Waar mag ik mijn stacaravan plaatsen? De wetgeving biedt een strikt rechtskader voor het plaatsen van stacaravans en staat het in de volgende gevallen toe: 1 – U huurt een standplaats op een camping.2 – U koopt of huurt een perceel op een recreatiepark.
Vaak krijgen wij de vraag of permanent wonen toegestaan is op een camping of op een vakantiepark. In de regel geldt dat permanent wonen op een vakantiepark niet is toegestaan conform het bestemmingsplan van de betreffende gemeente. Permanent wonen in een chalet op huurgrond of eigen grond maakt geen verschil.
ANTWOORD. Op grond van artikel 3 onderdeel 2 van bijlage II bij het Besluit omgevingsrecht (Bor) is een op de grond staand bouwwerk ten behoeve van recreatief nachtverblijf vergunningvrij. Het gaat naast de bekende recreatiewoningen ook om tenten, tentwagens, kampeerauto's, caravans of stacaravans.
Het antwoord: in de meeste gemeenten mag je camper of caravan drie achtereenvolgende dagen op de openbare weg staan. Dat kan ook korter of langer zijn, afhankelijk van de gemeente. Hoe lang dat in jouw gemeente mag, kun je vinden in de APV (Algemene Plaatselijke Verordening).
Per 1 januari 2011 is een chalet of stacaravan bouwvergunning vrij op plaatsen die in het bestemmingsplan daarvoor aangemerkt zijn. Zonder vergunning mag een chalet van 70 m2 met een maximium van 5 meter hoogte gebouwd worden.
Om zelf te achterhalen of u permanent mag wonen op een park kunt u de website www.ruimtelijkeplannen.nl of www.kadastralekaart.com raadplegen. Via deze websites kunt u inzien welke functies de locatie heeft volgens het bestemmingsplan.
Wanneer je gedurende een aaneengesloten periode van 180 dagen per jaar ten minste 2/3 van die tijd het adres van de recreatiewoning als woonadres gebruikt, wordt de recreatiewoning gezien als je hoofdverblijf. Je mag dus alsnog vrij intensief gebruikmaken van een recreatiewoning.
Ondanks dat een stacaravan een tweede huisje lijkt, is het kopen ervan geen vastgoedbelegging. Een stacaravan is een consumptiegoed (zoals een auto of een camper) en geen investeringsgoed.
Een stacaravan is onroerend als: De stacaravan, chalet of vakantiehuis duurzaam met de grond verbonden is. Hiervan is sprake als de stacaravan of het recreatieonderkomen naar aard en inrichting bestemd is om duurzaam ter plaatse te blijven.
Het grootste en belangrijkste verschil tussen een stacaravan en een chalet zit hem in het wooncomfort en de kwaliteit van de woning. Een stacaravan is beperkt in ruimte en wordt vaak in massa gemaakt. Hierdoor zijn stacaravans minder uniek dan een chalet. Een chalet kan namelijk naar wens op maat gemaakt worden.
Het plaatsen van een tijdelijke woonunit voldoet bijna nooit aan het bestemmingsplan. Daarvoor is een tijdelijke omgevingsvergunning nodig, waarbij wordt afgeweken van het bestemmingsplan. Omdat de units over het algemeen geen representatieve bouwwerken zijn, mag het er ook niet langer staan dan nodig is.
Eigen oprit of eigen parkeerplaats
Het maximale aantal van 3 dagen is er met een reden. Als een camper of caravan langer geparkeerd staat, zou er een gebrek aan parkeerplaatsen kunnen ontstaan. Daarnaast kan het zijn dat het uitzicht op de openbare weg beperkt wordt.
Conclusie. Permanent bewonen van een recreatiewoning is niet toegestaan. Gemeenten kunnen permanente bewoning wel mogelijk maken door het afgeven van een persoonsgebonden gedoogbeschikking.
Regel een postadres
Het kan een adres zijn van een familielid, vriend of kennis die in een andere gemeente woont. Degene die op het postadres dat jij gaat gebruiken staat ingeschreven als bewoner, moet wel schriftelijk toestemming geven en ervoor zorgen dat je de post krijgt.
In Nederland mag je niet permanent wonen in een recreatiewoning. Daar zijn een aantal argumenten voor: Recreatiewoningen liggen vaak in kwetsbare natuurgebieden. We moeten oppassen voor verstening van het groen, zodat de weinige natuur die we in Nederland hebben, voor iedereen toegankelijk blijft.
Besparingsgrond 1: chalet en stacaravan zijn 'woning' voor de WOZ/OZB. In september van 2016 besliste de Hoge Raad dat chalets/stacaravans een 'woning' zijn in het kader van de WOZ/OZB.
Ook een stacaravan kan onder het begrip gemeubileerde woning vallen. De stacaravan moet dan beschikken over een toilet, keuken, wasgelegenheid, stookmogelijkheid en aangesloten zijn op de nutsvoorzieningen en riolering.
Ter indicatie: over het algemeen wordt geschat dat de oorspronkelijke aankoopprijs van alleen de stacaravan (zonder transportkosten, installatie, overige kosten, enz.): -30% van zijn waarde verliest in het eerste jaar dat deze wordt gebruikt - 15% in het tweede jaar - en vervolgens 10% in de jaren daarna - en dat de ...
Het park reglement vermeldt dat stacaravans ouder dan 15 jaar en/of een waarde onder de 3000 euro niet meer mogen worden verkocht.
Dit bedrag ligt tussen de € 2.000 en € 5.000 (per jaar) en hangt af van de grootte van het perceel, de ligging en verschilt per camping (zijn aanbod, de klassering, geografische situatie, enz.).
Het verzekeren van uw stacaravan hoeft niet duur te zijn. Dit kan al vanaf een paar euro per maand voor de basisverzekering. Hoe meer modules u kiest, hoe hoger de premie. De kosten per module variëren niet alleen per verzekeraar maar ook per dekking.
Woonbestemming of recreatiebestemming
U mag alleen permanent in een recreatiewoning wonen als deze de bestemming wonen heeft. Uw gemeente bepaalt dit. Gemeenten moeten handhavend optreden tegen mensen die onrechtmatig in een recreatiewoning wonen. In het bestemmingsplan staat welke bestemming een gebouw heeft.
Wanneer de bewoner gedurende een aaneengesloten periode van 180 dagen per kalenderjaar ten minste 2/3 van die tijd het adres van de recreatiewoning als woonadres in gebruik heeft, is er in ieder geval sprake van het hebben van een hoofdverblijf in de recreatiewoning.
Wie permanent in een camper wil wonen, moet wel voldoen aan de Wet Basisregistratie Personen (Wet BRP), waarin staat dat het verplicht is een adres op te geven bij de gemeente. Dat kan het woonadres zijn, maar wie zo'n adres niet heeft, kan ook een briefadres opgeven, een zogenaamd postadres.