Volgens voedselhistorica Rachel Laudan werd deze vorm van poke populair rond 1970 en is dit nog steeds de gebruikelijke vorm op Hawaï. Omstreeks 2012 werd poke populair op het vasteland van de Verenigde Staten, waar enkele poke-restaurants openden.
De pokebowl vindt zijn oorsprong in Hawaï. In het Hawaïaans betekent Poke “in plakken / stukken snijden”. Een pokebowl is een gerecht waar fijn gesneden (rauwe) vis en groente centraal staan net als in sushi.
'Poke' betekent 'dwars in stukjes snijden' en de naam slaat op de plakjes of blokjes rauwe vis die in een kom samen met rijst, dressing, groenten en smaakmakers worden geserveerd. Het gerecht poké stamt uit de Hawaïaanse keuken.
Zit er voedingswaarde in Poke? Absoluut. Zoals we al eerder zeiden, een gezond gerecht is meer dan alleen het aantal calorieën. Een standaard portie poke bevat ongeveer 25 gram eiwit en vitamines: B-12, C en D, magnesium, kalium, folaat (B9), ijzer, mangaan, zink en niacine (B3).
Een poké bowl is een traditioneel Hawaïaans gerecht, geserveerd in een kommetje. Het bestaat voornamelijk uit rijst, groenten en gemarineerde rauwe vis, maar er bestaan ook veggie versies en varianten met vlees. Meestal worden er dressings en toppings aan toegevoegd.
Poké ( spreekt uit als pokay ) is een traditioneel gerecht uit Hawaii, waar verse vis in blokjes en groente centraal staat. In een Poké bowl zit voornamelijk jouw favoriete vissoort, gemixt met verse gezonde ingrediënten.
Medium €11,80 Large €14,80. Keuze uit: Witte rijst, bruine rijst (+€1,00), sla of mix. Extra proteïne: +€2,75 | Extra tonijn: +€4,00 | Extra mix-ins: +€0,75 | Extra dressing: +€0,60 | * prijzen en menu items kunnen afwijken in de winkel.
Ten opzichte van sushi bevat een poké bowl meer groenten en minder koolhydraten waardoor de poké bowl meer vezels bevat en daardoor beter verzadigd. Een bijkomend voordeel van een poké bowl is dat het binnen 20 minuten op tafel staat en je het zowel voor de lunch als avondmaaltijd kan eten.
De poke bowl eet je koud. Alle ingrediënten in deze bowl zijn koud. Alles vers gesneden en samengebracht in een grote kom. Maar met koken bepaal jij zelf wat je lekker vind.
Kies bij voorkeur voor volkoren granen en graanproducten. Die zijn het meest voedzaam en zorgen voor meer verzadiging. Zo maak je je bowl nóg gezonder. Soms worden pokébowls met nacho's geserveerd, dat is natuurlijk minder gezond.
1. Rijst De basis is altijd gestoomde rijst, het liefst sushirijst die je lauwwarm serveert. Maak 'm aan met wat rijstazijn, zeewier of sesamzaadjes (denk: sushi!).
Natte, plakkerige rijst verpest een goede poké bowl. In principe hoef je geen sushi-rijst te gebruiken, ook bruine rijst, quinoa of farro zijn superlekker in een poké bowl. Je zou zelfs een uitstapje kunnen maken naar soba noedels of een jasmijn-kokosrijst.
Poke wordt traditioneel gemaakt met ahi tonijn of octopus. Poke geserveerd met zalm is verre van traditioneel. Tegenwoordig is zalm waarschijnlijk wel de meest populaire vis om poke mee te maken, maar de klassieke poke is nog steeds rauwe ahi-tonijn (geelvintonijn) of gezouten octopus.
Salad, laat gasten gezond snacken met een zogenaamde health tea (gezonde high tea). Daarnaast heeft hij ook in de koude maanden een lekkere, gezonde bowl op het menu: hot bowls. “De warme salade voor de koude dagen”, zegt hij breed glimlachend.
Een stone bowl wordt ook wel bibimbap genoemd, een populair Koreaans gerecht wat eigenlijk mixed rice betekent. De stone bowl wordt gloeiend heet geserveerd met rijst, groenten, vlees, een ei en saus. Zelf koos ik voor de stone bowl beef. Dit was een stone bowl met gemarineerde, gegrilde beef met teriyakisaus.
Schalen poké bowl
Wanneer je een 1 persoon poké bowl maakt is het verstandig de schaal nu te groot te nemen, wij adviseren een schaal tussen de 15 en 21 centimeter. Wanneer je een gerecht voor meer dan 2 personen maakt adviseren we een centimeter of 20 tot 25.
Aangezien een poké bowl als samenstelling veel op sushi lijkt, is sushirijst een aanrader. De rijst is kleverig, lekker korrelig en lekker neutraal van smaak bij vis. Wil je een gezondere variant? Neem dan zilvervliesrijst.
Schep de enigszins afgekoelde rijst (liever nog een klein beetje warm, dan koud) in kommen. Verdeel hierover de zalm, de avocado, de sojaboontjes, radijsjes en de zeewier. Top de poké bowl met sesamzaadjes en eventueel chili flakes en serveer meteen.
Waar komt sushi vandaan? Sushi is een Japans gerecht dat zijn oorsprong in China vindt. Daar pekelden ze voedsel om het langer te bewaren. Slim, vonden de Japanners en ze begonnen in de 15de eeuw met 'Namanare-zushi': vis en rijst in een vat onder druk laten fermenteren.
Eén van de redenen waarom sushi zo duur is, is omdat het veel werk kost om te maken. De ingrediënten moeten zorgvuldig worden samengesteld en als een kunstwerk op het bord worden neergelegd. Een grote schaal sushi is niet alleen een traktatie voor je mond, maar ook voor het oog.
In sushi wordt het meest rauwe zalm en tonijn gebruikt. (Uit de bron:) Voor de vis wil ik je aanraden een goede visboer te zoeken voor mooie rauwe vis. Rauwe zalm en tonijn zijn de meest gebruikte en ook meest gangbare soorten vis om te verwerken in de sushi.
Sashimi is een gerecht van dungesneden rauwe vis, geserveerd in porties van rond de vijf plakjes of stukjes.
Hoe groot worden de porties? Alles moest precies gemeten worden, daarom hebben we een maatlepel laten ontwikkelen in de VS; ideaal! 30 gram komkommer, 100 gram sushi rijst; zo bouwen we de gerechten op. Zo ligt de marge altijd tussen de 25-30 procent.
Sushi kan een bron zijn van eiwitten, omega 3-vetzuren en verschillende vitamines als vitamine D en B 12. Maar door ongezonde toevoegingen als suiker, vette sauzen en sojasaus (met veel zout) heeft het ook een ongezonde kant. De bereidingswijze van de sushi kan ook bepalen of het gezond of ongezond is.