Stap 1: Je kunt het stekje het beste verwijderen van de moederplant, wanneer deze minimaal 20 centimeter is en zo'n 2 of 3 bladeren bevat, dan is het musa stekje pas sterk genoeg. Stap 2: Graaf de potgrond rondom de bananenplant stek weg, zodat je kunt zien of het stekje zelf al wortels heeft ontwikkeld.
Een bananenplant kan naast de stam kleine bananenplanten aanmaken. Omdat de nieuwe plantjes veel water en voeding van de grond nemen, wordt de moederplant zwakker. Om de moederplant te redden, kan je dus het beste de kleine bananenplantjes verwijderen of stekken zoals eerder beschreven.
De Bananenplant water geven is een erg belangrijke taak, want het is best een veeleisende plant als het aankomt op water geven. De Bananenplant bestaat namelijk voor maar liefst 80% uit water, dus net als de Strelitzia is het een flink dorstige plant!
Minimaal 5 uur direct zonlicht per dag bevordert de groei. Plaats de kamerplant daarom ongeveer 2 meter voor een raam op het zuiden of direct voor een raam op het oosten of westen. Een raam op het noorden is minder geschikt voor de Bananenplant. Als bananenbomen te donker staan, zal er geen vers blad worden aangemaakt.
Bananenplant snoeien
Dit maakt onderdeel uit van het natuurlijke proces, en is niks om je zorgen over te maken. Deze randen kun je gewoon afknippen, om de sierwaarde te behouden. Op den duur zullen de onderste bladeren geheel afsterven. Knip dit blad dan zo'n 5 centimeter boven de stam af.
De onderkant van de stek knip je af tussen twee bladknopen, dus de nieuwe wortels groeien uit de 'normale' stengel. Het voordeel van tussenstekken is dat je meer stekjes kunt nemen uit één langere stengel, maar ze wortelen vaak wat minder snel dan veel andere stekken, dus ze zijn niet geschikt voor alle planten.
Kies je voor een stek op water, neem dan een glazen vaasje met lauwwarm water, waarbij je de stengel en luchtwortel onder water zet (nooit het blad). Het kan een paar weken duren, maar als je grondwortels ziet verschijnen en deze zijn minimaal 5 cm lang, dan is het tijd om hem in de aarde te zetten.
Voor het verzamelen van stekken gebruikt u een scherpe snoeischaar. Knip een stek van een plant door tussen twee bladeren te knippen.Snijd in een beweging de stengel onder een blad, bladknoop of bladpaar door. Belangrijk is dat de snede glad moet zijn.
Het is mega eenvoudig! Je snijd een banaan door midden, en plaats de stek in de banaan. Je kan de banaan en stek in een glas of bakje laten staan, maar je kan ook de banaan met stek in de verse potgrond plaatsen. Zorg ervoor dat de banaan niet meer te zien is, maar de stek wel boven de grond uitkomt.
De banaan die wij in Nederland kopen, heeft geen zaden. Dat is eigenlijk vreemd, want planten maken vruchten en zaden om zich voort te planten. De banaan die wij eten, doet dat niet. Zij vermeerdert zich met scheuten, uitlopers die onderaan de plant groeien en voor de volgende plant en tros bananen zorgen.
Voor vruchten is wat geduld nodig: de bananenplant heeft drie tot vier jaar nodig om tot bloei te komen en doet dat alleen met voldoende licht, veel warmte en ruimte om een tros bananen te kunnen ontwikkelen.
Zaaibeschrijving: Zaden aanschuren met schuurpapier en 48 uur laten weken in lauwwarm water. Daarna zaaien in zaai- en stekgrond. De grond constant vochtig houden, afdekken met huishoudfolie of glas en op een warme plaats in huis laten kiemen (bijv. in de zon of in de buurt van een kachel).
Een bananenplant stopt met groeien onder de 5 graden en de bladeren sterven af bij temperaturen onder de -2 graden. Wanneer over winterharde bananen gesproken wordt, bedoeld men altijd de ondergrondse wortels. De wortels kun je tegen de vorst beschermen met een mulchlaag, vliesdoek of jute.
Musa's houden van zonlicht, ook van urenlange directe middagzon.Toch kan de vensterbank bij een raam op het Zuiden te heftig zijn. Staat je bananenplant op zo'n plek, dan is het extra van belang de aarde goed vochtig te houden. Krijgt 'ie toch bruine, droge vlekken in het blad, zet 'm dan iets verder van het raam.
Anti-schimmel
Ook zo'n ongewenste bijkomstigheid die planten kunnen krijgen: schimmel. Wanneer je de eerste tekenen van schimmel op je planten ziet verschijnen, kom je vanaf nu meteen met je kaneelstrooibus in actie. Door wat kaneel op de schimmel te strooien zorg je ervoor dat deze zich niet verder verspreidt.
Stekken kan alleen in de lente of zomer. Anders is de overlevingskans van jouw plantenbaby's te klein. In de warmere periodes zitten planten namelijk middenin hun groeispurt waardoor de wortels van jouw stekkies beter zullen groeien en aarden. Iedere plantensoort heeft zijn eigen manier van stekken.
Voordelen van stekken laten wortelen in het water
Alles wat je hoeft te doen is het waterpeil op de juiste hoogte houden en één keer per week het water te verversen, zodat er geen algen in het water gaan groeien.
Bovengronds kun je de baby's goed herkennen, doordat er een extra 'stammetje' naar boven komt waar stengels met bladeren aan groeien. Om het stekje te nemen, moet je de babyplant zover mogelijk proberen uit te graven. Doe dit gewoon met je vingers, zodat je de wortels kunt voelen.
Haal de onderste bladeren eraf maar laat minimaal twee 'bladparen' zitten. Zet je stek in een glazen pot met water. Dan kan je goed zien of je stekje wortels krijgt! Als het goed is, zie je na een paar dagen al wat 'uitlopers' onderaan de tak groeien.
Om de luchtvochtigheid te verhogen is het mogelijk de plant stekken te plaatsen in een plastic zak, onder een plastic fles of in een kweekkas. Reinig de pot waarin je de plant stekken gaat plaatsen voordat de plant hierin komt. Op deze manier wordt schimmelvorming tegengegaan en kruisbesmetting voorkomen.
De (commerciële) banaan wordt vegetatief vermeerderd. Uit de wortelstokken groeien weer nieuwe scheuten, die vervolgens weer gaan bloeien. Negen maanden na het planten gaat de plant bloeien en drie maanden later zijn de vruchten plukrijp. De plant bloeit maar één keer en sterft daarna af.
Water. De bananenplant is een dorstige plant en heeft ongeveer twee keer per week water nodig. Is het in de zomer erg warm, dan heeft 'ie zeker wel dagelijks een flinke slok water nodig.
Dit kan vaak voorkomen in de winter wanneer de verwarming hoger staat. Een droge lucht zorgt ervoor dat de bladeren op de bananenplant bruine randen en plekken krijgen. Bovendien kunnen de bladeren gaan krullen. Om dit te voorkomen is het een aanrader om een schaaltje of bakje met water op de verwarming te plaatsen.