Zoals de naam al doet vermoeden zorgt een wetsuit er níet voor dat je droog blijft! De wetsuit laat namelijk een klein laagje water door, dit water wordt vervolgens opgewarmd door je eigen lichaam en daardoor blijf je warm!
Wetsuits zijn neopreen pakken die zijn ontworpen om je lichaam te isoleren terwijl je in het water bent. De pakken houden een dun laagje water tussen je lichaam en het neopreen.Deze laag wordt vervolgens door je lichaam opgewarmd.
Draag onder je wetsuit eventueel je tri-suit, zwembroek of badpak. Bij het aantrekken gebruik je zachte handschoenen en trek je het wetsuit langzaam omhoog vanuit de binnenkant. Trek je het wetsuit toch op aan de buitenkant gebruik dan géén nagels maar pak het neopreen beet tussen de breedte van je duim en wijsvinger.
Wetsuitgebruik. Bij een watertemperatuur onder 16ºC is wetsuit verplicht op alle afstanden. Bij een watertemperatuur tussen 16ºC en 18 ºC mag je zonder wetsuit op korte afstand, op lange afstand moet je met wetsuit. Bij 18 ºC of meer mag je op alle afstanden zonder wetsuit.
Een natpak van goede kwaliteit gaat een tot vijf jaar mee, afhankelijk van hoe vaak je ermee duikt en hoe je het pak onderhoudt. Om je natpak een zo lang mogelijk leven te geven, moet je het natpak na elke duik (of na elke duikvakantie) wassen met neopreenshampoo.
In ieder geval goed doorspoelen dus als je moet plassen, voor en na het plassen! Waarschijnlijk zal je de eerste keer plassen in je nieuwe wetsuit zo lang mogelijk uitstellen, maar wees eerlijk. Er komt een dag dat de golven ongekend goed zijn en het toilet wel erg ver weg, dan is de keuze toch snel gemaakt.
Een wetsuit hoort vrij strak te zitten als 'ie droog is, maar het moet je niet belemmeren in je bewegingen.
Daarnaast raden we aan om voor een wetsuit van 2 millimeter te kiezen voor watertemperaturen tussen de 20 en 24 graden, en een wetsuit van 5 millimeter dikte voor temperaturen onder de 10 graden.
Een graad of 20 à 24 is nog prima, maar daaronder ligt echt onderkoelingsgevaar op de loer. Dit geldt overigens ook specifiek voor gezonde volwassenen; bij kinderen en ouderen zal onderkoeling al veel eerder optreden. Daarom is het wel belangrijk om niet voor langere tijd in te koud water te gaan zwemmen!
Aanbevelingen voor buiten zwemmen
Ga niet zwemmen bij een watertemperatuur onder de 15 graden en gebruik tot en met 18 graden altijd een wetsuit en badmuts.
Een wetsuit (ook wel surfpak of duikpak) is een pak dat zijn drager beschermt tegen onderkoeling. Wetsuits worden van neopreen gemaakt, ze zijn vooral populair bij sportduiken, zee- en wildwaterkajakken, windsurfen, kitesurfen en golfsurfen maar ze worden ook gebruikt bij de triathlon.
De Olaian 900 wetsuits zijn de beste en meest duurzame wetsuits uit onze collectie. Ze zijn speciaal ontworpen met flexibel neopreen en dus ideaal voor een uitgebreide surfsessie. De naden zijn genaaid en gelijmd, waardoor de wetsuit waterdichtheid en extra duurzaamheid is.
Een wetsuit is ontworpen om je lichaam warm te houden in koud water. In echt koude omstandigheden is enkel een wetsuit echter niet genoeg om je warm te houden. Dit komt doordat de delen van je lichaam die niet bedekt zijn met neopreen – je hoofd, voeten en handen – ook koud worden.
Ja je zou eventueel ook een mannen- of vrouwen wetsuit kunnen dragen. Mannen en vrouwen kunnen theoretisch misschien veel verschillen van elkaar, maar dat wilt niet zeggen dat iedereen zo is. Er zijn veel mannen waarvan de schouders wat smaller zijn, of waarvan de heupen iets breder zijn.
Ga nooit zwemmen in water dat kouder dan 15°C is. Dan is het risico op verkramping van spieren en onderkoeling groot. Gelukkig is een zwembad vaak veel sneller op temperatuur en kun je hier snel en veilig gebruik van maken.
Maar hoe gezond is het eigenlijk? Studies tonen aan dat zwemmen in koud water en koud (af)douchen positieve effecten kunnen hebben op je lichaam. Niet alleen zou het je bloedsomloop kunnen stimuleren, ook komen er gelukshormonen vrij en je zou er van af kunnen afvallen.
Je lichaam wordt sterker, je immuunsysteem wordt versterkt en het werkt zelfs ontstekingsremmend. Een dagelijkse bad in koud water houdt je kortom langer gezond en kan mogelijk zelfs ziektes voorkomen. Daarnaast heeft het ook een mentaal effect, wat zich ook weer vertaalt naar een betere gezondheid.
Wist je dat je met een goed passend wetsuit tot wel 15 seconden per 100 meter sneller kan zwemmen? Dat heeft te maken met het extra drijfvermogen van een wetsuit. Dat voordeel behaal je wel alleen met een wetsuit met de juiste pasvorm en kwaliteit. Laat je daarom altijd adviseren door ons.
Met speciale wetsuitshampoo en lauwwarm water je wetsuit op een veilige manier wassen. Laat jet wetsuit niet te lang in dit water staan. Hierna spoel je het wetsuit heel goed binnenste buiten af met kraanwater. Een wetsuit mag nooit in de wasmachine of droger!
Hoe trek je een chestzip wetsuit uit
Trek je hoofd door de kraag opening. Beweeg je schouders op en neer en begin met je linkerarm uit het pak halen. Zodra de linkerarm er volledig uit is, herhaal je dit met je rechterarm. Je wetsuit moet volledig binnenstebuiten gekeerd zijn als je klaar bent.
Chloor is niet goed voor je wetsuit als dat uren/dagen achter elkaar in je wetsuit blijft zitten. Dus spoel het zo snel mogelijk goed uit met schoon water. En bij gebruik in het buitenwater is uitspoelen sowieso ook verstandig i.v.m. het verwijderen van bacteriën en vuil.
Winter wetsuit neopreen diktes variëren tussen 4, 5, 6 en soms zelfs 7 mm. Zorg ervoor dat je het meest flexibele wetsuit kiest met de beste naad constructie voor jouw budget. Flexibiliteit en comfort zijn erg belangrijk.
Als je je wetsuit langere tijd niet gaat gebruiken, kun je het in je kast opbergen. Zorg ervoor dat het pak aan beide kanten helemaal droog is en vouw het niet op. Hang het in plaats daarvan aan een hanger met brede schouders om uitrekking te voorkomen, of hang je pak met de taille over een horizontale hanger.