Vaak gaan mensen van het ergste uit. Bloed bij de ontlasting wil echter niet zeggen dat er sprake is van darmkanker. Bloed bij de ontlasting kan ook komen door bijvoorbeeld zweertjes in de darm of een aambei. Maar een vervolgonderzoek is dan wel belangrijk.
En hoewel aambeien veel vaker voorkomen dan kanker is het verstandig om toch even naar de huisarts te gaan, zeker als er sprake is van bloedingen. Aambeien zijn opgezette aderen rond de anus en in het rectum. Die kunnen geïrriteerd raken en jeuken, pijn doen of bloeden. Bij kanker gaat het om ongebreidelde celgroei.
Darmkanker kan verschillende klachten geven, zoals een veranderde ontlasting of bloed in de ontlasting. Om vast te stellen of u darmkanker heeft, krijgt u een kijkonderzoek in de darm (coloscopie). Er wordt ook een stukje weefsel weggehaald en onderzocht. Ziet de arts poliepen, dan haalt hij die ook weg.
Als er bloed is gevonden in de ontlasting is er aanleiding voor een vervolgonder zoek, de coloscopie. Als 1.000 mensen meedoen aan het bevolkingsonderzoek, onder gaan 50 mensen een coloscopie. Bij 4 van hen wordt darmkanker gevonden.
Klachten / symptomen darmkanker
Vaak is het bloed niet met het blote oog te zien. Vooral wanneer de tumor aan het begin van de dikke darm zit, is dit moeilijk. De ontlasting kan door het bloed heel donker van kleur zijn, bijna zwart. Soms is de ontlasting juist helderrood van kleur.
Aanhoudende pijn, krampen of een opgeblazen gevoel in de buik. Loze aandrang. Aanhoudende vermoeidheid. Het gevoel alsof de darm niet volledig wordt geleegd na de stoelgang.
Aanwezigheid van bloed wijst op een bloeding ergens in het darmkanaal. Normaal is er nagenoeg geen bloed aanwezig in de stoelgang (tot 2 ml bloed per 24 uur). Aanwezigheid van bloed wijst op een bloeding ergens in het darmkanaal.
Over het algemeen kan het wel tot wel 5 jaar duren voordat darmkanker voor klachten zorgt en/of gaat ontwikkelen. Uit onderzoek wordt geadviseerd om elke 2 jaar een ontlastingstest te doen. Door een ontlastingstest te doen kunnen groeiende tumoren op tijd worden gevonden.
Onderzoek naar de tumormarker CEA bij darmkanker
CEA is de afkorting van carcino-embryonaal antigeen. CEA is een tumormarker. Gezonde mensen hebben ook CEA in het bloed. Maar als er meer CEA in het bloed zit dan normaal, kan dat door darmkanker of een andere soort kanker komen.
48 van de 100 mensen met uitgezaaide darmkanker leven na 1 jaar nog.19 van de 100 mensen met uitgezaaide darmkanker leven na 3 jaar nog. Mensen die chemotherapie of doelgerichte therapie (of allebei) krijgen bij uitgezaaide darmkanker leven gemiddeld 2 jaar langer.
Een jaar na de ontdekking van de uitzaaiingen is 58% van de patiënten nog in leven. Bij endeldarmkanker lagen de kansen op uitzaaiingen binnen drie jaar na diagnose iets hoger: één op de zeven patiënten kreeg alsnog uitzaaiingen binnen drie jaar.
Klachten en symptomen
pijn, jeuk, zwelling en/of knobbeltje aan de anus. bloed en/of slijm bij uw ontlasting. verandering van uw ontlasting, zoals verstopping, diarree of vaker naar de wc moeten. loze en/of constant aanhoudende aandrang.
Darmkanker is één van de beste behandelbare vormen van kanker, als de tumor tenminste op tijd ontdekt wordt. Hoe eerder de diagnose wordt gesteld, hoe meer kans er is op volledige genezing. Vervolgonderzoek is nodig om darmkanker vast te stellen. Voor darmkanker bestaan verschillende mogelijke behandelingen.
U kunt bloed van aambeien zien op het toiletpapier na het afvegen, in de ontlasting of in het toilet zelf. Bloeden is heel gewoon tijdens de stoelgang en de hoeveelheid bloed is meestal niet erg veel.
In een grotere poliep lopen vaak ook grotere bloedvaten.Daarom kan er een bloeding komen tijdens of na de ingreep. De arts kan bloedingen tijdens de ingreep vaak direct behandelen. Tot uiterlijk 2 weken na de ingreep kan er nog een bloeding komen.
Ieder jaar krijgen ongeveer 12.000 mensen darmkanker en overlijden bijna 4.500 personen aan darmkanker. Darmkanker is een van de meest voorkomende kankersoorten in Nederland. Bijna 9 van de 10 mensen die darmkanker krijgen is 55 jaar of ouder.
Dikke darmkanker ontstaat vaak uit een poliep, een ophoping van cellen. De meeste poliepen zijn goedaardig. Sommige poliepen bevatten echter onrustige cellen, deze kunnen kwaadaardig doorgroeien. De cellen vormen dan een kwaadaardige tumor.
Het duidt daarom op aandoeningen van de laatste delen van het darmstelsel. Denk hierbij aan aambeien of een scheurtje in uw anus (anusfissuur). Bloed in combinatie met slijm kan wijzen op een ontsteking in het maagdarmstelsel. Dit is bijvoorbeeld het geval bij de ziekte van Crohn, een chronische darmaandoening.
Bloed uit je anus (poepgat) komt vaak door aambeien of scheurtjes in je anus. Zorg dat je poep zacht blijft: eet gezond met veel vezels, drink genoeg en beweeg elke dag. Ga naar je huisarts als je bloedverlies uit de anus hebt en 1 van deze dingen voor jou zo is: Je slikt bloedverdunners.
Door wrijving van de passerende stoelgang kunnen licht bloedende slijmvliesletsels ontstaan. Ook kwaadaardige gezwellen (darmkanker) kunnen aanleiding geven tot anaal bloedverlies. In dat geval heb je vaak ook andere klachten: verandering van het stoelgangpatroon, gewichtsverlies en buikpijn.
Niet iedereen met darmkanker heeft pijn. De pijn kan meerdere oorzaken hebben: pijn door de tumor zelf, als de tumor ergens tegenaan drukt in het lichaam. buikpijn of buikkramp als de tumor zorgt voor verstopping.
Als u helderrood bloed heeft, bel dan uw huisarts.In deze gevallen wijst het vaak op aambeien of een scheurtje in de anus. Als uw bloed zwart of donker is, wijst dit vaak op een ontsteking van het darmstelsel, maak dan snel een afspraak bij de huisarts om een onderzoek te laten doen.
Ongeveer 70% ontstaat in de laatste delen van de dikke darm, waarvan weer een derde in het allerlaatste deel: de endeldarm. Darmkanker wordt ook colorectale kanker genoemd. Dit is de verzamelnaam voor tumoren in de dikke darm (colon) en de endeldarm (rectum).