Het beroepsgeheim betekent dat je moet zwijgen over alles wat je bij de uitoefening van je beroep als arts over de patiënt te weten bent gekomen. Het beroepsgeheim zorgt voor een vrije toegang tot de zorg en is bedoeld om de patiënt en de samenleving te beschermen.
Zwijgplicht en verschoningsrecht
Zwijgplicht of geheimhoudingsplicht is de plicht om te zwijgen over alles wat je tijdens het werk over een patiënt te weten komt. Dit geldt voor alle informatie over de patiënt. Als arts draag je de verantwoordelijkheid dat niemand toegang krijgt tot deze informatie.
Wat is het medisch beroepsgeheim? Artsen hebben een beroepsgeheim. Een arts moet zwijgen over alles wat hij tijdens zijn werk te weten komt over een patiënt. Zo kan iedereen erop vertrouwen dat alle informatie die je als patiënt met een arts deelt, vertrouwelijk blijft.
Welke straffen riskeert u? Een schending van het beroepsgeheim wordt bestraf met een gevangenisstraf van acht dagen tot zes maanden en een geldboete van 100 tot 500 euro (te vermenigvuldigen met de opdeciemen).
je patiënt een dreigement uit;je patiënt fraudeert;je te maken hebt met kindermishandeling.
Door te praten over bepaalde situaties en ervaringen probeert een psycholoog de problemen samen met u op te lossen. U kunt gerust alles vertellen, een psycholoog heeft namelijk een beroepsgeheim.
Uitzonderingen op het beroepsgeheim zijn: 1. De zorgvrager geeft je toestemming 2.De zorgvrager heeft een wettelijke vertegenwoordiger 3.er zijn andere zorgverleners betrokken bij de directe zorgverlening 4.
Leerkrachten hebben géén beroepsgeheim
Dit is minder streng dan het beroepsgeheim: Iedereen op school mag informatie van jou bespreken met collega's of de directie. Ze mogen ook informatie delen met je ouders. Soms is dat zelfs verplicht.
In bepaalde gevallen kan het geoorloofd zijn om het beroepsgeheim te doorbreken, ook jegens politie of justitie. Bijvoorbeeld als dat geschiedt met toestemming van de patiënt, of als dat wettelijk verplicht is, of na afweging van een conflict van plichten.
Voor artsen, tandartsen, apothekers, GZ-psychologen, psychotherapeuten, fysiotherapeuten, verloskundigen en verpleegkundigen geldt het medisch beroepsgeheim. Dit is wettelijk geregeld (artikel 88 Wet Big).
Psychologen zijn verplicht om alle gegevens en informatie die zij van een patiënt weten, geheim te houden. Dat geldt voor elke psycholoog en specialist: voor zowel de basispsycholoog, als de GZ-psycholoog, klinisch psycholoog, psychotherapeut en psychiater.
Toch neemt men aan dat de arts die zijn zwijgplicht laat primeren op zijn spreekplicht niet strafbaar is, noch in burgerlijke zaken, noch in strafzaken. Men noemt dit het zogenaamde zwijgrecht: het recht om geen getuigenis in rechte af te leggen door zich te beroepen op zijn beroepsgeheim.
Hoe lang geldt de geheimhoudingsplicht? De geheimhoudingsplicht geldt zowel tijdens de duur van de arbeidsovereenkomst maar ook na afloop van het dienstverband.
Discretieplicht vormt de verplichting om bij het uitoefenen van een functie geen gegevens vrij te geven aan anderen dan diegenen die gerechtigd zijn er kennis van te nemen. Anders dan bij het beroepsgeheim kan de discretieplicht niet in verband gebracht worden met één wettelijke bepaling.
In tegenstelling tot het beroepsgeheim: Heeft het ambtsgeheim geen algemene wetsbepaling als grondslag. Is het ambtsgeheim niet gesteund op een vertrouwensrelatie. Geldt het ambtsgeheim voor alle informatie en niet enkel voor de geheime.
Gedeeld beroepsgeheim
Ten eerste gaat het om delen van informatie met andere hulpverleners (en dus niet met politie bijvoorbeeld). Ten tweede moet de informatie noodzakelijk zijn om kwaliteitsvolle zorg te kunnen geven. Ten derde moet het delen van informatie in belang zijn van de zorg en van de cliënt.
Informatie die iemand uit hoofde van zijn beroep heeft verkregen en die hij uitdrukkelijk verplicht is geheim te houden, dan wel waarvan hij moet begrijpen dat ze vertrouwelijk is en hij ze dus voor zich moet houden..
Bij de hulpverlening betrokken personen zonder eigen beroepsgeheim, die beroepshalve toegang hebben tot patiëntgegevens, hebben een van de arts afgeleid beroepsgeheim. De arts of instelling brengt deze personen daarvan op de hoogte.
Ja, een advocaat heeft een beroepsgeheim. Dit is vastgelegd in de Gedragsregels voor advocaten die zij verplicht zijn na te leven. Schendt een advocaat zijn beroepsgeheim, dan is hij strafbaar en kunnen er door de tuchtraad maatregelen worden genomen.
Het beroepsgeheim is geregeld in artikel 7:457 BW, artikel 272 Sr en artikel 88 Wet BIG. Er zijn uitzonderingen op het beroepsgeheim: De patiënt kan de zorgaanbieder toestemming geven om het beroepsgeheim doorbreken. Een zorgaanbieder kan het beroepsgeheim moeten doorbreken vanwege een wettelijk voorschrift.
De behandelaar mag bijvoorbeeld geen cadeaus aannemen die een klein bedrag te boven gaan. Ook intimiteiten zijn niet toegestaan; seksueel contact tussen behandelaar en patiënt is verboden. De psycholoog/psychotherapeut mag geen overeenkomst met u sluiten waarvan hij voordeel zou kunnen hebben.
Een psycholoog is iemand die gestudeerd heeft om jou te helpen om om te gaan met klachten die je hebt in je dagelijkse leven. Het maakt niet uit hoe 'groot' deze klachten zijn, het gaat erom dat jij er last van hebt. Klachten waar je aan kan denken zijn: Somberheidsklachten.
Vraag de huisarts bijvoorbeeld of hij psychologen of instellingen in de buurt weet en kan aanbevelen. Of, als niet duidelijk is welk type behandelaar en behandeling je behoeft: trek de praktijkondersteuner (POH-GGZ) aan zijn jasje en kijk samen naar wat je wensen zijn en wat de beste optie is.