Waarom is de balans altijd in evenwicht? In principe zie je op de balans hoe je de activa die je bezit kunt betalen met de passiva. Daarom moeten de activa en passiva altijd met elkaar in evenwicht zijn. Daarmee zorg je ervoor dat je jouw financiën beter kunt verantwoorden.
Een balans is een financieel overzicht van de bezittingen, het eigen vermogen en de schulden van bijvoorbeeld een bedrijf. Het toont de financiële stand van zaken op een bepaald moment en geeft inzicht in hoe een bedrijf is gefinancierd.
Actief en passief staan met elkaar in verband. Elke bezitting van het bedrijf op het actief werd immers ook op de een of andere manier met geld op het passief verworven. Om die reden moet het totaal van het actief en het totaal van het passief altijd gelijk zijn.
Wat is een balans? Een balans is een overzicht van bezittingen en vorderingen aan de ene kant en van schulden en eigen vermogen aan de andere kant. Aan beide kanten zijn zogenaamde balansposten opgenomen. Deze posten zijn, zoals het woord al zegt, in balans.
Als zzp'er of ondernemer is het vanaf de start van je onderneming verplicht om een boekhouding bij te houden én verplicht om aan het einde van het jaar een balans en een winst- en verliesrekening op te (laten) stellen. Een balans is dus verplicht.
De winst van je bedrijf staat in principe niet als specifieke post op de balans. Als er wel winst op de balans staat, dan betekent dit dat deze winst nog niet is verdeeld. De aandeelhouders moeten dan nog stemmen en besluiten over de bestemming van de winst.
Waarom moet activa en passiva altijd gelijk zijn? De activa en passiva staan met elkaar in verband. Alle bezittingen (activa) van een onderneming zijn met geld (passiva) verworven. Dit kan door middel van een berekening waarbij er een balans wordt opgemaakt door de bezittingen en schulden separaat op te tellen.
Zit er een verschil tussen je activa en passiva, dan kun je niet verder. Heb je een klein verschil (minder dan € 25)? Corrigeer in dat geval je Eigen vermogen (Boekwaarde einde boekjaar) met het verschil. Heb je een groter verschil, dan heb je verkeerde getallen overgenomen uit Jortt.
Klasse 5: rekeningen geldbeleggingen en liquide middelen situeert zich op de activa zijde van de balans. Klasse 6: bevat alle kostenrekeningen. Klasse 7: bevat alle opbrengstenrekeningen.
In een balans staan je bezittingen (geld en goederen), je schulden en wat je nog verwacht aan geld. Een balans is altijd in evenwicht. Dit betekent dat de eindbedragen in beide kolommen gelijk zijn.
Functie van het evenwichtsorgaan
Je evenwichtsorgaan voorziet je hersenen van cruciale informatie voor het instandhouden van je evenwicht. Niet alleen bij stilstand, maar ook bij bewegen. Ook een stabiele blik tijdens hoofdbewegingen is het gevolg van je evenwichtsorgaan.
Evenwicht is het vermogen om het lichaam in het midden te houden op het punt waarop het lichaam steunt (steunpunt). Bij het lopen of staan zijn de voeten het steunpunt.
Wat is een balans? Een bedrijfsbalans is een momentopname van je bezittingen, schulden en het eigen vermogen van je bedrijf. Met een balans opstellen kun je relatief eenvoudig bepaalde kengetallen berekenen die voor jouw onderneming van belang zijn, zoals liquiditeit en solvabiliteit.
Er bestaan analytische balansen, algemene balansen, vochtbalansen, zakbalansen, hangweegschalen, mechanische balansen en tafelweegschalen.
NB: als je een kleine ondernemer bent zonder zakelijke rekening en zonder investeringen, dan kan het zomaar zo zijn dat je “ondernemingsvermogen” 0 EUR is. Dat is niet ongebruikelijk en eigenlijk wel zo gemakkelijk.
Ook te betalen btw moet op de balans
Ook de te betalen btw komt (onder die naam) op de balans, en wel aan de creditzijde; de rechterkant. Dit is btw die u aan klanten hebt berekend en die u dus voor de Belastingdienst achterhoudt totdat het tijd is voor de btw-aangifte.
Een negatieve balans betekent dat er meer schulden dan activa zijn, dus algemeen gezien is er geen waarde in het bedrijf voor jou beschikbaar op dat moment. Je bedrijf kan winst gemaakt hebben in een bepaald boekjaar en nog steeds een negatieve balans hebben als er een reeks verliezen was de voorgaande jaren.
Het eigen vermogen is, samen met de schulden, onderdeel van de zogenaamde 'passiva' op de balans. Dit is omdat het eigen vermogen wordt gezien als schuld aan de eigenaars van het bedrijf. Het eigen vermogen is het kapitaal dat meteen beschikbaar is en bij het bedrijf zelf hoort.
De balans heeft altijd een linker- en rechterkant. Links is de debetzijde en staan de bezittingen van de onderneming, die noemen we de activa. Rechts is de creditzijde, hier zien we het eigen vermogen en de schulden die je nog moet betalen, de passiva. Debet en credit zijn afgeleid van het Latijn.
De linkerzijde van de balans is de activazijde (ook wel debet zijde genoemd). De activa bevat al je bezittingen, zoals je bedrijfspand, voorraden, vervoersmiddelen, maar ook het nog te ontvangen geld (debiteuren).
Eigenlijk is het eigen vermogen het geld dat jij in je onderneming hebt gestopt, plus de winst die je maakt. Een gezond bedrijf heeft een positief eigen vermogen.
De balans toont een overzicht van bezittingen en schulden van je bedrijf op een bepaald moment, terwijl de winst- en verliesrekening een overzicht toont van behaalde bedrijfsresultaat over een bepaalde periode.
De voorraad is het totaal van de aanwezige goederen, die bestemd zijn om te verkopen. Hierbij moet je denken aan bijvoorbeeld inkoop van tv's, die je weer gaat verkopen. Hetgeen wat nog niet verkocht is, kan je als voorraad aanhouden in de boekhouding. De hoogte van de voorraad heeft effect op je winst.