Zuid-oost Spanje, maar ook de noordelijke kusten van zowel de Zwarte als de Kaspische Zee zijn de droogste regio's van Europa, gevolgd door het noordelijkste gedeelte van Noorwegen en enkele gebieden in Zuid-Oost Europa.
De paraplu-prijs voor de natste plek van Europa gaat naar het bergdorpje Crkvice in Montenegro. Jaarlijks valt in dit mini-dorpje - Crkvice telt nog geen 700 inwoners - maar liefst 4.651 millimeter regen.
Boven de Atacama-woestijn in het noorden van Chili is het eigenlijk géén weer. Het is er de ene dag warmer dan de andere, dat wel, maar een inktzwarte regenwolk moet er een attractie van formaat zijn. In de Atacama-woestijn regent het namelijk nooit. Of beter gezegd: bijna nooit.
De Indiase streek Mawsyram staat zelfs in het Guinness Book of World Records als de natste regio in de wereld. De stad met de meeste regendagen ligt dan weer in Indonesië: in Timika kunnen de inwoners op 244 dagen rekenen met regen. Ook in Honiara op de Solomons Eilanden is het vaak nat: op 236 dagen per jaar.
1000 millimeter
Het Veluwse Hoog Soeren (bij Apeldoorn) is de natste plek van Gelderland en zelfs van heel Nederland. In de afgelopen 30 jaar is er in Hoog Soeren jaarlijks gemiddeld 1000 millimeter gevallen.
Hanzestad Bergen
Bergen ligt immers tussen twee fjorden, de Sognefjord en Hardangerfjord, en wordt omringd door 7 bergen. Wist je dat Bergen ook wel bekend staat als de natste stad van Europa? Het regent er ongeveer 239 dagen per jaar!
Als we kijken naar de hoeveelheid regen, vind je de natste plek op aarde, in India. Het is het dorpje Mawsynram in de staat Meghalaya. Het regent daar echt veel. Per jaar valt daar gemiddeld 11.872 millimeter regen.
Dat het in Bergen zo vaak regent, heeft verklaarbare geografische redenen: de stad ligt tussen zeven bergen en vermits de regen vanover de zee komt, kan die nog moeilijk weer weg zodra de wolken zich tussen die zeven bergen en boven de stad hebben gevestigd. De 'City of Rain' heeft de bijnaam die hij verdient.
Klimaat van Engeland
Het klimaat in Engeland kent in tegenstelling tot Nederland meer verschillen en dat komt door de geografie. Met name het westen van Groot-Brittannië is over het algemeen veel heuvelachtiger of zelfs bergachtig en dat zorgt voor meer neerslag en lagere temperaturen.
Het droogst is het aan de oostgrens, in het oosten van Brabant en vooral in het midden van Limburg. In de natste regio's valt in een gemiddeld jaar ongeveer 950 mm neerslag. In de droogste delen van het land is dit ongeveer 750 mm.
Helaas (of gelukkig) zijn er plaatsen in Spanje waar het niet veel regent, deze liggen vooral in het zuiden van het land en op de Canarische Eilanden. De provincies Almería en Málaga hebben over een heel jaar gezien de meeste zonne-uren en dus ook bijna het beste weer van het land.
Het woestijnklimaat komt vooral voor in de Sahara (Noord-Afrika), Arabië, Australië en op hoog gelegen droge vlaktes in bergen. Volgens de klimaatclassificatie van Köppen is het woestijnklimaat een BW-klimaat en is daarom een droog klimaat (B-klimaat).
In de winter ligt de gemiddelde aantal regendagen op 6 per maand.In de zomer valt bijna geen regen, behalve het gebied rond Barcelona. Juli is de droogste maand van het jaar. In het binnenland zijn de zomers relatief heter en de winters kouder.
In het binnenland van oost-Noorwegen, Finnmarksvidda en enkele kleinere gebieden langs de Zweedse grens valt er weinig neerslag.
Meeste regen valt langs de kust en op de Veluwe
Gemiddeld valt in Nederland de meeste regen langs de kust en boven de hoge Veluwe met waardes tot zo'n 95 cm per jaar (figuur 1).
Schotland ondervindt door zijn ligging in het noordwesten van Europa veel invloed van Atlantische Oceaan. Een groot deel van het jaar staat er een westelijke luchtstroom, die zorgt voor de aanvoer van vaak vochtige en in de winter relatief warme lucht. Veel van de neerslag valt in het westelijke deel van Schotland.
Vakantie in Cornwall. Een vakantie naar de tropen zou je bijna kunnen zeggen maar dan in Engeland, het zuid-westen ervan om precies te zijn.
De zomers in Engeland zijn gemiddeld te vergelijken met Nederland.Er zijn echter wel degelijk verschillen.Zo is hoofdstad Londen iets warmer en droger dan onze eigen hoofdstad Amsterdam.
Gemiddeld valt er 128 dagen per jaar in Engeland meer dan 1 millimeter. Dat is dus bijna eens per drie dagen, versus een op de vijf dagen in Rome. Maar dat is nog altijd twee dagen minder regen per jaar dan in Nederland.
In de zomermaanden is het normaal het warmst in het zuiden van oost Noorwegen en de zuidkust. Fornebu heeft het hoogste maandgemiddelde med 17,1 ° in juli . In 1901 is de hoogste maandtemperatuur gemeten in Oslo: 22,7 ° .
In vergelijking met Noorwegen is het Zweedse klimaat meestal minder regenachtig en meer continentaal, dus het is kouder in de winter en warmer en zonniger in de zomer.
In de winter ligt de gemiddelde temperatuur in Noorwegen rond de -6,8°C, maar de plaatselijke weersomstandigheden kunnen behoorlijk wisselen. In de buurt van Oslo is sneeuw heel normaal, en de gemiddelde temperatuur ligt er in de winter net onder het vriespunt.
Onder veel Nederlanders heerst het idee dat Nederland een zeer nat klimaat heeft, maar dat is een misvatting, die vooral gebaseerd is op het gevoel en niet op cijfers. Gemiddeld valt er gedurende 7% van de tijd in Nederland neerslag in de vorm van regen, sneeuw, ijzel of hagel.
Gemiddeld kent Nederland zes zonuren per dag, maar het kan ook zo zijn dat je de zon de hele dag niet ziet. Vaak is juni de natste maand van het jaar en neemt de regen na deze maand wat af.
Het klimaat in Denemarken is een gematigd zeeklimaat en vergelijkbaar met het klimaat in Nederland. Hier horen milde winters en niet zulke warme zomers bij. Het klimaat in Denemarken is overal hetzelfde in Denemarken, omdat het een vrij klein land is.