Als je veel cafeïne drinkt kan het speeksel minder zijn werk doen en neemt de kans toe op gaatjes en/of mondinfecties. Minderen of stoppen van het nuttigen van dranken met cafeïne of kiezen voor de cafeïnevrije variant kan al een groot merkbaar verschil geven in de hoeveelheid speeksel in de mond.
Koffie en rode wijn hebben een hoog zuurgehalte dat het tandglazuur kan aantasten. Door water te drinken, spoel je je tanden schoon. Poets niet meteen na het drinken.
“Het is moeilijk te zeggen hoeveel kopjes koffie je kunt drinken zonder je witte tanden te verliezen. Dit hangt ook samen met de inwendige verkleuringen van je tanden en verschilt dus per persoon”, laat de mondhygiëniste weten.
Wie toch liever na de koffie de tanden poetst, wordt geadviseerd minimaal een half uurtje te wachten. Als je direct na de koffie je tanden poetst, kun je het tandglazuur namelijk nog verder beschadigen. Ongeveer een half uur nadat je hebt gedronken, zullen de zuren in je mond geneutraliseerd zijn.
Zuren dranken en je tanden
Niet alleen thee is slecht voor je tanden, alle zure dranken zijn riskant. Dus bijvoorbeeld vruchtensappen, siropen, fruitige theesoorten, lightdranken, frisdrank, gearomatiseerd water, allemaal kunnen ze vroegtijdige slijtage van je tanden veroorzaken.
Kaas. Een stukje kaas na iedere maaltijd is prima voor de mondgezondheid. Het stimuleert de speekselvorming, waardoor het effect van zuren wordt geneutraliseerd. Bovendien is kaas ook rijk aan fosfaat en calcium.
Water, koffie en gewone thee zonder suiker zijn niet schadelijk voor je gebit. Het zuur tast namelijk het tandglazuur aan. De borstel en de tandpasta hebben een schurende werking. Als je direct na het eten of drinken van zuur je tanden poetst, kun je het tandglazuur gemakkelijk wegpoetsen.
Witte tanden worden geel van kleurstoffen die zich in ons eten en drinken bevinden. Een aantal producten, waaronder koffie, thee en rode wijn bevatten tannine. Dit tast het tandglazuur aan en verkleurt het gebit. Maar ook synthetische kleurstoffen kunnen jouw tanden verkleuren.
Hoe kun je verkleuringen op je tanden voorkomen? Kort samengevat: thee, koffie en wijn bevatten kleurstoffen die vlekken op je tanden kunnen veroorzaken. Je kunt deze verkleuringen onder andere voorkomen door deze dranken te vermijden, je mond na het drinken te spoelen met water en je tanden goed te poetsen.
Poetsen op het moment dat onze mond op zijn zuurst is, zorgt ervoor dat het zuur nog dieper in de tanden terechtkomt. Door 's ochtends voor het ontbijt uw tanden te poetsen blijft uw gebit langer gezond.
Knapperige groenten als selderij, spinazie, komkommer en wortels 'schuren' tandsteen en tandplak van je tanden en kiezen en helpen ze zo witter te worden. Say cheese. Oké, het maakt je tanden niet echt witter maar door kaas te eten wordt er meer speeksel aangemaakt en dus meer bacteriën verjaagd.
Als je na het eten direct poetst, haal je het verzachte glazuur weg en kun je tanderosie veroorzaken. Wacht dus 30 minuten na het eten voordat je je tanden poetst.
'Zuur' voedsel
Ongetwijfeld heeft u vroeger geleerd dat suikers en frisdranken slecht voor uw tanden zijn, maar wist u dat ook zuur uw gebit aantast? Producten die u beter kunt vermijden zijn bijvoorbeeld tomatenketchup, sojasaus, azijn, witte wijn, pastasaus en augurken.
Koffie, wij kunnen bijna niet zonder. Iedere morgen even een lekker bakkie of 's middags een schuimende cappuccino, het is voor velen een genietmomentje. Helaas is het zwarte goud allesbehalve goed voor onze tanden en kunnen die erg vergelen door de koffieaanslag.
Je tanden verkleuren sneller wanneer je rookt of veel eten of drinken nuttigt die vol kleurstoffen zitten. Denk aan koffie, rode wijn, thee, rode vruchtensappen of jam. Andere oorzaken kunnen zijn: Een harde val of een klap op het gebit kan ervoor zorgen dat de tandzenuw afsterft.
Op haar instagram deelt Farah het trucje, en je hebt ervoor alleen maar een theelepel kokosolie en een snufje kurkuma (geelwortel) nodig. Dit meng je door elkaar, om het vervolgens met een tandenborstel op je tanden aan te brengen. Laat het goedje vijf minuten inwerken, en spoel je mond daarna grondig met water.
Groenten en Fruit
Zo zorgen bijvoorbeeld groene groenten zoals broccoli, spinazie en sla voor een beschermlaagje op het tandglazuur. Dit komt omdat deze groenten veel ijzer bevatten. Vele soorten fruit als appels en peren zijn ideaal voor onze speekselproductie.
Ja, je kunt je tanden te vaak én te lang poetsen. Te hard poetsen kan uiteindelijk je tandvlees en tandglazuur aantasten, vooral als je een harde tandenborstel gebruikt. Zoek dus naar een zachte kop, poets zachtjes en met cirkelvormige bewegingen - heen en weer 'zagen' is not done.
Om wittere tanden te krijgen is het niet alleen belangrijk dat je twee keer per dag twee minuten poetst, maar het is ook belangrijk dat je op de juiste manier poetst. Dit doe je door een elektrische tandenborstel te gebruiken en een ronde beweging van het tandvlees naar de tand te maken.
Er is wel 1 product dat uitblinkt: Aquafresh Whitening intense white. 6 van de 30 proefpersonen kregen wittere tanden, en dat is een stuk beter dan de rest. Daarnaast is deze tandpasta ook nog eens niet duur. Aan de meeste whitening tandpasta's wordt een optische witmaker toegevoegd.
Als je echt de beste tandpasta wilt, dan is deze Prodent Cool Mint tandpasta voor jou. Deze tandpasta kwam als beste uit de test van de consumentenbond en dat is natuurlijk niet voor niets! Als je met deze tandpasta poetst, dan hoef je je alvast geen zorgen meer te maken over een frisse adem.
Fruit dat niet aan je tanden blijft plakken
Hierdoor kan je sneller last krijgen van gaatjes in je tanden. Je kan dus beter fruit eten wat niet aan je tanden blijft plakken, zoals appel, peer en druiven, en fruit wat wél blijft plakken, zoals bananen, wat minder eten als het aankomt op je orale hygiëne.
In frisdrank zonder suiker zitten ook zuren. Zij kunnen het glazuur van de tanden en kiezen oplossen. Koolzuur heeft geen impact op het glazuur, daar is het niet sterk genoeg voor.
Het lijkt heel logisch om na het tandenpoetsen nog even je mond onder de kraan te houden, maar toch is dit allesbehalve verstandig: naspoelen met water is namelijk helemaal niet goed voor je gebit. Dit heeft allemaal te maken met één van de belangrijkste ingrediënten in je tandpasta: fluoride.