Dan doe je er waarschijnlijk goed aan om de muur eerst even behangklaar te stucen. Je kunt dit doen met wat muurglad van een bouwmarkt. Breng het product met een verfroller op de muur aan en strijk het binnen dertig minuten mooi glad met een strijker. Acht tot twaalf uur na het drogen kun je gaan behangen.
Repareer eventuele gaten of ruwe plekken en/of verbindingen. Gips de hele muur en wanneer het droog is moet de muur worden geschuurd en glad gemaakt, gebruik een primer op de muur om een succesvol resultaat te verzekeren. Dit betekent dat je de muur met lijm insmeert en laat drogen voordat je begint met behangen.
Lastige ondergronden zoals een gestructureerde muur of poreus oppervlak, zijn meestal niet geschikt om te behangen. De ondergrond is simpelweg te ruw om het behang te laten plakken. En dat is jammer, want juist met wandbekleding zoals behang kun je een ruimte precies de uitstraling meegeven die je voor ogen hebt.
Het glad maken van je muur kan heel eenvoudig met bijvoorbeeld Alabastine Sneldrogende Egaliseerpasta. Dit kant-en-klare product maakt het voor iedere doe-het-zelver mogelijk om die beschadigingen in je muur netjes weg te werken. Zeker met de speciale gereedschapsset.
Behangklare wanden zijn wanden waarbij de opvallende gaatjes in de wanden, naden en oneffenheden dichtgesmeerd zijn. De wanden worden niet heel netjes en egaal afgewerkt, omdat er rekening mee wordt gehouden dat er toch nog behang overheen gaat en dat de ondergrond dan niet meer zichtbaar is.
De muren in de nieuwbouw worden 'behangklaar' opgeleverd door de aannemer. De naam impliceert het al, het is 'klaar voor behang', niet voor schilderwerk zoals latex en muurverf. Om deze wanden schilderklaar of sausklaar te maken is even opschuren van de wand bij lange na niet voldoende.
Hoe glad een muur moet zijn om te behangen? Dat hangt deels af van je behang. Bij dik behang hoef je niet al te nauwkeurig te zijn, maar bij wat dunner behang is het wel verstandig de muur goed glad te maken. Of je wand glad genoeg is, kun je makkelijk controleren door er even met een vlakke hand overheen te wrijven.
Het beste behang voor slechte muren is renovlies behang en we laten je er alles over zien. Voor kleine scheurtjes tot 4 mm en overbruggingen is een stevige behang zelfs nog beter dan stucwerk.
Heb je een wand met structuurverf en twijfel je of je hier gewoon overheen kunt behangen? Tip van de vakman: doe het niet. Als je gaat behangen over structuurverf, komt het uiteindelijk toch vaak los. Als je er niet overheen wilt stucen, kun je het beste de ergste structuur eraf schuren met een schuurmachine.
Maak de muur schoon, stof- en vetvrij met een sopje van lauwwarm water en wat ontsmetter. Steek grote oneffenheden met een plamuurmes weg of schuur ze glad. Vul naden, gaten en beschadigingen dieper dan twee millimeter met vulmiddel. Verwijder loszittende stukken behang.
Zonder voorstrijk kan het behang zich aan de muur vastzuigen. Het resultaat is dat het behang scheef gaat zitten of krimpen. Ook zorgt de extreem zuigende kracht van de muur dat het behang niet meer kan worden verschoven. Een klein foutje tijdens het behangen is daardoor moeilijker te herstellen.
Schilderen is minder werk dan behangen. Het gaat sneller en is ook gemakkelijker. Op de korte termijn is het iets goedkoper dan behangen maar je moet de verf regelmatiger vernieuwen. Het voordeel is echter dat schilderwerk vernieuwen een stuk makkelijker is dan opnieuw behangen.
Zorg wel dat je wand goed glad is, schuur kleine oneffenheden eerst even weg. Ga je alleen behangen, zorg dan dat er genoeg lijm op de muur zit, zo kun je het behang nog verschuiven. De eerste baan is het moeilijkst, dus dan is het handig met wat hulp.
De hoek die je meteen ziet als je de kamer binnenkomt is de beste hoek om het behangen te starten. Als je behangt met een uitgesproken motief, dan begin je het best in het midden van de wand die het meest in het oog springt. Begin je bij hoek? Zet dan op 50 centimeter (breedte van de rol) van hoek een streep.
De droogtijd van stucwerk is afhankelijk van de dikte van het aangebrachte stucwerk. De vuistregel is 1 dag droogtijd per 1 millimeter dikte. Hou dus ook goed in de gaten hoe dik de laag is die je aanbrengt. Om de droogtijd te bevorderen zorg je voor de juiste temperatuur in het vertrek en voldoende ventilatie.
Het inweken is een belangrijke voorwaarde om naden in het behang te voorkomen. Dit doe je door eerst de bovenste helft van de binnenkant van de behangbaan goed in te smeren met de lijm. Deze bovenste heft vouw je naar binnen toe (zonder aan te drukken, anders ontstaat er een vouw) tot aan de niet ingesmeerde helft.
Wil jij ook graag behangen maar heb je granol of spachtelputz op de muren? Geen probleem! Met Alabastine MuurGlad hebben wij de muur behandeld en konden we alsnog behangen.
Door de grove structuur is een granol muur niet geschikt om direct op te behangen. Wel zou behangklaar stucwerk al voldoende zijn. Doorgaans scheelt dit enigszins in de kosten in vergelijking met sausklaar stucwerk.
Het stuc behang overbrugt kleine scheurvorming in de wanden en zorgt voor een strak en glad geheel. Na het repareren van scheuren en wegwerken van kleine oneffenheden zorgt deze behangsoort (renovlies behang) voor egale muren.
Waarom is behang zo duur? Behang is duur omdat het meestal een professionele plaatsing vereist, evenals het gebruik van duurdere materialen. Hier gaat het meeste van de kosten in zitten wanneer je kiest voor luxe behang.
Dikkere bulten, grote barsten en diepere putten krijg je er evenwel niet mee weg. Anderzijds kan je sommige soorten vliesbehang gewoon op je Tasso-muur kleven zonder dat je eerst moet plamuren. Ook dat is een belangrijk voordeel.
Vliesbehang: dit behang heeft als bijnaam snelbehang: dat komt omdat je het behang niet eerst hoeft in te lijmen. Vliesbehang is sterker dan traditioneel behang. Dat heeft als groot voordeel dat het minder snel scheurt. De lijm breng je aan op de muren.
Het makkelijkste behang om (zelf) te verwerken is vliesbehang. Vliesbehang is superstevig, stootvast, rekt niet, is makkelijk afwasbaar, moeilijk ontvlambaar én… ideaal voor beginners. Je hebt niet eens een behangtafel nodig!
Hoe eenvoudig het behangen gaat, is sterk afhankelijk van het soort en de kwaliteit behang dat je kiest. Non-woven vliesbehang is heel gebruiksvriendelijk. In tegenstelling tot behangsoorten met een papierrug, moet je bij vliesbehang de muur inlijmen en niet het behang zelf. Dit maakt het veel eenvoudiger plakken.
Teken vervolgens een loodrechte 'startlijn' op de muur, vanaf hier ga je beginnen met de banen aanbrengen. Zorg dus dat het een rechte lijn is, anders zal je later scheef geplakt behang aan de wand hebben, en dat is zonde!