Criminelen misbruiken uw BSN nummer om identiteitsfraude te plegen. Met uw persoonlijke gegevens die ze hebben bemachtigd (bijvoorbeeld via phishing), kunnen bankrekeningen geopend worden om aankopen op krediet te doen, of om crimineel geld naar door te sluizen.
Omdat je burgerservicenummer een uniek nummer is, zijn de privacy risico's groot. Met dit nummer kunnen criminelen identiteitsfraude plegen en hebben ze toegang tot je dossier. Wanneer je BSN eenmaal in handen is van criminelen, is de kans groot dat deze onderling wordt doorverkocht in het criminele circuit.
Met een kopie van uw identiteitsbewijs kunnen oplichters een online bankrekening openen of een telefoonabonnement afsluiten. Maak kopieën van uw identiteitsbewijs onbruikbaar voor oplichters. Bijvoorbeeld door er iets op te schrijven of een deel van de informatie onleesbaar te maken.
Via phishing e-mails, online advertenties of babbeltruc aan de telefoon of aan de deur. In sommige gevallen kunt u verleidt worden om een kopie van een geldig legitimatiebewijs toe te sturen. De oplichter vindt uw gegevens. In slecht beveiligde administraties, in uw afval of via het internet en social media.
Bij identiteitsfraude maken criminelen misbruik van valse of gestolen identiteitsgegevens. Ze kopen bijvoorbeeld op naam van iemand anders spullen zonder te betalen.
U mag een Nederlandse identiteitskaart of paspoort niet (uit)lenen. Als u een identiteitsbewijs (uit)leent, om bijvoorbeeld alcohol of sigaretten te kopen, dan pleegt u identiteitsfraude.Dit is strafbaar.
Een crimineel kan toegang hebben gekregen tot je bankgegevens en daarmee geld van je hebben gestolen. Bijvoorbeeld door je computer, smartphone of tablet te hacken. Je kunt ook een nepmail hebben gekregen met een link naar een website die lijkt op die van je bank.
Het BSN is een gevoelig persoonsgegeven. Met het BSN kan gemakkelijk informatie uit verschillende bestanden aan elkaar worden gekoppeld. Onzorgvuldig gebruik van het BSN levert daarom privacyrisico's op. Bijvoorbeeld misbruik van persoonsgegevens en identiteitsfraude.
Signalen van fraude met DigiD
U ziet 1 of meer onbekende werkgevers op pensioen- of belastingoverzichten staan. U ontdekt op mijn.overheid.nl dat uw gegevens bij de overheid zijn gewijzigd. Nadat u heeft ingelogd op www.digid.nl ziet u in uw gebruikshistorie dat er is ingelogd op een moment dat u dat niet heeft gedaan.
Controleer datalekken.
Dit kan onder meer via haveibeenpwned.com , scatteredsecrets.com en politie.nl/checkjehack. Ook steeds meer wachtwoordmanagers waarschuwen als je wachtwoorden gelekt zijn. Overigens, als jouw mailadres of 06-nummer niet voorkomt op de hiervoor genoemde sites, kunnen je gegevens wel zijn gelekt.
Met het BSN kan gemakkelijk een koppeling worden gemaakt tussen informatie uit verschillende bestanden. Onzorgvuldig gebruik van het BSN brengt daarom privacyrisico's met zich mee. In handen van criminelen kan dit leiden tot bijvoorbeeld identiteitsfraude.
Overheidsorganisaties mogen uw burgerservicenummer (BSN) gebruiken om hun taken uit te voeren. Mits uw BSN hierbij noodzakelijk is. Dat is onder meer zo als u een concrete vraag heeft over uw persoonlijke situatie. Maar vraagt u bijvoorbeeld in een telefoongesprek met uw gemeente alleen om algemene informatie?
Of je samenwoont of getrouwd bent, maakt daarbij niets uit. Een bank of kredietverstrekker vraagt meestal om een handtekening van je partner. De voorwaarden verschillen wel per kredietverstrekker. Hierdoor lukt het soms tóch een lening af te sluiten zonder toestemming van je partner.
Je belangrijkste identiteitsgegevens staan in je identiteitskaart of paspoort. Dat zijn je naam, geboortedatum en burgerservicenummer (BSN). Als iemand je paspoort heeft gestolen of als criminelen via een e-mail je inloggegevens hebben weten te ontfutselen, is er sprake van identiteitsdiefstal.
Particuliere beveiligers, portiers of uitsmijters mogen alleen bezoekers van hun pand vragen zich te identificeren. Als u dat niet wilt, mag de beveiliger u de toegang weigeren.
U heeft geen draagplicht, alleen een toonplicht. Omdat u het identiteitsbewijs verplicht moet kunnen tonen, betekent het in de praktijk dat u altijd een identiteitsbewijs bij u moet dragen.
Als u vermoedt dat u slachtoffer bent van identiteitsfraude, moet u direct een aantal maatregelen nemen. In veel gevallen is het verstandig om direct uw bank te informeren en aangifte te doen bij de politie. Welke maatregelen u verder moet nemen, hangt af van het type fraude.
Denkt u dat iemand uw DigiD-inloggegevens heeft of is uw telefoon met de DigiD app gestolen. Onderneem dan direct actie. Iemand kan met uw inloggegevens bijvoorbeeld uw bankrekeningnummer bij de Belastingdienst wijzigen of persoonlijke gegevens bekijken in MijnOverheid. Dit kan nare gevolgen hebben .
Iemand die kwaad wil met jouw inloggegevens kan bij meerdere organisaties inloggen en daar misbruik van maken. Het is daarom belangrijk dat je jouw DigiD privé houdt. Als jij iemand helpt, vraag die persoon dan zelf in te loggen met zijn eigen DigiD.
Hackers kunnen programma's maken die onbeschermde wegen zoeken naar netwerksystemen en computers. Hackers kunnen achterdeur-toegang krijgen door een computer of systeem te infecteren met een Trojaans paard, dat door hackers is gemaakt om belangrijke gegevens te verkrijgen en te stelen zonder dat het slachtoffer het ...
De oplichter heeft vaak toegang tot privégegevens van slachtoffers. Mogelijk zijn deze gegevens illegaal verhandeld op internet of via een datalek in handen van de crimineel gekomen. De gegevens komen bijvoorbeeld uit data van callcenters of via het hacken van websites van bijvoorbeeld internetwinkels.