Over het algemeen geldt hoe langer het braadproces hoe beter en malser het vlees. Dus liever lang in de oven op een lage oventemperatuur, dan kort op 200 graden. In principe kan je de oven op 100 graden zetten, een lamsbout is dan ongeveer in 1,5 uur klaar.Heb je meer haast, zet hem dan op 150 – 175 graden.
In de oven gebruik je meestal een braadslee en daarmee heb je de kans om ook groenten of aardappeltjes mee te garen, die zo hun smaken afgeven aan het vlees. Voor vlees dat rondom een korstje nodig heeft gebruik je het rooster en de braadslee plaats je eronder om het druipvet op te vangen.
Je laat het vlees gewoon garen op een lage temperatuur, tussen 70 en 95°C. Er zijn daarbij wel enkele dingen die je best in het achterhoofd houdt: Het is belangrijk dat de bereidingstemperatuur minstens 70°C bereikt, want pas dan worden alle bacteriën gedood. Reken minstens 4 uur voor de bereiding van het vlees.
Stoven doe je bij een temperatuur van 80 graden. Een stoofschotel mag nooit koken! Zet de stoofschotel op kamertemperatuur in een koude oven. Verwarm de oven op 90 tot 95 graden.
“Eigenlijk is die 180 graden de standaard”, zegt De Roo. “Het is gewoon de ideale temperatuur om je vlees en vis van de buitenkant naar de binnenkant te garen.” Je gebruikt de voorverwarmde oven vanzelfsprekend ook voor taart en gebak. “Voor een taartbodem geldt ook 180 °C als ideale temperatuur.
Stoven is het langzaam garen van vlees in een vloeistof. Je braadt het eerst aan en dan laat je het rustig verder gaar worden in een gesloten pan, op een laag tot matig vuur in bouillon, wijn, cider of bier met groenten en kruiden.
Voor een malse steak kun je zelfs een temperatuur van 42 °C aanhouden, maar het is niet gangbaar. Het vlees is dan lauwwarm van binnen. Voor rundvlees worden grofweg temperaturen aangehouden van 48-50 °C voor rare, 51-53 °C voor medium-rare, 54-57 °C voor medium en 63 °C of hoger voor well-done.
Duw zachtjes duim en wijsvinger op elkaar. Neem de wijsvinger van de andere hand en druk op het vlezige gebied tussen de duim en de onderkant van de handpalm. Zorg ervoor dat de hand ontspannen is. Dit is hoe rood vlees aanvoelt.
Een mogelijkheid is om er met een breinaald in te prikken, hoewel er dan vleessappen verloren gaan. Als de vleessappen nog rood zijn, is het vlees nog niet gaar. Een tweede mogelijkheid is om een kernthermometer te gebruiken.De kerntemperatuur van het product moet tussen 72 - 76 graden Celsius liggen.
Geen probleem! Op de thermometer staat precies aangegeven het type vlees met de bijbehorende temperatuur. De vleesthermometer is geschikt om mee de oven in te gaan.
Het vlees is klaar om op te dienen wanneer het een kerntemperatuur heeft van 60 graden. Steek een vleesthermometer in het dikste gedeelte om de temperatuur te meten. Heb je geen thermometer? Houd dan een baktijd aan van ongeveer 15 minuten.
Gaar de varkensrollade tot een kerntemperatuur van 62°C. Keer de rollade in de pan, oven of op de barbecue regelmatig om. Laat het vlees 10 minuten rusten onder aluminiumfolie voor het aansnijden. Meer weten?
Als je het stuk vlees vervolgens onder een stuk aluminiumfolie te rusten legt, zal de eindtemperatuur netjes tussen de 55°C en 58°C uitkomen.
Om de kerntemperatuur te meten, volg je de volgende stappen: Zorg ervoor dat de vleesthermometer is afgekoeld voordat je het in het vlees steekt. Steek de thermometer diep in het dikste deel van het vlees, zonder dat je het bot raakt. Houd de thermometer op zijn plaats totdat de temperatuur op de display stabiliseert.
De normale lichaamstemperatuur van kippen bevindt zich rond de 41,5°C. Algemeen wordt gesteld dat de lichaamstemperatuur van braadkippen (> 2 kg) bij een staltemperatuur van 33-34°C sterk stijgt. Eens de lichaamstemperatuur de grens van 44°C heeft bereikt, is er vaak geen weg meer terug en zal de kip sterven.
Ja, de pan is ovenbestendig tot 260°C. Kan het glazen deksel van mijn pan in de oven? Ja, het glazen deksel is ovenbestendig tot 220°C. Dompel een heet deksel nooit onder in koud water, door de thermische schok kan het deksel mogelijks barsten.
tip 3 – gebruik geen deksel
Je heb vast wel eens meegemaakt dat er veel schuim op het kookwater ontstaat. Soms kan dat zelfs zo veel zijn, dat het over de pan heen stroomt. Om dat te voorkomen, gebruik je beter geen deksel tijdens het koken van pasta.
Je moet er echter rekening mee houden dat wanneer je het te lang laat opstaan, het vlees helemaal uiteen gaat vallen. Zo heb je geen stukken vlees meer maar wordt het stoofvlees meer een dikke saus met draadjesvlees in. Dat kan ook zeer lekker zijn maar als je echt nog stukken wil is het niet aan te raden.