Een goede maatstaf is om te kijken naar de hoeveelheid hooi die het konijn eet. Het eten van takken mag nooit ten koste gaan van het eten van hooi. Het is aan te raden als je aan vers gesnoeide takken kan komen, dat je deze in stukjes van 15-25 cm lang zaagt.
Bladeren van vruchtbomen
Konijnen vinden blad van frambozen en bramenstruiken en vooral van de hazelaar erg lekker. Bladeren van pitvruchten, bijvoorbeeld van de kers, zijn eveneens waardevol, terwijl ook het blad van appel en perenboom zonder enig bezwaar kan worden gevoerd.
Alle wilgensoorten kunnen gebruikt worden, dus krulwil, knotwilg, treurwilg... Zorg er wel voor, als je speeltjes of mandjes geeft aan je konijn, dat het gemaakt is van onbehandelde takken.
Op de verpakking stond dat ze maar 1 wilgentak per week mogen hebben. Die wilgentak was nog geen 15 cm lang en de dikte van een paar milimeter breed. Mogen ze dat echt niet veel per week krijgen.
De wilgentakken die je nodig hebt, kan je ophalen wanneer de wilgen geknot worden. We raden aan om vooraf contact op te nemen met de lokale natuurpuntafdeling om te checken of er wilgentakken beschikbaar zijn, en om een veilige ophaling te organiseren.
Klimop kan huidreacties en hartproblemen veroorzaken, samen met symptomen zoals lethargie en diarree en, in ernstige gevallen, toevallen en verlamming. Rododendrons zijn giftig voor konijnen en veroorzaken symptomen zoals irritatie van de slijmvliezen en het spijsverteringsstelsel.
Banaan bevat veel kalium, een overmaat aan kalium kan hartproblemen geven. Slechts een paar keer per week een plakje banaan is dan ook meer dan genoeg. Oud hard brood, wat konijnen heel lekker vinden, mag slechts met mate gegeven worden.
Konijnen vinden het knagen op hout heerlijk, maar het smakeloze kunststof laten ze liever staan.
De houtsoorten die geschikt zijn voor een konijnenhok zijn onder andere betonplex, beuk, berk en kastanjehout Ook hardhout kan gebruikt worden, vaak gebruikt aan de onderzijde van buitenverblijven omdat dit de rest van het hout beschermd tegen optrekkend vocht.
Wat mag een konijn niet eten? Niet alle groenten zijn geschikt voor konijnen. Geef je konijnen geen bieslook, prei, ui, courgette, knoflook, bonen of erwten, rabarber, aardappelen, mais, vaste koolsoorten zoals rode kool, spruitjes en pas gemaaid gras.
Boomschors in de konijnenren
Konijnen vinden het heerlijk om net als kippen door een woelige ondergrond te wroeten. Boomschors is ideaal materiaal om in de konijnenren te leggen. Het boomschors neemt gemakkelijk vocht op en laat het daarna weer los. Na verloop van tijd is het belangrijk om het boomschors te verversen.
konijnen vinden de geur van lavendel niet lekker. je zou bij de natuur winkel een flesje vloeibare lavendel kunnen kopen en daar wat van op die plek kunnen strooien.
Welke soorten kruiden mag een konijn eten: brandnetel, dovenetel, duizendblad, herderstasje, kamille, wilde kastanje, kleefkruid, klein hoefblad, paardenbloem, weegbree, zuring, peterselie. Ook de toppen van een brandnetel vinden konijnen lekker, maar laat het wel een dag liggen, zodat de 'brand' eruit is.
Wat mogen konijnen niet eten
Geef uw konijn geen brood. Wij horen het helaas nog regelmatig dat konijnen brood, cracker en koekjes mee mogen eten. Dit is ontzettend slecht voor de darmen van uw konijn, waar hij zelfs chronische diarree aan kan overhouden.
De conclusie: konijnen kunnen best komkommer eten, maar geef ze niet te veel. Te veel vocht kan diarree veroorzaken. Bouw de hoeveelheid komkommer dus sowieso rustig op als je huisdier hier niet aan gewend is en stop wanneer je merkt dat de ontlasting dunner wordt.
Ja, een paprika valt onder wat een konijn mag eten. De meeste konijnen zijn zelfs dol op hierop. Houd wel rekening met het feit dat je alleen de paprika zelf mag voeren, dus niet de groene steel. Het binnenkrijgen van de pitjes is niet gevaarlijk of gezond.
Een konijn moet 24 uur per dag zoveel hooi kunnen eten als het wil. Zonder hooi heeft een konijn geen goede spijsvertering, en op een gegeven moment krijgt het daar last van en wordt ziek. Droogvoer is oorspronkelijk ontwikkeld voor laboratorium-konijnen en konijnen in commerciƫle houderijen voor vlees of bont.
Slechte groente die NIET gegeven mogen worden: spruitjes, erwten, bonen, kool, prei, ui, bieslook. Enkele giftige planten zijn o.a.: taxus, lavendel, narcis, krokus, geranium, blauwe regen, brem, oleander, rhododendron, buxus, klimop en nog vele anderen.
Voer je konijntje bij voorkeur twee keer per dag. Als je maar tijd hebt voor een keer per dag, doe het dan 's avonds. Zorg voor regelmaat, dat is heel belangrijk voor de spijsvertering van je vriendje. De juiste dagelijkse hoeveelheid voeding hangt af van het ras, het lichaamsgewicht en de leeftijd van je konijn.
Als knotbomen niet op tijd geknot worden, worden de takken van de boom te zwaar en zal de boom uiteindelijk uit elkaar scheuren. Knotbomen kunnen elk jaar geknot worden, maar het is ook mogelijk om ze eens in de 2 a 3 jaar te knotten.
Je kan hem herkennen aan de lange dunnen bladeren, rood/bruine kleur takken en je kunt de takken ombuigen zonder dat ze direct breken (bij alle wilgen is dit het geval).