Eet ruim voldoende goede opneembare calciumrijke voeding: groente, amandelen, tempeh, vijgen, tahin, sesamzaad, hazelnoten, pistachenoten, sinaasappels, haring, olijven. In tegenstelling tot wat iedereen vaak denkt is zuivel een slecht opneembare vorm van calcium.
De meeste Nederlanders krijgen via hun voeding voldoende calcium binnen. Een gevarieerde voeding, met 450 tot 650 ml melk en/of melkproducten, aangevuld met twee plakken kaas per dag, bevat voldoende calcium. Calcium komt vooral voor in kaas en in melk en melkproducten zoals (karne)melk, yoghurt, vla en kwark.
Als u meer kans heeft om een bot te breken, krijgt u vitamine D en kalk (als u te weinig melkproducten gebruikt). Bij veel botontkalking of een ingezakte wervel krijgt u soms ook de medicijnen alendronaat of risedronaat. Bewegen, gezond eten en 15 tot 30 minuten per dag buiten in het daglicht zijn, blijven belangrijk.
Touwtje springen, hardlopen en wandelen hebben bijvoorbeeld meer effect dan fietsen en zwemmen. Bewegen is niet alleen goed om uw botten stevig te maken en te houden, maar ook om uw spieren te trainen. Hierdoor valt u minder snel. Dat verkleint weer de kans op een breuk.
Gezonde voeding voor sterke botten
Gezond eten is belangrijk voor sterke botten. Eet en drink elke dag genoeg melkproducten. Zoals melk, karnemelk, kwark, yoghurt en kaas.
Bewegen stimuleert de botaanmaak. Daarnaast zorgt een actief leven er ook voor dat uw reactiesnelheid en evenwicht op peil blijven waardoor u minder snel valt. kom regelmatig in daglicht. Daglicht stimuleert de aanmaak van vitamine D dat nodig is voor sterke botten.
Voldoende calcium is dus erg belangrijk. Calcium krijgt u binnen door uw voeding; vooral zuivelproducten zoals melk, kaas en yoghurt bevatten veel calcium. Daarbij maakt het niet uit of u volle, halfvolle of magere melk of melkproducten gebruikt. Ook peulvruchten, groente en noten leveren calcium.
De voeding in Nederland levert gemiddeld zo'n 1.000 mg calcium per dag. Het grootste deel (60-70 %) is afkomstig van zuivelproducten zoals melk, karnemelk, vla, yoghurt en kaas.Daarnaast komt calcium ook voor in groente, noten en peulvruchten.
Groente. Gelukkig zit calcium ook in plantaardige voedingsmiddelen. Dus als je vegetarisch/veganistisch eet kun je ook aan je calciumbehoefte komen. Je vindt het mineraal in groenten zoals boerenkool, broccoli, paksoi en groene kool.
Sporten waarbij het eigen gewicht gedragen wordt en dus de botten belast worden zijn zeer goed voor mensen met osteoporose. Denk hierbij aan wandelen, hardlopen of tennis.
Vitamine D zit van nature in vette vis, zoals haring, zalm en makreel. Vlees en eieren leveren ook vitamine D, maar minder dan vette vis. In Nederland wordt ook vitamine D toegevoegd aan halvarine, margarine en bak- en braadproducten (maar niet aan olie).
Osteoporose noemen we ook wel botontkalking. Osteoporose betekent letterlijk poreus bot. Door osteoporose breken uw botten sneller dan normaal. Bij osteoporose neemt de hoeveelheid kalk in het bot af en verandert de botstructuur van de botbalkjes.
Osteoporose: warmte maakt de beenderen steviger via een effect op de microbiota. Zwitserse wetenschappers hebben aangetoond dat blootstelling aan warmte de beenderen steviger maakt. Blijkbaar speelt de intestinale microbiota daarin mee. Dat biedt perspectieven bij de preventie en de behandeling van osteoporose.
Als je actief je botten belast, is dat een belangrijk signaal voor je botten om sterk te blijven. Bewegen tegen de zwaartekracht in geeft de meeste botbelasting en het beste resultaat. Goede voorbeelden hiervan zijn: wandelen, traplopen, hardlopen, tennissen, dansen, touwtje springen.
Naast calcium en eiwit bevatten eierschalen ook kleine hoeveelheden andere mineralen, waaronder strontium, fluoride, magnesium en selenium. Net als calcium kunnen deze mineralen een rol spelen bij de gezondheid van de botten.
Het drinken van heermoesthee wordt aangeraden bij osteoporose, botontkalking en bij het herstellen na een botbreuk.
Aan het einde van het leven bedraagt bij een gemiddelde levensverwachting het totale verlies aan botdichtheid ongeveer 45% voor de vrouw en gemiddeld 25% voor de man. Dit is dus een indrukwekkend fysiologisch verlies, met name bij vrouwen.
Witte thee. In tegenstelling tot zwarte, bevat witte thee heel weinig cafeïne. Witte thee is een echte krachtpatser vol antioxidanten die je tegen ontstekingen beschermen en je immuunsysteem versterken. Het is bovendien goed voor je botten, wat vooral goed is voor mensen met osteoporose.
Botbreuken door osteoporose komen vaak voor in de wervels, de pols of de heup. Bij de wervels is er dan sprake van ingezakte wervels. Bij een derde van de mensen met osteoporose treedt een wervelinzakking op zonder dat ze daar last van hebben.
Samen belangrijk voor je botten
Zo kun je zonder vitamine D niet genoeg calcium opnemen, en ondersteunen ook vitamine K2 en magnesium de opname en distributie van calcium in je lichaam. Daarnaast hebben je botten ook zeker voldoende eiwit nodig om sterk te blijven.
Yoghurt bevat meer calcium, maar kwark weer meer vitamine B12 en meer kalium. Maar dit maakt de één niet gezonder dan de ander. Kwark is dus niet per se gezonder dan yoghurt. Zorg altijd voor variatie in je voedingspatroon, ook bij de keuze voor kwark of yoghurt, om van de voordelen van beide producten te profiteren.
Griekse yoghurt bevat over het algemeen meer vet dan gewone yoghurt. En dat vet bestaat dan ook nog eens voor meer dan de helft uit verzadigd vet. Dat is dus niet persé gezond te noemen. Maar dat Griekse yoghurt niet bijdraagt aan een goede gezondheid is te kort door de bocht.
Kwark is een uitstekende bron van calcium, wat essentieel is voor gezonde botten. Daarnaast bevat kwark ook verschillende B-vitaminen, waaronder B2 en B12.