, koper en fosfaat. Met name in Saoedi-Arabie zijn ze wel erg afhankelijk van haar inkomsten uit olie.
Abdul Aziz Al Ghurair, Majid Al Futtaim, Khalaf Al Habtoor en Abdulla Al Futtaim hebben volgens Forbes een gecombineerd nettovermogen van 13,72 miljard euro, wat net iets meer is dan het BBP van Honduras.