Polyester (PES/PL) is de meest gebruikte kunstvezel. Zoals de meeste kunstvezels is polyester goed te reinigen. Ook kan polyester redelijk goed tegen zonlicht en kreukt het bijna niet. Polyester kan wat statisch en minder vriendelijk aanvoelen dan bijvoorbeeld katoen.
PES – Polyester
Misschien wel de bekendste (synthetische) vezel is PES of beter bekend als polyester. Dat is omdat polyester vaak in een mix voorkomt met andere vezels zoals wol, viscose of katoen.
De stof polyester is een synthetische vezel die licht, duurzaam, vormvast, kreukvrij en isolerend is. Wereldwijd is polyester de meest gebruikte stof voor textiel. Als afkorting wordt vaak PES gebruikt.
De opvallendste pluspunten van polyester ten opzichte van katoen zijn de kleurvastheid, maatvastheid en elasticiteit. De vezels zijn sterk, waardoor ze niet snel zullen slijten en ze zijn niet kreukgevoelig. Synthetische vezels hebben slechts een gering vermogen tot vochtopname, waardoor de kans op zweten groter is.
Stof van polyester is een fijnstof en dat betekent dat een goede persoonlijke bescherming noodzakelijk is. Zorg er dus voor dat als je aan de gang gaat met polyester je altijd persoonlijke bescherming gebruikt.
Polyester is erg sterk, het krimpt niet, kreukt niet en vervormt niet. Een nadeel van polyester is dat het niet zo goed ademt: het neemt niet goed vocht op en kan dus zweterig aanvoelen. Vaak wordt polyester mede om deze reden gemengd met andere stoffen.
Natuurlijke kledingvezels, zoals katoen en linnen, ademen over het algemeen het beste. Daar zweet je het minst in als het warm is. Katoen is een ademde stof en neemt vocht op. Nadeel is wel dat de stof op een gegeven moment gaat plakken als je veel zweet.
Vaak wordt het materiaal gemengd met een andere stof zoal katoen, waardoor je het soms probleemloos kunt dragen, maar kleding van 100% polyester is niet aan te raden voor mensen met een aanleg voor huidirritaties. Maar ook zonder een gevoelige huid is het alsnog beter om voor een ander materiaal te kiezen.
Stoffen als polyester, nylon en katoen houden je niet bepaald warm. Ze laten warmte en kou gemakkelijk door. Deze stoffen zijn daarom meer geschikt voor de zomer.
Synthetische materialen
Als je écht veel zweet, dan houden katoenvezels vocht veel langer vast dan synthetische stoffen als acryl, rayon, polyamide en polyester.
Polyester staat bekend als de stof die niet kreukelt en ook nog eens rekbaar is. Handig voor een wieler- of hardloopshirt natuurlijk. De polyester vezels zijn daarnaast ook nog eens heel sterk en licht.
In tegenstelling tot polyester viscose is dit materiaal erg statisch en ademt het slecht. Wanneer je naar een formele gelegenheid gaat en je moet in een compleet formeel kostuum verschijnen, dan is het wel zo prettig dat de stof een beetje ademt.
Polyester gordijnstof is geschikt voor gebruik in vochtige ruimtes: er komen niet snel zwarte plekken in, de stof rekt niet uit en stof droogt snel. Polyester heeft een laag krimppercentage. Polyester verkleurt minder snel dan katoen. Deze stof is lichter in gewicht dan natuurlijke vezels.
Wanneer je op zoek bent naar isolerende gordijnen dan kun je het beste bij verduisterende gordijnen kijken. Het is namelijk zo dat verduisterende gordijnen voor extra isolatie zorgen omdat deze stof van dikker materiaal is gemaakt. De koude buitenlucht wordt geblokkeerd door deze warmte isolerende gordijnen.
PES-structuur, een concept voor klinisch redeneren, bijvoorbeeld in de verpleegkunde, waarmee verkregen informatie wordt ingedeeld in de gebieden: Probleem, Etiologie en Symptomen.
Een belangrijke endogene stof die jeuk veroorzaakt is histamine (zoals bij urticaria en mastocytose). Prostaglandinen, substance-P, serotonine en endogene opioïden spelen ook een rol bij het ontstaan van jeuk.
Goede kwaliteit flatteert/valt mooi om je lichaam. Kijk of je nergens fouten in de stof vindt en ga na of de stof goed aanvoelt. Kijk naar de naden, zomen en knoopsgaten. De naden moeten recht lopen en mogen geen losse draadjes bevatten.
Het grootste verschil is dat polyester-satijn een zeer glanzende synthetische stof is en katoen-satijn een natuurlijke met een fijne glans, maar zeker niet té. Naast de mooie glans is katoen-satijn sterk vochtabsorberend, luchtdoorlatend en werkt het prettig verkoelend in de zomer.
Satijn kan geweven zijn van katoen, zijde, polyester en andere materialen. Vaak bedoelen we met 'satijn' een satijn van 100% polyester. Polyester is een 'sythetische' soort, gemaakt van aardolie. Katoen komt van een plant.
- stoffen vermijden die de huid schuren, zoals wol. Ook al bestaat er geen natuurlijkere stof die doeltreffender is om het warm te hebben, de textuur kan helaas ruw zijn en dus de huid van de baby of het kind irriteren. - synthetische stoffen en kleding vermijden, zoals polyester en acryl.
Draag luchtige, wijde kleding. Zweet kan dan makkelijker verdampen. U krijgt het minder gauw warm. Draag ondergoed en sokken van katoen, wol of linnen.
Stof 1: Katoen Katoen wordt gemaakt van een zaadpluis van de katoenplant. Het uiterlijk van katoen kan verschillen van mat tot glanzend. Hoe meer glans, hoe hoger de prijs. Katoen draagt in de zomer lekker koel en neemt snel vocht op.
"Bamboe scoort op vrijwel alle elementen van de productcyclus beter dan katoen. Het groeit natuurlijk, zonder kunstmest, pesticiden of extra besproeiing en levert per vierkante meter tien keer zoveel op als katoen. Omdat het een gras is, hoef je het alleen te kappen en niet opnieuw te planten.